שתף קטע נבחר
 

הדרך לווינדוס 8

מתי השתמשה מיקרוסופט במדונה ומתי ברולינג סטונס, מי משתמש עדיין ב-XP, מה גרם לסטיב באלמר למכור מערכת הפעלה כאילו הוא בערוץ הקניות ומה הפאדיחה הגדולה ביותר של ביל גייטס. לחצו על התחל כדי לדעת

יום שלישי היה היום הגדול של אפל השבוע. יום חמישי עומד להיות היום של מיקרוסופט. הענקית מרדמונד תציג את מערכת ההפעלה החדשה שלה – ווינדוס 8, ויש לה הרבה ציפיות ממערכת ההפעלה הזו. היא לא רק צריכה להגיע לכל בית עם מחשב אישי ולקחת את השוק שגם ככה נשלט על ידי מיקרוסופט. היא אמורה גם לפגוע באפל, איפה שכואב – עם טאבלט הסורפייס והמכשירים של חברות חיצוניות כמו אסוס שיפעלו על אותה מערכת הפעלה. האם היא תצליח? אם ללמוד מהעבר – אז אין לדעת.  

 

דוק, אתה בנית מערכת הפעלה?

ההתחלה הייתה בשנת היא 1985. המחשבים האישיים חודרים לשוק העסקי והאישי. למיקרוסופט בת ה-10 ששולטת בתחום ללא עוררין עם הדוס, גונבה כנראה השמועה שישנו מול המחשב אדם ממשי, שאמור ממש להשתמש בו. התוכנה באותו מחשב אמורה לעזור לו לעשות את זה ולא להיות נגדו.

 

 

 

אותו ממשק שאמור להפוך את המחשוב ליותר נגיש הוא ה-GUI (ממתכנתית - גואי) הממשק הגרפי, ומיקרוסופט לא המציאה אותו. קדמו לה מכשירים של זירוקס ואפל (ליסה 2). גניבה, השאלה או השראה? הוויכוח עוד לא גווע. מי ניצח? אין ספק: מיקרוסופט. ב-20 בנובמבר היא משיקה את "וינדוס" שכרגע היא בסך הכל תוסף לדוס. במקום לכתוב שם של קובץ, אפשר פשוט לסמן אותו עם העכבר. "זו מערכת ייחודית למשתמשים כבדים במחשב אישי", אמר ביל גייטס, מייסד החברה ומי שעמד בראשה במשך עשורים. אנחנו עוד נחזור אליו. בתוכנה היו מחשבון, לוח שנה, שעון וכתבן. והיה גם משחק: רברסי. הנה בחור שממש מתלהב מזה (וכן, ב-1984 מנכ"ל מיקרוסופט סטיב באלמר היה יותר מבוגר ממה שהוא עכשיו):  

 

 

כדי להריץ את המערכת נדרשו שני כונני דיסקטים וכרטיס גרפי. כונן קשיח וזיכרון של 512 ק"ב היו מומלצים למעוניינים להריץ כמה תוכניות יחד או לעבוד עם דוס 3.0.

 

חלונות 2.03 - 2.11

בדצמבר 1987 מציגה מיקרוסופט את חלונות 2. המערכת מעוצבת למעבד אינטל 286, ותצא גם גרסה למעבד 386. המערכת החדשה מציגה לראשונה את לוח הבקרה (אה, אתם באנגלית? ה-control panel) וחלונות ‫חלונות שיכולים לעלות  אחד על השני במקום להיות מסודרים כאריחים‬. ב-1988 הפכה מיקרוסופט לחברת התוכנה הגדולה בעולם על פי מכירות.

 

 

 

חלונות 3 – 3.11

"תאגיד מיקרוסופט מכר יותר ממאה אלף יחידות של מערכת החלונות 3 מאז ההצגה שלה ב-22 במאי. התוכנה, שנמכרת עבור 149 דולר, מאפשרת למשתמשי IBM ותואמיו להוסיף גרפיקה והצבעה על ידי עכבר (...) מיקרוסופט אומרת שהיא מצפה למכור מיליון עותקים בשנה הראשונה". כך נכתב ביוני 1990, בניו יורק טיימס. חודש אחרי יציאת חלונות 3 לשוק.

 

מיקרוסופט טעתה בענק לגבי התחזית הזו. כשהשעון יראה 1992, זה יהיה אחרי שנמכרו כבר 10 מיליון יחידות מהמערכת. תזכורת: השנה היא 1990. המערכת שמציגה אייקונים משופרים ו-16 צבעים חודרת לכל בית עם מחשב והצרכנים שמחים לגלות שיש במערכת סוליטייר, שולה המוקשים (במקום רברסי) ואת משחק הקלפים לבבות. ופתאום יש במה למלא את הזמן המת במשרד. לפחות עד שהאינטרנט יגיע לכולם בעוד כמה שנים.

 

ב-1992 יצאה גרסת ווינדוס תחת שם הקוד בומביי שיכולה להקרין סרטי וידאו.

 

בשנת 1993 שחררה מיקרוסופט את חלונות NT. מערכת שנבנתה מאפס מסוף שנות השמונים כדי לשרת חברות ופרויקטים גדולים – החל מהנדסה וכלה בתוכניות מדעיות.

 

חלונות 95

הפעם זה באמת היה מהר. 7 מיליון יחידות של ווינדוס 95 נמכרו בזמן של חמישה שבועות. השנה היא כמובן 95. אפשר להבין את הבהלה לתוכנה. 80 אחוז מהמחשבים בעולם הריצו אז תוכנות של מיקרוסופט. והם היו צריכים שדרוג לעידן המולטימדיה והרשת שהופכת להיות משמעותית ולא רק למדענים. למערכת היה חייגן והיא הייתה מותאמת לעבודה עם אינטרנט. למערכת הייתה גם יכולות של פלאג אנד פליי (חבר והשתמש) וריבוי משימות. בדיחה מ-95: המערכת תמכה בפלאג אנד פריי, כי התפללתם שזה באמת יעבוד.

 

 

גם הדסקטופ (שולחן העבודה) במתכונתו הנוכחית הופיע וכעת אפשר לזרוק על אותו שולחן העבודה את כל המסמכים בצורה בלתי מסודרת. המערכת נחשבת למוצלחת – וקפיצת שדרוג נחשונית מחלונות 3.11.  

 

בחלונות 95 נערכה הופעה מרשימה וראשונה לכפתור הסטארט (התחל). אותו כפתור בשמאל המסך שייעלם ממש מחר בחלונות 8. כדי להציג את אותו כפתור מופלא ואת המערכת החדשה השתמשה מיקרוסופט בפרסות עם שיר של הרולינג סטונס. נחשו איזה.

 

 

חוץ מכפתור הסטארט, המערכת הציגה לראשונה את האפשרות להקטנה והגדלה של חלון לגודל הרצוי, ואת חלון המשימות (taskbar) שעד היום משמש את כולנו כדי להרוג את האקספלורר שתוקע את המערכת. בהשקה השתתף ג'י לנו:

 

 

חלונות 98

 

 

המערכת של 98 לא הייתה קפיצה גדולה כמו ווינדוס 95. אבל היו שינויים חשובים. ממשק המשתמש שופר וכעת העבודה היא בחלון אקספלורר, בו נעשה הניווט ממש כמו בדף אינטרנט (כבר כולם יודעים מה זה בשנת 98). המערכת עובדת ביעילות עם שטח הדיסק העצום יחסית שיש במחשבים. חיבור ה-USB שהגיע לעולם החומרה גם הוא זוכה להתייחסות של המערכת ולראשונה מופיע ה-Quick Launch. התוכנות ששמתם בצד ימין למטה כדי להפעיל אותן מהר, או שהתקינו את עצמן שם כי לא שמתם כששאלו אתכם בהתקנה.
 
 
למרות שכאמור המערכת אינה חדשנית כמו קודמתה, היא עדיין מצליחה. היא הכי חדשה והשוק עדיין מתרחב. המגזין PC פלוס פוסק בביקורת על התוכנה שאם אם אתם קונים מחשב חדש אז 98 זו הגרסה שאתם צריכים. לאלו שיש ווינדוס 3.11, המגזין ממליץ להתעדכן, אבל אם יש לכם ווינדוס 95, מספיק שתשיגו אקספלורר 4 (בדיסק, ברור) ואתם מסודרים. בינתיים. בסוף תצטרכו לעדכן כי יהיו תוכנות שיתקשו לתמוך במערכת או כפי שמסכמת הביקורת שם: "כדי שתוכלו לומר לאיש התמיכה של התוכנה תואמת ווינדוס98 שקניתם - 'כן, אני מריץ ווינדוס98".  יש דברים שלא משתנים.
 
אגב, למערכת היו נפילות, כמובן אבל היא הייתה יציבה יותר ממה ששהוצג בוידאו הבא, שנכנס לפנתיאון המבוכות הגדולות בכל הזמנים. ביל גייטס מציג את המערכת החדשה – ומקבל את הסיוט הגדול של כל משתמש: מסך המוות הכחול.
 
 

חלונות מילניום

זוכרים את באג 2000? או בכינויו היותר מגניב, ה-Y2K? העולם חרד מאפוקליפסה מטורפת שעומדת לקרות בגלל שחלף מספר שנים עגול מאז שהופיע בחיינו בחור מאוד משפיע בשולי האימפריה הרומית. החרדה הזו פוגשת את התלות הגדלה במחשבים ובטכנולוגיה ופוף! הכל מתחבר לכך שהכל יקרוס בחצות ליל המילניום.

 

זה לא קרה. לא בחצות של אותו יום בכל מקרה. וגם לא בכזו הפקה מגלומנית של מטוסים נופלים מהשמיים וקוצבי לב מתפוצצים בזמן הניתוח. וזה גם קרה בצורה קטנה יותר אישית. במחשב האישי. כמה חודשים אחר כך, במערכת ההפעלה בווינדוס me.

 

 

המערכת נחשבת למערכת הגרועה ביותר שהוציאה מיקרוסופט. מגזין פיסי וורלד נתן לה ב-2006 את המקום הרביעי. לא ממוצרים של מיקרוסופט אלא במצעד  "מוצרי ההייטק הגרועים בכל הזמנים".

 

תלונות המשתמשים היו על בעיות התקנה, הרצה ויציבות של תוכנות ושל חומרה. בקיצור שום דבר לא עבד נכון. אבל בכל זאת, במהדורה היה חידוש חשוב: הסיסטם רסטור - שחזור המערכת. אותה פונקציה שמחזירה את מצב המערכת לנקודות זמן (אוטומטיות או שנקבעו על ידי המשתמש), בהן המחשב היה תקין. האפשרות כמובן לא עבדה באופן תקין. אבל הרעיון היה טוב.

 

חלונות 2000 שיצאה כמה חודשים לפני חלונות מילניום לקהילה העסקית דווקא הייתה יציבה והחזיקה מעמד כמה שנים במשרדים וחברות.

 

חלונות XP

השנה היא 2001. מאז אמצע שנות השבעים מיליארד מחשבים אישיים כבר נוצרו. בתים ממוחשבים לחלוטין פוגשים מערכת שהופכת לרב מכר בשנים הבאות. בשיאה בשנת 2007, הגיעה המערכת ל-76 אחוז מהמחשבים בעולם. את הבכורה היא איבדה רק בשנת 2011 - לווינדוס 7. אפילו כיום היא תופסת 38 אחוז משוק מערכות ההפעלה.

 

המערכת התבססה על ווינדוס 2000 והציגה חידושים רבים (זה מה שחשבנו ב-ynet) בגרפיקה ובשימושיות. יש לה אפשרות לכמה משתמשים עם שולחנות עבודה משלהם (זה לא היה תמיד, באמת), אפשרויות קליק ימני לכל קובץ (ליצור תיקייה חדשה לדוגמא), היה לה מסנג'ר (עם אפשרות לשיחות וידאו!), אפשרות להתקנת רשת ביתית ועוד. מה שהכי חשוב - המערכת הייתה יציבה. היא עדיין. מיקרוסופט עדיין תומכת במערכת והיא תעשה זאת על שנת 2014. בפרסומת הופיעה מדונה וסלוגן שהשפיע על מערכת בחירות לפני כמה שנים:  

 

 

חלונות ויסטה

יש סיבה לכך שווינדוס XP המשיכה להימכר עוד כמה שנים. הסיבה היא ווינדוס ויסטה. מערכת הפעלה שהציגה מעט מדי חידושים לצד דרישות חומרה גבוהות מדי, נכון ל-2007. כיום היא מערכת לא רעה, לפני 5 שנים, אם לא הייתם גיימרים מושבעים עם מחשב חזק לא הייתה שום סיבה שתקנו אותה. במיוחד שאחרי שנתיים כבר יצאה מערכת ווינדוס 7.

 

 

 

התיקון של ויסטה היה טוב. ווינדוס 7 הגיעה בזמן, עם דרישות הגיוניות ויציבות. השוק הגיב בחיוב ובשנת 2011 עקפה המערכת סוף סוף את ווינדוס XP. אין כאן תמונה כי סביר להניח שאין לכם צורך בה. זה מה שאתם רואים. האם בקרוב תהיה שם תמונה אחרת? מיקרוסופט רוצה להאמין שכן.

 

*****

 

חלפו כמעט שלושה עשורים מאז שהציגה מיקרוסופט את המוצר העיקרי שלה לראשונה. שלושה עשורים שהחלו כאשר האדם הממוצע שאל "מהו מחשב" או למה אני צריך מחשב, והמשיכו לאיזה מחשב כדאי לי לקנות, ומשם לאיזה מערכת ווינדוס הכי טובה לי. 

 

אבל הזמנים משתנים. מה שעולה חייב לרדת, והפעם, זה הרבה יותר חשוב למיקרוסופט מהשנים הקודמות. השאלה היא לא אם שווה לשדרג את המערכת שלי מווינדוס 7. לא על רקע הלהיטים של אפל שחורכים את השוק שעובר ממחשבים אישיים למחשבים קטנים ויפים. כאלה ששמים דגש הרבה יותר גדול ממיקרוסופט על המשתמש ועל הצרכים שלו, שלא לדבר על כך שהם מצליחים להיות גם אופנתיים וקוליים באותה הזדמנות. זה המבחן של מיקרוסופט. הוא מתחיל היום.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים