שתף קטע נבחר
 

כל מה שחשוב לדעת על הפלות: מילון מונחים

עדיף לבחור בהפלה כירורגית או תרופתית? מתי מותר שוב לקיים יחסי מין? והאם חייבים לספר להורים על ההפלה? מומחה מסביר את כל המושגים שחשוב להכיר לפני שפונים להפסקת הריון

ההחלטה לבצע הפלה אינה קלה, והדבר דורש הסברה של כל האפשרויות העומדות בפני המטופלת, לרבות הפסקת הריון תרופתית. היתרונות והחסרונות בכל אחת מהשיטות חייבים להיות ברורים, ורק אז ניתן לבצע הפלה קלה ובטוחה ככל האפשר.

 

כדי לקבל החלטה מושכלת יותר, הכנו מילון מונחים שיעזור לעשות קצת סדר בבלגן:

 

א - איך אדע שאני בהריון?

שבועיים לאחר קיום יחסי מין לא מוגנים, או שלושה ימים לאחר האיחור במחזור, כדאי לבצע בדיקת הריון ביתית אם קיים חשש להריון לא רצוי. הבדיקות מזהות הריון באמצעות בדיקת שתן, פשוטות לשימוש ומאוד אמינות. ניתן לבצע גם בדיקת דם במסגרת קופת החולים.

  

ב - במי אפשר להיעזר?

הריון לא רצוי דורש פנייה לגינקולוג המטפל. אפשר לצרף מלווה, והייעוץ דיסקרטי. נערות וילדות אינן חייבות ליידע את הוריהן ולקבל את הסכמתם, והחוק מאפשר לבצע הפסקת הריון גם ללא ידיעתם.

 

ג - גרידה

גרידה היא התהליך המבוצע לריקון חלל הרחם והוצאת ההריון. הגרידה מתבצעת בחדר ניתוח בהרדמה כללית ונמשכת בדרך כלל 20-10 דקות.

 

בסיום הגרידה יש דימום קל דמוי מחזור וכאבי בטן קלים כמו במחזור, וניתן להשתמש בתרופות לשיכוך כאב.

 

הסיבוכים האפשריים הם: זיהום, דימום, פגיעה בדופן הרחם והידבקויות בחלל הרחם.

 

ד - דימום וסתי

לאחר ההפלה צפוי דימום קל. אם הדימום מתגבר ואינו נחלש, יש ליצור קשר מיידי עם הרופא שביצע את הפעולה.

 

בתקופת הדימום לאחר הפסקת הריון כדאי להימנע משימוש בטמפונים ולהשתמש בפדים בלבד.

 

יחסי מין מותרים בסיום הדימום, אך רצוי להשתמש באמצעי מניעה, או לחכות למחזור הבא שמגיע ארבעה-שישה שבועות מהפסקת ההריון, ואז להתחיל להשתמש בגלולות.

 

ה - הפלה כירורגית או תרופתית

מה עדיף? בשיטה התרופתית אין צורך בהרדמה, ניתוח או החדרת מכשירים לנרתיק ולרחם. התהליך אינו חודרני ולכן קיים סיכון נמוך לזיהום או לגרימת ניקוב דופן הרחם.

 

בטווח הקצר השיטה התרופתית מלווה בדימום וכאבים (המנוטרלות בתרופות לשיכוך כאבים). על פי מחקרים בנושא, שיעור הצלחת ההפלה התרופתית עומד על 98%-92% מהמקרים. במקרים המעטים שבהם השיטה התרופתית לא נחלה הצלחה, יש צורך בגרידה להשלמת התהליך.

 

ו - ועדה להפסקת הריון

כל אישה רשאית לפנות לוועדה המתקיימת במספר בתי חולים הפזורים ברחבי הארץ ומתכנסת כמה פעמים בשבוע. הועדה מורכבת מרופא בכיר בהנהלת בית החולים, רופא בכיר בעל תואר מומחה ביילוד וגינקולוגיה ועובדת סוציאלית בכירה.

 

החוק מחייב נוכחות של אישה אחת לפחות בכל פעם שהוועדה מתכנסת. פרטים נוספים על הוועדה ניתן לקבל באתר משרד הבריאות.

 

ז - זה יכול לפגוע לי בהריון עתידי?

לא. רוב הפסקות ההריון בטוחות ואינן פוגעות בסיכויים להרות בעתיד. עם זאת, כמו בכל פעולה רפואית קיים סיכון מזערי לסיבוכים: לדוגמה, בהפלה כירורגית קיים סיכון קטן לניקוב דופן הרחם שעלול לפגוע בהריון עתידי.

 

לכן חשוב שהתהליך יתבצע בתנאים רפואיים מעולים ובאופן הבטוח ביותר על ידי רופא מומחה ומנוסה בתהליכים מסוג זה. כדי להבטיח את בריאות הרחם חשוב להקפיד על מעקב שיוודא שהרחם התרוקן לחלוטין.

 

ח - חוק הפסקת ההריון בישראל

ביצוע הפסקת הריון בישראל מאושר על פי קריטריונים שקובע החוק. האישור ניתן על ידי הוועדה רק אם: האישה היא למטה מגיל הנישואים או מלאו לה ארבעים, ההריון נובע מיחסים אסורים לפי החוק הפלילי או מיחסי עריות, או שהוא לא מנישואים, הוולד עלול להיות בעל מום גופני או נפשי והמשך ההריון עלול לסכן את חיי האישה או לגרום לאישה נזק גופני או נפשי.

  

ט - טיפול בחיילות

טיפול בחיילות בהריון לא רצוי ניתן במסגרת הצבא. על החיילת לפנות לקצינת הת"ש או רופא היחידה ומשם תופנה לביצוע הבדיקות הנחוצות לביצוע הפסקת ההריון, ולוועדה להפסקת הריון באחד מבתי החולים.

 

חיילות רשאיות לבצע הפסקת הריון באופן פרטי ולא במסגרת צה"ל.

 

י - יחסי מין לא מוגנים

הסיכוי להיכנס להריון מיחסי מין לא מוגנים הוא כ-25%-20% אם מקיימים יחסים בזמן הביוץ.

 

כדי למנוע הריון לא רצוי יש להשתמש באמצעי מניעה. ניתן להשתמש בשיטות המבוססות על הקמת "חיץ" (קונדום) או בשיטות הורמונליות המונעות ביוץ (גלולות). התקן תוך רחמי היא שיטה מצוינת נוספת למניעת הריון המבוססת על מניעת השתרשות ההריון.

 

כ - כמה זה עולה?

אם את בת פחות מ-19, אם העובר בעל מום גופני או אם המשך ההריון עלול לסכן את חיי האישה או לגרום לה לנזק גופני או נפשי, תממן קופת החולים את התהליך. במקרים אחרים הטיפול כרוך בתשלום.

 

עלות הפסקת הריון תרופתית בבתי חולים ציבוריים זולה משמעותית מהעלות של הפסקת הריון ניתוחית (גרידה או שאיבת תוכן הרחם). בבתי חולים פרטיים המחירים משתנים בהתאם לדרישת הרופא.

 

ל - לספר לקרובים או לא?

כדי לעבור ועדה להפסקת הריון אין מחובת האישה (גם אם היא קטינה) לדווח על ההריון ההחלטה אם לשתף אדם נוסף היא בידייך בלבד, ואין כל חובה בכך.

 

מ - מהם סימנים מדאיגים לאחר הפלה?

חום מעל 38 בשבוע שלאחר ביצוע הפלה דורש פנייה מיידית לרופא. דימום רב המלווה בפליטת קרישי דם דורש גם הוא הערכה רפואית מהירה.

 

נ - נהלים שחשוב לדעת

ההשתתפות בוועדה להפסקת הריון כרוכה בתשלום, למעט נערות מתחת לגיל 19 וחיילות, הפטורות מתשלום זה. האישה עצמה אינה חייבת להופיע בפני הוועדה, מאחר שאין התייחסות בחוק לרצונה של האישה אלא רק לנסיבות ההריון.

 

האישה יכולה להציג את המסמכים הדרושים לעובדת הסוציאלית, וזו תציג אותם לוועדה. יש להציג לוועדה תעודת זהות וספח של האישה, ספירת דם, סוג דם ובדיקת אולטרסאונד המוכיחה קיום שק הריון.

 

ס - סיכונים

בכל הליך רפואי יש סיכונים והפלה אינה יוצאת דופן בכך. למרות זאת, שיעור הסיבוכים מינימלי ואין סיבה להישאר בהריון לא רצוי מחשש לסיבוכים. הפלה תרופתית כרוכה בפחות סיבוכים לטווח הארוך מהפלה ניתוחית.

 

ע - עיכוב במחזור

עיכוב במחזור הנו אחד מהסימנים המורים על הריון. אם חל עיכוב במחזור החודשי, מומלץ לבצע בדיקת דם או בדיקת שתן לגילוי הריון. אם ההריון איננו רצוי, פני לרופא בהקדם. ככל שהגילוי מוקדם יותר, כך יגברו סיכויי הצלחה של הפסקת ההריון.

 

פ - פעולת התרופה להפסקת הריון

מפיג'ין הנה תרופה המתנגדת לפעולת הורמון ההריון (פרוגסטרון) וגורמת להפסקת התפתחות ההריון והתנתקותו מרירית הרחם. כעבור 48 שעות עלייך לחזור לבית החולים לקבלת כדורי ציטוטק הגורם להתכווצות הרחם ולפליטת ההריון. התהליך דומה למחזור אך כואב יותר וממושך יותר. 

 

דרושה ביקורת אולטרסאונד שבועיים עד חודש לאחר מכן כדי לוודא שהרחם נקי מתוכן ההריון.

 

צ - צוואר הרחם

לצורך ביצוע הפלה כירורגית יש צורך להרחיב את צוואר הרחם באמצעות בלמינריה (אצות הסופחות נוזלים), כדי לאפשר גישה לחלל הרחם ולריקונו מתוכן ההריון. הליך זה אינו מתקיים בהפלה תרופתית.

 

ק - קיום יחסי מין

לאחר הפלה מומלץ לא לקיים יחסי מין עד סיום תהליך הפסקת הריון בשלמותו, כלומר עד לאחר ביקורת אצל הרופא אשר וידא כי התהליך הסתיים בשלום.

 

בפגישה זו עם הרופא מומלץ להיוועץ בו לגבי שימוש באמצעי מניעה כדי למנוע אירועים חוזרים כאלו.

 

ר - ריקון הרחם

ריקון הרחם מתוכן ההריון, הן בהפלה תרופתית והן בהפלה כירורגית, הנו קריטי בתהליך. חשוב מאוד להגיע לביקורת האולטרסאונד בתאריך שיקבע הרופא כדי לוודא זאת, בדרך כלל שבועיים עד חודש לאחר הפסקת ההריון.

 

ש - שבוע מתאים לביצוע הפלה

ההחלטה בין שני סוגי ההפלות קשורה בראש ובראשונה לגיל ההריון. ניתן לבצע הפלה תרופתית עד שבעה שבועות (49 יום) מתאריך הווסת האחרונה.

 

משבוע שבע ואילך לא ניתן לבצע הפסקת הריון תרופתית.

 

ת - תופעות לוואי

הפסקת הריון תרופתית גורמת להריון להיפלט באופן טבעי ללא פעולה פולשנית, ועל כן מלווה בפחות תופעות לוואי ארוכות טווח וזיהומים, אינה דורשת הרדמה ואינה מזיקה לדפנות הרחם או לצוואר הרחם (אם התהליך מצליח וההריון נפלט בשלמותו, כפי שקורה ברוב המקרים).

 

הכותב הוא מומחה בפריון והפריה חוץ גופית מהמרכז הרפואי הרצליה מדיקל סנטר. בהכנת הכתבה השתתפה הגב' מירן, עובדת סוציאלית קלינית ומשתתפת בוועדות להפסקת הריון בבית החולים הפרטי סניטס



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיעור הצלחת ההפלה התרופתית עומד על 98%-92%
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים