גרמניה: יד לצוענים שנספו בשואה, בעיצוב ישראלי
מול הרייכסטאג, ליד האנדרטאות לזכר היהודים וההומוסקסואלים, נחנכה האנדרטה בעיצוב האמן הישראלי דני קרוון. "העם הזה נשכח זמן רב מדי", הצהירה קנצלרית גרמניה. ניצול צועני: "לא למדנו דבר מההיסטוריה"
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל חנכה היום (יום ד') אנדרטה לזכר מאות אלפי הצוענים שנרצחו בשואה. האנדרטה, שממוקמת מול בניין הרייכסטאג בברלין, עוצבה בידי האמן הישראלי דני קרוון והיא מורכבת מבריכה עגולה, מוקפת בסלעים שעליהם חקוקים שמות המקומות שבהם נרצחו הקורבנות. בכל יום אמורים להניח בבריכה פרח טרי.
לא ברור בדיוק כמה צוענים נרצחו בשואה, וההערכות נעות בין 220 אלף ל-500 אלף ואף יותר. האנדרטה ממוקמת לא הרחק מאנדרטת השואה המפורסמת בברלין ומהאנדרטה לזכר הקורבנות ההומוסקסואלים של רדיפות הנאצים. רומני רוז, ראש המועצה המרכזית של הצוענים בגרמניה, אמר כי הדבר מבהיר שטבח הצוענים בשואה היה "רצח עם בעל ממדים משלו". היא מומנה על ידי ממשלת גרמניה, ועלותה 2.8 מיליון אירו.
"המונומנט הזה מזכיר לנו עם שנשכח זמן רב מדי", הצהירה מרקל בטקס שבו השתתפו ניצולי מחנות צוענים, בני משפחותיהם ונכבדים גרמנים, "המחווה לקורבנות מגלמת בתוכה גם הבטחה, להגן על המיעוט. זו חובה היום וגם מחר".
"הצוענים סובלים גם היום מדחייה ומאפליה. עדיין עליהם להיאבק על זכויותיהם.
זוהי חובתה של אירופה לתמוך בהם", אמרה הקנצלרית.
זמן קצר לפניה נשא דברים זוני וייץ, ניצול בן 75 מהולנד, שמשפחתו נרצחה בידי הנאצים. "זה כאילו שלא למדנו דבר מההיסטוריה, אחרת היו עכשיו נוהגים בנו אחרת", אמר. הוא פנה ל-27 חברות האיחוד האירופי לקבל אחריות ולפעול למען שילוב הצוענים.
האנדרטה. פרח טרי בכל יום
צילום: AP
קרוון בטקס
צילום: AFP
מומלצים