שתף קטע נבחר

 

דו"ח: רואנדה ואוגנדה מחמשות המורדים בקונגו

כך תורמים להמשך שפיכות הדמים: למרות הסנקציות ואמברגו הנשק שמוטלים על קונגו, האו"ם טוען כי שכנותיה מספקות נשק וייעוץ אסטרטגי למורדים שנלחמים בה. "רמטכ"ל צבא רואנדה ושר ההגנה שלה מעבירים הוראות ישירות למורדים הקונגולזים"

עם כאלה שכנים: רואנדה ואוגנדה מספקות נשק לחיילים ולמורדים בקונגו ובכך תורמות להמשך שפיכות הדמים במדינה. כך נטען אתמול (יום ג') בדו"ח שפרסם האו"ם. על פי הדו"ח, שר ההגנה של רואנדה מפקד על מרידה במזרח קונגו (הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו בשמה המלא) וממשלות רואנדה ואוגנדה שלחו כוחות ונשק כדי לסייע למורדים בהתקפה קטלנית נגד כוחות שלום של האו"ם.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet בעמוד מיוחד

 

עוד חדשות בעולם :

 

צוות מומחים מטעם מועצת הביטחון של האו"ם כתב בדו"ח סודי כי רואנדה ואוגנדה - למרות הכחשותיהן - המשיכו לספק נשק למורדים בקונגו (ארגון 23 במרס, M23) במשך ששת חודשי המרידה נגד כוחות ממשלת קונגו בצפון מחוז קיבו.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

"גם רואנדה וגם אוגנדה תמכו ב-M23", נכתב בדו"ח האו"ם שמשתרע על פני 44 עמודים והגיע לידי סוכנות הידיעות רויטרס.

 

קונגו: מורדים אכלו גורילות בסכנת הכחדה

 

"בעוד גורמים ברואנדה תיאמו את הקמתו של ארגון המורדים וגם את פעולותיו הצבאיות הגדולות, אוגנדה העניקה תמיכה יותר עדינה ל-M23 שאפשרה לזרוע הפוליטית שלו לפעול מקמפלה (עיר הבירה של אוגנדה) ולחזק את יחסי החוץ שלו", נכתב בדו"ח האו"ם.

 

בוסקו נטגנדה, אחד המפקדים הבכירים של המורדים בקונגו שמבוקש על ידי בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC), שולט במרידה מהשטח, ומנהיג תנועת המורדים, סולטני מקנגה, אחראי לפעולות הלחימה ולתיאום עם ארגוני חמושים אחרים.


כחצי מיליון איש נאלצו לעזוב את בתיהם. מחנה עקורים בגומא, קונגו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כחצי מיליון איש נאלצו לעזוב את בתיהם. מחנה עקורים בגומא, קונגו(צילום: AFP)

 

בדו"ח נטען גם כי גם נטגנדה וגם מקנגה "קיבלו הוראות צבאיות ישירות מרמטכ"ל צבא רואנדה צ'רלס קיונגה, שבעצמו פועל על פי הוראות שהוא מקבל משר ההגנה ג'יימס קאבארב". רואנדה ואוגנדה מכחישות את ההאשמות של צוות האו"ם, שמפקח על יישום הסנקציות ואמברגו הנשק שהוטלו על קונגו. מוקדם יותר החודש הגישו שתי המדינות דו"ח משלהן בנוגע לסכסוך בקונגו לוועדה של מועצת הביטחון שעוסקת בסנקציות על קונגו.

 

תחמושת, מודיעין וייעוץ פוליטי למורדים

"גורמים ברואנדה לקחו פיקוד מלא והיו אחראים על התוכניות האסטרטגיות של M23", נכתב בדו"ח. "רואנדה ממשיכה להפר את אמברגו הנשק באמצעות תמיכה צבאית ישירה למורדים מ-M23, סיוע בגיוס לוחמים, עידוד חיילים קונגולזים לערוק כמו גם אספקת נשק ותחמושת, מודיעין וייעוץ פוליטי".

 

"מפקדי UPDF (צבא אוגנדה) שלחו כוחות וכלי נשק כדי לתת חיזוק למבצעים ספציפיים וסייעו ל-M23 בגיוס לוחמים וברכישת כלי נשק באוגנדה", טען צוות המומחים של האו"ם.


עורקים מהצבא ומצטרפים למתנגדי הממשלה. מורד קונגולזי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עורקים מהצבא ומצטרפים למתנגדי הממשלה. מורד קונגולזי(צילום: רויטרס)

 

כחצי מיליון בני אדם נעקרו מבתיהם בקונגו במהלך הלחימה בין המורדים לבין כוחות הממשלה המקומיים. ארגון המורדים M23 הוכח ככוח משמעותי ביותר עד כדי כך שמקור דיפלומטי בכיר באו"ם אמר לסוכנות הידיעות רויטרס שרואנדה "סיפחה" למעשה את מזרח קונגו עשירת המינרלים הודות לארגון המורדים.

 

המורדים הקימו מדינה משלהם במזרח קונגו?

ראש כוח המשקיפים בקונגו, הרס לדסו, אמר בחודש שעבר כי המורדים הקימו דה פקטו ממשל במזרח המדינה, שולטים על תושבי האזור וגובים מסים.

 

המורדים בקונגו מקבלים מימון כספי גם מסוחרים ברואנדה שעושים רווח נאה מהמתכות בדיל, טונגסטן וטנטלום שמוברחות ממכרות במזרח קונגו.

 

המורדים בקונגו הם בני שבט טוטסי שמרדו כבר בעבר, אך שולבו בצבא הסדיר ב-2009, כחלק מהסכם שלום שנחתם במרס 23, ועל שמו הם מכנים את עצמם M23. הם התקוממו באפריל האחרון ודרשו שכר גבוה יותר ויישום מלא של ההסכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוזרים למורדים הקונגולזים? חיילי צבא רואנדה
צילום: רויטרס
מומלצים