שתף קטע נבחר
 

מחקר ענק: מה גורם לנו להירדם טוב בלילה?

פעילות גופנית ושגרת יום קבועה יגרמו לכם לספור פחות כבשים בלילה: כך עולה ממחקר אוסטרלי שכלל 13 אלף איש. 96% מהמשתתפים טענו שהם מתעוררים עייפים. וכמה שעות שינה הגוף שלנו באמת צריך?

האם אתם ישנים מספיק? מחקר אוסטרלי מקיף בדק את נושא השינה ומצא כי אנחנו כבר לא ישנים כמו פעם, והרגלי החיים שלנו משפיעים לא רק על איכות השינה שלנו אלא גם על הבריאות הפיזית והנפשית שלנו.

 

עוד כתבות על שינה וערות

 

מחקר השינה הגדול והמקיף ביותר שנעשה בשנים האחרונות, נערך על-ידי מרכז השינה האקדמי של אוניברסיטת CQU באוסטרליה, בראשות פרופ' דרו דוסון (Drew Dawson) בשיתוף מותג השינה "סילי". מטרת המחקר, שנקרא "מפקד השינה הארצי" הייתה לבדוק את הרגלי השינה של האדם המודרני ולהבין מהם הגורמים הסביבתיים והתרבותיים המשפיעים על השינה.

 

הרגלים משרי שינה: תזונה בריאה ופעילות גופנית

במחקר השתתפו למעלה מ-13,000 אוסטרלים, והממצא הכי משמעותי בו היתה התובנה כי האדם המודרני הוא חסר שינה או במילים אחרות, לא מצליח לישון כמו שצריך. זאת לאחר ש-96% מהמשתתפים טענו כי הם מתעוררים עייפים, לעומת 4% שטענו כי הם מתעוררים רעננים.

 

ממצאים נוספים במחקר, היו כי פעילות גופנית תורמת להירדמות קלה ומהירה. זאת בהשוואה לאנשים שלא עסקו בפעילות גופנית כלל שדיווחו על קשיים להירדם. בנוסף, אנשים שדיווחו על שגרת יום קבועה, טענו כי הם נרדמים בקלות יותר וישנים במשך יותר שעות.

 

אבל גם כשנכנסים כבר למיטה, מתברר על פי דיווחי המשתתפים כי המטרה היא לא תמיד שינה או קיום יחסי מין. 78% טענו כי הם נכנסים למיטה כדי לגלוש במחשב, 60% שכבו במיטה וקראו ספר, 36% צפו בטלוויזיה במיטה ו-32% דיווחו כי קיפלו כביסה או עסקו בפעילויות שונות קשורות לארגון הבית.

 

עוד התברר על פי תוצאות המחקר, כי הרגלים מזיקים יכולים להשפיע על השינה לרעה. כך למשל, אנשים ששותים כמויות גדולות של אלכוהול הם בעלי סיכויים גבוהים יותר לנחור, וכתוצאה מכך ישנים פחות טוב. 24% מהמשתתפים דיווחו כי הם נוחרים במהלך שנתם.

 

חוסר שינה פוגע בתפקוד היומיומי

רוב הנחקרים טענו כי הם זקוקים לכ-8 שעות שינה בממוצע, כדי להרגיש רעננים. 32.4%  מהמשתתפים דיווחו כי הם חשים שהתפקוד שלהם נפגע עקב מחסור בשעות שינה. לא רק זאת, כמעט שליש מהנשאלים דיווחו כי בשל בעיות שינה הם מחמיצים יום עבודה בטענה כי הם חולים.

 

אבל מתברר שלא מדובר בתחושה סובייקטיבית כי אם בהוכחות מדויקות. פרופ' דוסון אמר כי "הרגלי שינה בריאים קשורים ישירות לתחושה הרווחת בקרבנו בשעות הערות שלנו. אנחנו יודעים שאיכות שינה ירודה יכולה להשפיע על גורמים בריאותיים שונים וגורמת נזק משמעותי לרווחתנו הגופנית והנפשית", הוא מסביר.

 

הוא מוסיף כי מחקר זה מספק תובנות חשובות לא רק על הרגלי השינה שלנו, אלא גם על רמת הלחץ, האושר והאיזון שלנו במהלך שעות הערות שלנו".

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חוסר שינה משפיע על התפקוד היומיומי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים