"היו לי אחלה חיים, עד 3 החודשים האחרונים"
כך פותח השחקן יוסי מרשק את דבריו בקמפיין ראשון מסוגו של עמותת ליל"ך למען הזכות לבחור שלא לקבל טיפול רפואי במקרה של מצב סופני. לפני שהשתתף בקמפיין הוא אומר: "אף פעם לא חשבתי על סוף החיים, כי זה נראה לי רחוק ועכשיו אני מבין כמה הנושא הוא מהותי". יו"ר העמותה: "המוות לצערנו אינו בוחר גיל"
אף אחד לא רוצה לחשוב על המוות. זה מפחיד, זה גורם לנו להרגיש חסרי אונים וללא שליטה. עמותת ליל"ך שיוצאת השבוע בקמפיין הגברת המודעות לזכויות שלנו לקראת סוף החיים, מנסה באמצעותו להחזיר לנו את השליטה על האופן בו חיינו יסתיימו. בקמפיין שיושק בסוף השבוע לרגל היום הבינלאומי למען הזכות למות בכבוד שיצוין ב-2 בנובמבר, מככב השחקן יוסי מרשק שפונה לא לקהל מבוגר, אלא דווקא לצעירים יותר.
קראו עוד על הזכות למות בכבוד
- רופא: חוק המתות החסד מותיר רבים ללא מענה
מרשק, שחקן קולנוע וטלוויזיה מגלם בסרטון שהופק על ידי חברת המדיה DIBOOR, אדם גוסס שאינו מעוניין שיאריכו את חייו באמצעים מלאכותיים, אבל מגלה שהיות שלא חתם בזמן על "צוואה בחיים" (טופס של עמותת ליל"ך) הוא חובר למכשירים הללו וכעת על פי החוק לא ניתן לנתק אותו. "כשקיבלתי את ההצעה להשתתף בקמפיין, לא פקפקתי בחשיבות הנושא אפילו לרגע", הוא מסביר ומוסיף, "אבל עד הפנייה להשתתף בסרטון מעולם לא חשבתי על הסוף. זה תמיד היה נראה לי רחוק".
מרשק אומר כי הוא לא מפחד מההשתתפות בסרטון, ואומר כי לאחר שנחשף לנושא הוא רוצה לחתום על טופס כזה בעצמו. "אני יודע שאם חלילה מצבי יהיה כזה, אני רוצה לשלוט במצב. אני רוצה שיתייחסו אליי ויטפלו בי כמו שאני מחליט. נראה לי שאתה מרגיש בטוח בצורה כזו, כי אתה יודע שאתה בשליטה על החיים שלך וגם על המוות שלך", הוא אומר.
למרות הנושא הכל כך רציני, הסרטון הוא הומוריסטי וקליל. לדברי מרשק, לא רק שזו לא בעיה אלא שלדבריו זו הדרך הטובה ביותר לטפל בנושא הזה. "הנושא מפחיד וכולם מפחדים מהמוות, אבל בסופו של דבר זה חלק מהחיים, כמה שמוזר לומר את זה", הוא אומר. "למען האמת לפני שהשתתפתי בקמפיין לא כל כך חשבתי על הנושא הזה, כי בדרך כלל אנחנו מדחיקים את המוות בעיקר בגילאים מסוימים, אבל עכשיו זה במחשבות שלי", הוא אומר.
לדבריו, בין הפעמים הבודדות שנחשף לנושא הזה היה כשראה את סרטו של הבמאי ארי פולמן, "החומר ממנו עשויה האהבה". הוא מסביר: "הסרט מדבר על זוג, בני 80, צלולים במוחם שמחליטים להתאבד באמצעות נטילת רעל, כדי לא ליפול למעמסה על הקרובים להם. פה מדובר במקרה קיצוני מדי בעיניי של ההחלטה איך החיים שלך יסתיימו, אבל באמצעות חתימה על צוואה בחיים, כמו שמדובר בקמפיין, זה הגיוני לגמרי", אומר מרשק.
עמותת ליל"ך: "לאדם זכות בלעדית על גופו"
מאז אישור חוק החולה הנוטה למות בכנסת בדצמבר 2005 שמה לה העמותה למטרה להגביר את המודעות אליו בקרב רופאים וחולים, ופועלת כיום למען הרחבתו. לדברי אנשי העמותה הזכויות שיש לאדם בחייו אמורות להינתן לו גם בסיומם. הם מסבירים כי לאדם זכות בלעדית על גופו; הוא רשאי וזכאי לקיים את חייו לפי אמונתו, השקפתו וערכיו, ובתנאי שאינו גורם נזק לזולתו, וזכות זו אמורה לעמוד לו גם בסיום חייו.
העמותה שהוקמה ב-1987 היא עמותה ללא כוונת רווח, מופעלת על ידי מתנדבים וממומנת מדמי חבר שנתיים המשולמים על ידי חבריה. העמותה חברה בארגון העולמי של האגודות למען הזכות למות בכבוד ובחטיבה האירופית ומונה כיום (2012) כ-17,000 חברים.
לדברי בינה דיבון, יו"ר העמותה: "צריך לזכור כי גם המוות הוא חלק מהחיים וחשוב לדאוג מראש לזכות לסיים אותם בכבוד. באמצעות קמפיין ייחודי זה אנו קוראים גם לדור הצעיר למלא את הטופס, שכן לצערנו המוות אינו בוחר לפי גיל ומפצירים בהם, כילדיהם ונכדיהם של הדור המבוגר, להתגבר על הקושי ולדבר עם ההורים והסבים, לשמוע מהם מהו רצונם ולדאוג שהוא יכובד על ידי כך שיחתמו מראש על הטופס של ליל"ך".
זכות בחירה לגבי המוות
א' ממרכז הארץ, ששכלה את בעלה לפני כחצי שנה, מכירה את הדילמה מקרוב. היא מספרת: "לפני כמה שנים אחיו של בעלי גסס ממחלה קשה וראיתי איך כולם שם מחליטים לגבי מה יקרה אותו. לא צמיד הם התחשבו בבקשות שלו וזה היה נורא. אחרי שהוא נפטר בייסורים קשים, החלטנו בעלי ואני שאנחנו נחתום על צוואה בחיים, כדי שלנו זה לא יקרה", היא מספרת.
לדבריה, כשבעלה חלה במחלה חשוכת מרפא, לשניהם היה ברור שהם עשו את הצעד הנכון. "הילדים שלנו תמכו בנו, החברים שלנו תמכו בנו, כי הם ידעו שכמה שהסוף יהיה קשה, זו תהיה הבחירה שלנו והקושי שכל אחד במשפחה מנסה לשכנע את שאר המשפחה מה לעשות, ייחסך", היא מסבירה. בסופו של דבר, בעלה נפטר והטיפול בו בסוף הדרך היה כפי שהחליט. "זה לא היה פשוט לראות", היא אומרת בסערת רגשות, "אבל התנחמתי בעובדה שככה הוא רצה".
אדם המעוניין לחתום על הטופס צריך לבצע את השלבים הבאים:
1. להיכנס לאתר הקמפיין כדי למלא את פרטיו האישיים: שם, טלפון ומייל.
2. מספר ימים לאחר מכן יצור איתו קשר נציג/ה העמותה ויעביר לו (במייל או בדואר) טופס הצטרפות לעמותה, ויסביר לו אודות העמותה וה"צוואה בחיים" עליה הוא מבקש לחתום.
3. את טופס ההצטרפות החתום יש לשלוח בחזרה לעמותה בתוספת דמי חבר. (ההצטרפות לליל"ך כרוכה בתשלום).
4. לאחר קבלת טופס ההצטרפות ודמי החבר הוא יקבל מהעמותה את כרטיס החבר שלו וכמובן את טופס ה"צוואה בחיים" אותו ימלא (בהתאם להוראות המצורפות אליו) ויחזיר לעמותה חתום שם הוא יסרק וישמר במאגר אלקטרוני חסוי.
מרשק מסכם ואומר: "אנחנו לא רוצים לחשוב על המוות כי נראה לנו שזה לא קשור אלינו, אבל אין מה לעשות זה מאוד קשור, וחתימה על מסמך כזה, מאפשרת לנו לחשוב הגיון ולהחליט על הסוף שלנו בצורה שקולה".