שתף קטע נבחר

מחקר: יעילות חיסון הילדים פרבנר נשחקת

מחקר אמריקני גילה כי בשנים הראשונות לאחר שהחיסון הוכנס לשימוש חלה ירידה דרמטית ברמות התחלואה, אולם לאחר כמה שנים, שבה רמת התחלואה ועלתה שוב. כך פורסם במוסף "זמנים בריאים" של ידיעות אחרונות

כל תינוק בישראל מקבל שלוש מנות (בגיל חודשיים, ארבעה חודשים ושנה) של חיסון הפרבנר , המיועד למנוע את נזקיו של חיידק הפנאומוקוק. עד לאחרונה נטען כי החיסון מפחית בצורה דרמטית את הסיבוכים ואת האשפוזים כתוצאה ממחלות נפוצות שנגרמות על ידי החיידק, אולם מחקר חדש שפורסם בארה"ב מעלה תהיות לגבי יעילותו לאורך זמן.

 

עוד כתבות על חיסונים ב-ynet:

 

פנאומוקוק הוא הגורם העיקרי לבקטרמיה (זיהום חיידקי בזרם הדם‭,(‬ דלקות אוזניים ודלקות ריאות חיידקיות בילדים. בנוסף, הוא גורם לסינוסיטיס ולדלקות לחמית העין, ונחשב לאחד משני הגורמים העיקריים לדלקות קרום המוח בילדים.

 

חיסון הפברנר של חברת פייזר, שמקנה הגנה כנגד שבעה תתי-זנים של החיידק, הוכנס לשימוש בארה"ב בשנת ‭.2000‬ אצלנו הוא הוכנס ללוח החיסונים ב‭.2009-‬ עד אז, אובחנו בישראל מדי שנה כ‭300-‬ ילדים שסבלו מזיהומים פולשניים - המאובחנים על ידי צמיחת החיידק בתרבית דם או בנוזל שדרה - שנגרמו על ידי הפנאומוקוק. למעלה מ‭85%-‬ מהזיהומים הללו התרחשו בילדים צעירים מגיל ‭.5‬ על פי הערכות, שניים מכל ‭1,000‬ ילדים בני 5 ומטה הגיעו לחדר מיון או אושפזו בשל מחלות פולשניות הנגרמות על ידי החיידק.

 

בישראל: ירידה של 85% במחלות הנגרמות מהחיידק

מנתונים שנאספו ברחבי המדינה והוצגו למשרד הבריאות על ידי פרופ' רון דגן, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בילדים במרכז הרפואי סורוקה, עולה תמונה חיובית: השימוש בחיסון בישראל גרם תוך שנתיים לירידה של ‭85%‬ בשיעורי המחלות הפולשניות הנגרמות מהחיידק.

 

אולם המחקר שפורסם בשבוע שעבר בארה"ב מטיל ספק ביעילות החיסון. על פי המחקר, אכן חלה ירידה משמעותית בשיעורי האשפוז בשנים הראשונות לאחר שהחיסון הוכנס לשימוש, אולם שיעורי התחלואה, האשפוז ועמידות החיידק לאנטיביוטיקה שבו ועלו משמעותית כמה שנים לאחר מכן.

 

החוקרים עקבו אחר שיעורי האשפוז בשל מחלות פולשניות שנגרמו על ידי החיידק בארה"ב בין השנים 1998 ל‭.2009-‬ הם מצאו שבין השנים 1998 ל‭2002-‬ אכן חלה ירידה של ‭42%‬ בשיעורי האשפוזים בגלל מחלות פולשניות שנגרמו על ידי החיידק, וירידה של ‭63%‬ בבקטרמיה. אולם משנת 2003 עד שנת 2009 שבו שיעורי האשפוז וטיפסו ב‭.52%-‬ גם שיעורי התחלואה בבקטרמיה עלו ב‭.39%-‬ משום כך, בסך הכל ירדו שיעורי האשפוז בגלל מחלה פולשנית שנגרמה על ידי החיידק ב‭12%-‬ בלבד בתקופה הכוללת - מ‭1998-‬ עד ‭,2009‬ ושיעורי הבקטרמיה ירדו ב‭.47%-‬

 

אחת ההשערות היא שהיעילות המופחתת של החיסון נגרמת בגלל תופעה המכונה ‭,Replacement‬ הגורמת לכך שבצד הירידה במספר המקרים הנגרמים על ידי זני החיידק הנכללים בחיסון, חלה עלייה בתחלואה בזנים שאינם כלולים בו. החוקרים טוענים כי עלייה בתחלואה צפויה בהמשך גם בחיסון החדש והמשופר של פרבנר, המכיל הגנה כנגד 13 זנים של החיידק וניתן כיום בטיפות החלב. החוקרים גם מציינים כי השפעתו של החיסון מועטה בילדים מתחת לגיל שנתיים, או מעל גיל ‭.5‬

 

מחברת ניאופרם, משווקת החיסון בישראל, נמסר בתגובה: "החיסון שהכיל שבעה זנים של פנואמוקוק גרם לירידה משמעותית בתחלואה הנובעת מן הזנים שהיו כלולים בחיסון. יחד עם זאת, הוא לא הכיל את הזנים האלימים שהם הגורמים המרכזיים לדלקות ריאה קשות, ועל כן היה צפוי כי תהיה ירידה פחותה בתחלואה הנובעת מזנים אלו, ואולי אף עלייה, שכן חלקם פיתחו עמידות לאנטיביוטיקה.

 

"כאשר מסתכלים על שינויים ברמות התחלואה יש לבדוק גם גורמים נוספים, בהם התפרצויות ויראליות (כגון שפעת) שתורמות להחלשת מערכת החיסון ולהתפתחות זיהומים הנובעים מפנאומוקוק. התפרצויות אלו מופיעות בגלים, ועימן עולה ויורדת התחלואה. גם ארגון הבריאות העולמי ציין כי יש להתייחס באופן זהיר ביותר לנתוני מעקב אחר התחלואה בחיידק הפנאומוקוק. לאחר שהוצג החיסון כנגד 13 זנים, הכולל גם את הזנים האלימים יותר שצוינו קודם, הצפי הוא שגם בתחלואה זו תהיה ירידה‭.

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם החיסון עדיין יעיל?
צילום: shutterstock
מומלצים