פולין: מת הצלם שתיעד את ניסויי מנגלה באושוויץ
וילהלם בראס הפולני היה אסיר עבודה במחנה ההשמדה הנאצי ועבד במחלקת הצילום והזיהוי של המקום. עבודתו הצילה את חייו ואפשרה לו לקבל יחס טוב מאוד, אך לאחר מלחמת העולם ה-2 הסיוטים רדפו אחריו, ובהם הופיעו תמונות ילדות יהודיות עירומות. "נתנו לי פקודות ולא יכולתי לסרב להן". הוא מת בגיל 95
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet
זוכרים את השואה - כותרות אחרונות:
- גרמניה: יד לצוענים שנספו בשואה, בעיצוב ישראלי
ירוסלב מנספלט, דובר המוזיאון הרשמי במחנה אושוויץ-בירקנאו, אמר היום (יום ד') כי בראס מת אתמול בז'יבייֶץ, עיר בדרום פולין.
בראס נולד בשנת 1917 למשפחה שאינה יהודית. באביב 1940, בגיל 22, הוא נשלח לאושוויץ כאסיר פוליטי משום שניסה לברוח מפולין הכבושה על ידי גרמניה. בשל העובדה שהוא עבד לפני המלחמה בחנות צילום בעיר קטוביץ' בדרום פולין, הוא עבד במחלקת הצילום והזיהוי של מחנה ההשמדה.
שמר על ניקיון גופו "כדי לא לפגוע בחיילי האס-אס"
המשרה שקיבל בראס הצילה את חייו ואפשרה לו לקבל יחס ואוכל הרבה יותר טובים מרבים אחרים. עבודתו עם חיילי האס-אס, יחידת העילית הנאצית, גם אפשרה לבראס להישאר נקי יותר מבחינה היגיינית "כדי שלא להעליב את אנשי האס-אס", כך הוא סיפר בראיון לסוכנות הידיעות AP ב-2006.
לאחר המלחמה, הצלם הפולני סבל במשך שנים מסיוטים בלילות שבהם הופיעו לפניו קורבנות של הנאצים שהוא נאלץ לצלם. בהם גם ילדות יהודיות כחושות שעמדו לעבור ניסויים רפואיים אכזריים תחת פיקוחו של ד"ר יוזף מנגלה הידוע לשמצה.
"לא שבתי למקצוע שלי משום שהילדים היהודים האלה והילדות היהודיות העירומות חלפו כל הזמן לנגד עיניי", סיפר בראס. "הם שבו אליי ביתר שאת אחרי שהבנתי מאוחר יותר שאחרי צילום התמונות הם פשוט נשלחו לתאי הגזים".
בראיון ל-AP סיפר בראס כי הוא צילם בין 40 אלף ל-50 אלף תמונות שבהן השתמשו הנאצים בעת רישום האסירים שלהם - חלק מהאובססיה של הנאצים לתעד את עבודתם. תמונות אלה הן בין התמונות הידועות לשמצה שנקשרו למחנה אושוויץ.
בראס לא היה היחיד שתיעד אסירים במחנה ההשמדה הנאצי. מנספלט אמר שהיו עוד צלמים באושוויץ ושלהערכתו הם צילמו כ-200 אלף תמונות - רובן הושמדו.
כעת קשה לומר אילו תמונות ששרדו שייכות לבראס משום שבדרך כלל הן לא נשאו עליהן את שם הצלם. כמה מהן הוא זכר והצליח לזהות אותן מאוחר יותר. עם סיום מלחמת העולם השנייה, כשהצבא הסובייטי עמד לשחרר את אושוויץ, הגרמנים הורו להשמיד את התמונות. בראס וכמה מעמיתיו סירבו לבצע את ההוראה והצליחו להציל כ-40 אלף מהתמונות.
מנגלה הורה לצלם תמונות של אסירים שונים שבכוונתו היה לבצע בהם ניסויים, בהם תאומים יהודיים, גמדים, אנשים נכים ואנשים שסבלו מתת תזונה שהובילה למצב של רזון קיצוני. "הייתי צריך לבצע תמונות תקריב. הוא (מנגלה) אמר שלפעמים אפשר לראות את כל העצמות של הלסת ואני הייתי צריך לעשות לזה קלוז אפ", סיפר בראס. "אחר כך, הבוס שלי קרא לי וד"ר מנגלה הביע את שביעות רצונו מהתמונות שצילמתי".
הצלם הפולני סיפר כי מעולם לא היה יכול לסרב להוראותיהם של מנגלה וקצינים נאצים אחרים. "זאת הייתה פקודה ולאסירים לא הייתה זכות להתנגד. לא יכולתי לומר 'אני לא אעשה את זה'", הוא נזכר, בראיון שהעניק ב-2006. "אני רק הקשבתי למה שאמרו לי לעשות משום שלא פגעתי באף אחד במעשים שלי. ניסיתי להתייחס אליהם בנימוס".
Read this article in English