עיתוני גרמניה על השפלת מרקל: יוונים כפויי טובה
האלימות באתונה והסמלים הנאציים בקבלת הפנים לקנצלרית הדהימו את התקשורת בגרמניה, התורמת מספר 1 ליוון. "זה לא מגיע לנו!", זעק שער העיתון "בילד". "יוון שנגלתה לעינינו אינה שייכת לגוש האירו. שלא יאשימו את 'הרייך הרביעי' בבעיותיהם"
עיתוני גרמניה תקפו היום (ד') בחריפות את היוונים "כפויי טובה" בעקבות קבלת הפנים העוינת שהעניקו לקנצלרית אנגלה מרקל באתונה אתמול. הם מתחו ביקורת גם על הנדיבות של מרקל, שהבטיחה ליוונים כי יישארו בגוש האירו - מסר שהתקבל בברכה ביוון.
עוד חדשות מהעולם :
- הטרור האיסלאמי בצרפת: חומרים לפצצה בחניה
- עיתון ילדים בתוניסיה: כך תכינו בקבוק תבערה
- מבוכה במכסיקו: גופת ברון הסמים שחוסל נחטפה
- הפרלמנט בספרד קבע: לא לעצמאות קטלוניה
תחת הנהגתה של מרקל תבעה גרמניה, התורמת מספר אחת לחבילת הסיוע ליוון הקורסת, שאתונה תנקוט צעדי צנע קשים בתמורה לחבילת הסיוע. צעדים אלה הובילו לטלטלה פוליטית יוונית, ולקשיים כלכליים עצומים עבור האזרח הפשוט, מה שהפך את מרקל לשנואת נפשם של רבים ביוון. הגעתה לביקור רשמי אתמול במדינה הובילה למהומות באתונה שכללו עימותים בין שוטרים למפגינים, והנפות של סמלים נאציים בגנותה.
תמונות של קבוצת מפגינים קטנה לבושה במדים נאציים, בלטו במיוחד בסיקור של עיתוני גרמניה את ביקורה הרשמי הראשון של מרקל באתונה מאז פרוץ משבר החוב לפני שלוש שנים. ביקורה במדינה נועד להפגין מחויבות לשמור את יוון בתוך גוש האירו. "גרמניה לא ראויה לזה!", מחה העיתון "בילד" בעמוד השער שלו על קבלת הפנים העוינת.
מנגד, עיתוני יוון שיבחו את הביקור והציגו אותו כהפגנת תמיכה בהקרבות של העם היווני ובמאמציו לערוך רפורמות. "בביקורה באתונה אתמול שמה אנגלה מרקל קץ לשנתיים וחצי של בידוד יווני", נכתב במאמר המערכת בעמוד השער של העיתון "טה נאה" המזוהה עם השמאל והמרכז הפוליטי ביוון. הכותרת הייתה: "היא באה... היא ראתה... היא הבטיחה".
בעיתון השמרני "קתימריני" נכתב כי יהיה זה נאיבי לחשוב שניתן לפתור את הבעיות של יוון בעזרת ביקור אחד, אולם המסר החיובי של מרקל "מצביע על כך שאנחנו נמצאים בשלב האחרון, ממש לפני האור המיוחל בקצה המנהרה".
יוון שראינו לא שייכת לגוש האירו
אלא שהעיתון הגרמני "בילד" פירש את מילותיה של מרקל כמסר שלפיו "יוון יכולה להישאר בגוש האירו ללא קשר למה שאומרים המספרים או לכמה מועטה ההתקדמות שהיוונים עושים, ולמרות העובדה שאנחנו הגרמנים הותקפנו והואשמנו בהיותנו נאצים".
הפובליציסט הבולט של "בילד", ניקולאוס בלומה, כתב: "יוון שנגלתה לעינינו במרכז אתונה אתמול אינה שייכת לגוש האירו". הוא כינה את היוונים "כפויי טובה" על רקע התרומה הגדולה של גרמניה לחבילות הסיוע של אירופה וקרן המטבע הבינלאומית. העיתון "Frankfurter Allgemeine Zeitung" הסכים: "היוונים יראו את האור בקצה המנהרה שהקנצלרית הבטיחה רק כשהם יבינו שאי אפשר להאשים את 'הרייך הרביעי' בבעיות שלהם". השימוש במונח "הרייך הרביעי" נעשה כמובן בציניות, והכוונה היא להאשמות היווניות בדבר רצון גרמני לאימפריאליזם.
אחת ממטרותיה של מרקל הייתה לשכנע את הפוליטיקאים מבית שגם אם מאמציו של ראש ממשלת יוון השמרן אנטוניס סמאראס ראויים להערכה, אין לה כל כוונה לרכך את התנאים שהציבה לו בתמורה לסיוע גרמני. ייתכן שבמישור הזה היא אכן השיגה את מטרתה.
"הביקור אתמול העביר מסר חיובי בשתי דרכים: גם בכל הקשור לדיפלומטיה ידידותית, אבל גם בכך שהוא הראה שתנאי חבילת הסיוע לא ירוככו. יוון חייבת למלא את התנאים והיא הסכימה לכך", אמר מרקוס סודר, שר האוצר בממשלה
השמרנית של מדינת המחוז הגרמנית בוואריה. השמרנים שאליהם משתייכת מרקל מקווים לזכות בניצחון שלישי רצוף בבחירות הפדרליות שייערכו בשנה הבאה.
מצד האופוזיציה אמר יו"ר הפרלמנט האירופי מרטין שולץ, המשתייך למפלגה הסוציאל-דמוקרטית, כי מרקל הציגה את האיזון הנכון בין הפגנת תמיכה בסמאראס לבין ההבהרה שלא יהיה "צ'ק פתוח" עבור יוון.