מהחודש הבא: מצרים נערכת להחשכה מוקדמת
ממשלת מצרים החליטה כי מתחילת נובמבר ייסגרו החנויות ובתי הקפה במדינה ב-22:00. הסיבה: מחסור חמור ביכולת ייצור החשמל, לאחר שבתוך עשור זינק מספר המשתמשים בחשמל ב-95%. גופים כלכליים טוענים כי הדבר יגרום למצרים נזק כספי כבד, וגם פעילי זכויות אדם לא עוברים בשתיקה על ההחלטה
בשלוש השנים האחרונות סובלת מצרים ממשבר חמור באספקת החשמל. הדבר בא לידי ביטוי בהפסקות חשמל תכופות בעיקר בחודשי הקיץ. לפני כשבוע ואחרי דיונים לא קצרים בנושא, החליט ראש הממשלה, הישאם קנדיל, בהתייעצות עם 26 מושלי המחוזות במצרים, ליישם החלטה שבמרכזה סגירת החנויות ובתי הקפה בשעה 22:00 החל מתחילת החודש הבא.
כתבות נוספות מאת דורון פסקין בנושא מצרים :
המסעדות קיבלו ארכה של עוד שעתיים, כשלגבי מקומות הבילוי התיירותיים עדיין אין החלטה סופית, אם כי נראה שהמגמה תהיה לקצר את משך פעילותם וזאת במטרה לחסוך בצריכת האנרגיה.
לפי מחקרים שבוצעו עבור הממשלה, הצעד הזה של כיבוי אורות מוקדם יחסוך למשק האנרגיה המצרי צריכה של 17% ביום. בממשלה סיפקו כתמיכה את העובדה שברוב מדינות אירופה נהוג לסגור את החנויות בשעה 20:00.
שר התעשייה המצרי חאתם סאלח, שהוא תומך נלהב במהלך, העריך כי הסגירה המוקדמת של העסקים תחסוך למשק המצרי כמיליארד דולר בשנה.
נתונים שפורסמו במצרים מסבירים היטב את קשייה של המדינה לספק לתושבים את תפוקת החשמל הדרושה. בעשור שעבר (2010-2001) חל גידול של כ-95% בצריכת החשמל המצרית. במקביל, מספר הצרכנים עלה בחמש השנים האחרונות בקרוב לכ-30% ומספרם נאמד בכ-27 מיליון מנויים.
כ-40% מצריכת החשמל היא על ידי משקי הבית ועוד כ-32% על ידי מגזר התעשייה. אבל לצד הגידולים המרשימים הללו, לא עשו השלטונות את המאמץ המקביל בתחום ההשקעות לפיתוח מערכת ייצור החשמל ועתה ניצבת המדינה בפני שוקת שבורה.
נזק כלכלי אדיר
אבל ההחלטה על החשכת הרחוב המצרי מוקדם מהרגיל התקבלה בלא מעט ביקורת מצד גופים שונים, ובכלל זה בעלי האינטרסים הכלכליים. אותם גופים מזהירים כי אם תיושם החלטת הממשלה, ייגרם למצרים נזק כלכלי כבד.
אחמד ואקיל, העומד בראש איגוד לשכות המסחר בקהיר העריך כי הסגירה המוקדמת תגרום למשק המצרי נזק של כ-25 מיליארד לירות בשנה, קרי כ-4 מיליארד דולר. לדבריו, הצעד הזה גם יביא להגברת האבטלה באחוז או שניים לפחות.
"אם אתה סוגר בעשר, תאבד הרבה מקומות עבודה", הוא צוטט כאומר. לדברי ואקיל, לכל מחוז במצרים האופי שלו ולכן כל מחוז צריך להיות בעל סמכות ההחלטה מתי לפתוח או מתי לסגור את העסקים.
יעשו יותר ילדים
ואקיל הביע פליאה כיצד ניתן לסגור את העסקים במצרים עלית בשעה 22:00 כשידוע ש"בקיץ הטמפרטורה שם מגיעה ל-50 מעלות ואף מצרי אינו יוצא לעשות קניות לפני השעה 20:00 בערב". ואקיל אף ציין כי ההחלטה על הסגירה המוקדמת עלולה להוות סכנה ביטחונית. לדבריו, צעירים יירדו לרחובות ומבלי אפשרות להכנס לקפיטריה או למסעדה תגבר הסכנה כי יתדרדרו למעשי ונדליזם או שאר הצקות.
ספק בצחוק ספק ברצינות, אמר ואקיל כי הזוגות המצריים שיווכחו לדעת כי אין להם בערבים מקומות לבילוי, יחזרו לביתם מוקדם ואז יעשו ילדים. "אם אתה שולח את הגבר מוקדם הביתה הוא ירצה לעשות יותר ילדים", צוטט ואקיל כאומר.
שינוי בהרגלי הצריכה
אבל אם נחזור למישור הכלכלי, טוענים מרבית הסוחרים כי מי שקיבל את ההחלטה לסגור מוקדם סובל מבורות לגבי הכרת אופי התנהלותו של המצרי. לואיס עטייה, ראש ענף ההלבשה באיגוד לשכות המסחר באלכסנדריה אמר: "המצרי מגיע מהעבודה לביתו אחרי השעה 17:00 וכשהוא מחליט לצאת מביתו כדי לקנות את צרכיו השעה כבר 20:00 וזה יהיה כבר קרוב לשעת הסגירה. איך הוא יוכל לעשות את הקניות שלו?".
עטייה שלל גם את ההשוואה לאירופה וטען כי שם החנויות פתוחות לכל אורך היום עד סגירתן בעוד במצרים הן נסגרות בשעות הצהריים.
גם פעילי זכויות אדם במצרים מסתייגים קשות מההחלטה על ההחשכה. המועצה המצרית הבינלאומית לזכויות האדם באיסמאעיליה הצהירה כי הצעד הזה יגביר את "המחנק" על האזרח המצרי, הסוחרים ובעלי בתי הקפה.
במועצה הסבירו כי המשפחה המצרית הממוצעת נוהגת לצאת לרחובות, לפארקים ולקפיטריות בשעות הערב המאוחרות ובייחוד בסוף השבוע (חמישי-שישי ושבת). עתה סבורים במועצה שמספר המובטלים יעלה בשל הצורך של המעסיקים לפטר עקב הירידה בהכנסות.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il