שתף קטע נבחר

 

בוטל נוהל "אורות אדומים" שהחל בגלל סילמן

אחרי התאבדותו של משה סילמן הוקם בקול תרועה צוות שבו חברים מנכ"ל המשרד הרווחה ומנכ"ל הביטוח הלאומי כדי לתת מענה לאנשים במצוקה. מסמך פנימי של המשרד שהגיע לידי ynet מגלה שהנוהל בוטל. "ברור שהיה אלמנט של יחסי ציבור"

שלושה חודשים לאחר שמשרד הרווחה הודיע על נוהל מיוחד שנועד לעקוף את הסבך הביורקרטי ולטפל במקרים חריגים שמגיעים ללשכות הרווחה ולביטוח הלאומי, הוחלט הרחק מעין הציבור לבטל את הנוהל. כך נודע ל-ynet ממסמך פנימי של המשרד שנושא את הכותרת "נוהל אורות אדומים - חזרה לשגרה".

 

עוד בחדשות ynet:

 

הנוהל נוצר בעקבות המקרה של משה סילמן, שהצית את עצמו למוות בהפגנת המחאה החברתית ביולי האחרון, לאחר שנפל בין הכיסאות בסבך הבירוקרטיה. המטרה המקורית של הנוהל, על פי משרד הרווחה, הייתה "לתת מענה למקרים חריגים ולקצר תהליכים על מנת לתת מענה במהירות האפשרית", זאת באמצעות צוות שבו חברים מנכ"ל משרד הרווחה ומנכ"ל הביטוח הלאומי. הדבר זכה לפרסום באמצעי התקשורת. במשרד טענו כי הכוונה לנסות לעזור לפונים במצוקה קשה כדי לעקוף מכשלות בירוקרטיות ולמנוע מעשי אובדנות כמו של משה סילמן.

 

"אין לנו ולא הייתה לנו ציפייה לפתרון בעיות אשר אינם בתחום אחריותכם", כותבים מנהלי המחוזות שחתומים על המסמך לעובדים הסוציאליים במכתב שהגיע לידי ynet. הם גם מציינים כי ההתערבויות סייעו במאות מקרים. עם זאת, בפגישה שעסקה בנושא המשרד הודה למעשה בכישלון הנוהל ובחוסר יכולת לטפל במקרים שאותם מעבירים העובדים הסוציאליים להנהלת המשרד.

 

"הנוהל לא פתר את בעיות היסוד"

עובדים סוציאליים אמרו ל-ynet כי ממילא לא היה סיכוי להשיג את המטרות שבשמם הוחל הנוהל מאחר שלא ניתן לתת מענה אמיתי לפונים כל עוד הקריטריונים לזכאות לקבלת הטבות שונות במשרדי הממשלה לא משתנים.

 

מנהלת של אחת מלשכות הרווחה בצפון הארץ אישרה בשיחה עם ynet את הפרטים. לדבריה, "בגלל האירועים שהיו וסערת הרגשות העלו את הכוננות, אבל ברור שהקריטריונים לזכאות של משרדי הממשלה והרשויות השונות לא השתנו ולכן הנוהל לא פתר את הבעיות היסודיות של הפונים. ברור שהיה כאן אלמנט של יחסי ציבור". עם זאת, גם היא הדגישה כי "קיום הנוהל סייע בפתרון של מקרי חירום רבים".

 

ברברה אפשטיין, מנכ"לית עמותת "סינגור קהילתי", הפועלת להגברת המודעות בקרב תושבים לזכויות שלהם, אמרה ל-ynet כי הטרגדיה של משה סילמן קשורה באופן ישיר למשבר בדיור הציבורי והיא הייתה הטריגר להחלת הנוהל. לדבריה, "מאז המקרה לא חל שום שיפור במצב הדיור הציבורי בישראל, ולכן תמוה שמשרד הרווחה ביטל את הנוהל".

 

בשיחה טלפונית עם המוקד הטלפוני של משרד הרווחה התברר כי השירות במסגרת הנוהל "היה ונגמר, זו החלטה של משרד הרווחה", כלשונה של המוקדנית שהפנתה למד"א לאחר שנשאלה על מקרה של מישהו שמאיים בהתאבדות.

 

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה כי "שגרת אורות אדומים לא בוטלה וקיימת במשרד מספר שנים. ההודעה של מנהלי המחוזות נועדה להנחות את המחלקות לשירותים חברתיים כיצד לפעול במצב של שגרת אורות אדומים. לכל נוהל יש דרגות כוננות שונות ומדובר באורות אדומים בשגרה - הטיפול בפנייה שמוגדרת כפניית אורות אדומים תטופל על פי נוהל אורות אדומים ותועבר לטיפול מיידי. הגורמים המקצועיים מטפלים בפנייה בשימת לב יתרה ומפעילים את מיומנותם המקצועית ושיקול הדעת באשר לזיהוי ובחירת ההתערבות הנדרשת בעקבות פניות בעלות מאפיינים של אורות אדומים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משה סילמן. הצית את עצמו
צילום: מוטי קמחי
מומלצים