רף נמוך ומרצים "כוכבים". סוד הקסם של המכללות
בפקולטות למשפטים ולמנהל עסקים באוניברסיטאות חלה ירידה בביקוש, לטובת הפקולטות במכללות. הסיבות העיקריות: מרצים פופולאריים, מוניטין משופר, תנאי קבלה קלים וסיוע למצוא עבודה
מנתוני המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) שפורסמו בשבוע שעבר עולה כי בעוד שהביקושים הגבוהים באוניברסיטאות הן בעיקר לפקולטות היוקרתיות למדעים אלקטרוניקה ורפואה, הרי שבפקולטות למשפטים ומנהל עסקים חלה ירידה חדה וסטודנטים רבים מעדיפים את הפקולטות המקבילות במכללות הפרטיות והציבוריות.
- בחירות בארה"ב 2012
- כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet
חוזרים ללימודים באקדמיה - דיווחים נוספים ב-ynet:
למה כל הסטודנטים רוצים ללמוד בקורס שלי?
הרישום לאוניברסיטאות: רפואה IN, משפטים OUT
מחיר ההשכלה: זינוק בתמיכת ההורים בסטודנטים
קרע בין האגודות: סטודנטים בפריפריה נגד שמולי
חיים חדשים: ההקלות לסטודנטיות בהריון כבר כאן
מספרם של המועמדים ללימודי משפטים באוניברסיטאות עמד לפני כעשור על כ-2,000 סטודנטים, לעומת 1,400 בלבד בשנה האחרונה. בלימודי מנהל עסקים המצב דומה, כאשר בעשור האחרון צנח מספר המועמדים מ-500 סטודנטים ל-230 בלבד השנה.
גורם במערכת ההשכלה הגבוהה הסביר כי בחוגים כמו מנהל עסקים, ייעוץ ארגוני ומשפטים, הוצאות התפעול והמחקר הן יחסית זולות ולא מצריכות מעבדות ומכשור יקר ערך, לכן עיקר התקציב של המכללות הפרטיות מופנה לגיוס של מרצים "כוכבים" בשכר של מאות אלפי שקלים בשנה, תופעה שהמערכת האקדמית הציבורית, אוניברסיטאות ומכללות, אינה יכולה להתחרות בה.
נבחרת "הכוכבים" של המכללות הפרטיות כוללת, בין היתר, את הפרופסור אהרון ברק והפרופסור אמנון רובינשטיין במרכז הבין תחומי, השופט בדימוס אליעזר ריבלין ועו"ד אביגדור פלדמן במסלול האקדמי המכללה למנהל, פרופסור ירון זליכה ופרופסור גבריאלה שלו בקריה האקדמית אונוונגיד בנק ישראל לשעבר פרופסור משה מנדלבאום במכללת נתניה. עורך דין צעיר, שסיים לאחרונה את לימודיו באחת המכללות הפרטיות, ציין כי בניגוד לעבר, כיום ישנן מכללות פרטיות שיש להן "שם" מצוין בקרב המשרדים הגדולים ושהבוגרים שלהן השתלבו בתפקידי מפתח. לכן, לדבריו, סטודנטים רבים מעדיפים מראש את המכללות על פני האוניברסיטאות.
"המכללות משקיעות מאוד ביצירת קשרים עם התעשייה וקליטה של בוגרים במקומות עבודה", סיפר עורך הדין. "זאת לעומת האוניברסיטאות שהן מעט מרוחקות ולא משקיעות בקשר האישי עם הסטודנטים".
מנגד, גורם בכיר אחר במערכת ההשכלה הגבוהה ציין כי "להוציא מכללה פרטית אחת שהיא חריגה באיכות האקדמית שלה, יתר המכללות הפרטיות והציבוריות הן עדיין נחותות בהרבה מהאוניברסיטאות". לדבריו, "הסיבה שהביקושים שלהם גדולים נובעת מכך שתנאי הקבלה נמוכים מאוד, כך שגם סטודנט בינוני יכול לקבל תואר ראשון למנהל עסקים".
סטודנטית שקיבלה לאחרונה תואר במנהל עסקים באחת המכללות הפרטיות סיפרה: "כיוון שהיה לי ברור שאין לי סיכוי להתקבל לאחת האוניברסיטאות כי הציונים שלי לא מספיק טובים, אז בחרתי ללכת למכללה פרטית. זה נכון שאולי המכללה לא ברמה הגבוהה ביותר, אבל מבחינתי קיבלתי את התואר שרציתי וזה סייע לי מאוד להשתלב בשוק העבודה".
רני יעקבי, סמנכ"ל השיווק של המסלול האקדמי המכללה למינה, אמר כי "בימינו, התואר הראשון כבר איננו תנאי מספק על מנת להתפתח בשוק העבודה. צעירים מחפשים באיזה מידה יספק להם התואר יתרון יחסי בשוק העבודה, וזה פועל יוצא של המאמצים שמוסד הלימודים משקיע על מנת לחבר אותם לתעשייה.
יוסי מלכה, מנכ"ל מכללת תל-חי וועד ראשי המכללות הציבוריות, אמר כי הוא בעד תחרות פתוחה שבה התנאים שווים לכולם. "אין לי בעיה עם הכסף הגדול של המכללות הפרטיות", אמר. "יש לי יתרונות יחסיים אחרים, כגון מוניטין ואיכות הוראה ברמה מאוד גבוהה".
עם זאת הוא הוסיף כי "לא ייתכן שבעוד שהמכללות הפרטיות, שרובן ככולן פועלות במרכז הארץ, רשאיות לפתוח את החוגים האטרקטיביים ביותר ואילו אותנו המכללות הציבוריות שפועלות בפריפריה לא פעם מגבילים ומערימים קשיים שעוצרים את התפתחותנו".
236,000 סטודנטים לתואר ראשון
שר החינוך ויו"ר המל"ג גדעון סער הציג הבוקר בישיבת הממשלה את היערכות מערכת ההשכלה הגבוהה לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית, תשע"ג. בדבריו ציין השר סער כי זו השנה הרביעית ברציפות ששנת הלימודים צפויה להיפתח כסדרה ללא תקלות ושביתות. לפי נתוני המל"ג, שנת הלימודים האקדמית תשע"ג צפויה להיפתח ב-67 המוסדות להשכלה גבוהה ברחבי הארץ לפי הפירוט הבא: 7 אוניברסיטאות המחקר, האוניברסיטה הפתוחה, 37 מכללות אקדמיות (מהן 16 מכללות פרטיות) ו-22 מכללות לחינוך והכשרת עובדי הוראה.
כמו כן, כ-305,550 סטודנטים צפויים ללמוד השנה לקראת תואר אקדמי בכל המוסדות בהם: 236,000 לתואר ראשון, 57 אלף תואר שני ועשרת אלפים (דוקטורט). בנוסף, זו השנה השמינית ברציפות שבה היקף המכללות גדול יותר מהאוניברסיטאות. לפי הנתונים, כ- 66% מהסטודנטים ילמדו השנה במכללות ורק כ-34% באוניברסיטאות.