"מושתן וילד מפגר" - לא העלבת עובדי ציבור
אדם שכינה שוטר מתנדב במילים הבוטות הורשע ונגזר עליו מאסר על-תנאי. האיש ערער לעליון שהפך החלטות בערכאות קודמות. "אף שמדובר בגידופים, אין מדובר בגידופים אישיים"
בית המשפט העליון קבע אתמול (יום ג') כי הביטויים "מושתן ו"ילד מפגר" אינם נכללים בקטגוריה של העלבת עובדי ציבור. בכך הפך בית המשפט העליון החלטות קודמות שהתקבלו בנושא בבתי המשפט השלום בחדרה והמחוזי בחיפה. השופט סלים ג'ובראן ציין בפסק הדין כי "ישנו ספק רב אם הביטוי 'מושתן וילד מפגר', חרף הבוטות שלו, עולה כדי 'העלבה' בהתאם להלכה שנקבעה".
בחירות בארה"ב 2012 - כל הכתבות של CNN ו-ynet
בשנת 2007 התבקש צבי כהן לעצור לבדיקה במחסום משטרתי שהוקם עקב חשד לפריצה. שוטרים מתנדבים שביצעו חיפוש ברכב לאחר שגילו כי כהן הוא בעל עבר פלילי, מצאו בתא הכפפות סכין יפנית ושלושה מברגים. כשאחד השוטרים ביקש מכהן להזדהות בפניו, ענה לו כהן: "אתה מושתן וילד מפגר".
בית משפט השלום בחדרה קיבל את גרסת השוטר המתנדב ודחה את טענתו של כהן כי כלל לא ידע שמדובר בשוטרים מאחר שהם לא הזדהו. בית המשפט אף קבע כי מהעדות של כהן עולה כי הוא התייחס לשוטרים כבעלי מרות עוד לפני שהזדהו בפניו. בעקבות כך הורשע כהן בעבירות של החזקת סכין, העלבת עובד ציבור והחזקת כלי פריצה ונגזרו עליו עונש מאסר על-תנאי וקנס בסך 4,000 שקלים.
המחוזי: "לא חופש ביטוי"
כהן ערער לבית המשפט המחוזי בחיפה, אך בקשתו נדחתה. במחוזי בחיפה נקבע בנוגע להעלבת עובד ציבור כי "אין בין הזכות לחופש ביטוי לבין ההעלבה שהעליב המבקש את עד התביעה ולא כלום". כהן לא אמר נואש וערער באמצעות עו"ד ד"ר אלקנה לייסט ורותם רוזנברג מהסנגוריה הציבורית לבית המשפט העליון.
שופטי העליון סלים ג'ובראן, יורם דנצינגר ודפנה ברק-ארז הפכו כאמור את הפסיקות בערכאות הנמוכות והחליטו לזכות את כהן מכל חלקי כתב האישום. בנוגע לעבירת העלבת עובדי ציבור קבעו שופטי העליון כי המילים שהטיח בשוטר המתנדב אינן נכללות בגדר העבירה: "עמדתו של בית המשפט המחוזי, לפיה אין בין האמירה שאמר המבקש לחופש הביטוי דבר, אינה מקובלת עלינו". השופטים אף ציינו כי זו עומדת בניגוד להלכה הפסוקה של בית המשפט העליון.
"לא מצדיק הרשעה פלילית"
השופט ג'ובראן הסביר בהחלטתו כי בכדי שיתקיים יסוד ההעלבה, יש להוכיח מבחינת התוכן כי האמירה היא בגדר "מעשים קיצוניים של פגיעה קשה בלבת כבודו של עובד הציבור", ולהוכיח כי קיימת ודאות קרובה לכך שמעשה ההעלבה יוביל לפגיעה קשה בתפקודו של השירות הציבורי. ג'ובראן ציין כי במקרה של כהן הדברים נאמרו בלהט הרגע, וכי אין הם עומדים בשני המבחנים הללו."אף שמדובר בגידופים, אין מדובר בגידופים אישיים, הנוגעים לתכונותיו הפרטיות של עובד ציבור זה או אחר, ונוגעים ללבת כבודו, כי אם בביטויים פוגעניים כלליים, ואף שאלו פוגעים, ספק אם פגיעה זו היא במידה המצדיקה הרשעה בדין הפלילי" ציין ג'ובראן, שציין לזכותו של כהן כי השוטרים המתנדבים לא הזדהו פניו ככאלה בעת החיפוש שהתברר בעצמו כלא-חוקי, וכי למרות שאין בכך להצדיק את הביטוי הפוגעני, יש בנסיבות "לרכך את חומרתו".