שתף קטע נבחר
 

אז הבטיחו: מס הקנייה על מוצרי חשמל לא ירד

ביולי האחרון חתם שר האוצר על 4 צווים להפחתת מסי קנייה ומכסים על מוצרים מיובאים, ובהם צו בשיעור של 15% המבטל את המס המוטל על מוצרי חשמל ואלקטרוניקה בידורית. אך הרחק מעין הציבור הוחלט להקפיא את הצו

ביולי האחרון חתם שר האוצר, יובל שטייניץ, על ארבעה צווים נפרדים להפחתת מסי קנייה ומכסים על מוצרים מיובאים, בהתאם להמלצות ועדת טכרטנברג. בין היתר, הופחתו מסי היבוא המוטלים על מוצרי צריכה שונים לבית, מוצרי מזון ובגדים.

 

כדאי לקנות מהר? המסים על דירות למגורים יזנקו

רשות המסים תחנך בני נוער לא להעלים מס

יוזמה: הטבות מס גם לזוגות חד-מיניים 

 

אחד הצווים הורה לבטל, החל מה-1 באוקטובר 2012, את מס הקנייה בשיעור של 15% המוטל על מוצרי חשמל ומוצרי אלקטרוניקה בידורית, כגון "סמארטפונים", מסכי פלזמה, מערכות סטריאו, מגברים ומכשירי DVD.

 

אך מי שמתבונן בשבועות האחרונים באתר רשות המסים נוכח לדעת כי הצו הוקפא וביטול מס הקנייה לא נכנס לתוקף. מסתבר שהרחק מעין הציבור התקבלה החלטה לבטל את הפחתת המסים בשל העלות הגבוהה לקופת המדינה.

 

"המסים נמוכים מאוד"

ברשות המסים מציינים כי מדובר בהחלטה אחראית. "מראשיתו של הצו הזה לא היה ברור מה יעלה בגורלו, מכמה טעמים", אומר ערן יעקב, סמנכ"ל בכיר ברשות. "ראשית, נעשו על פני השנים הפחתות רבות בתחום האלקטרוניקה הבידורית ומסי הקנייה על מוצרים אלה נמוכים מאוד ממה שהיינו רגילים לו.

 

"שנית, למרות שרצינו לבטל את מסי הקנייה, מהלך שגם ועדת טרטנברג המליצה עליו והוא גם עולה בקנה אחד עם האג'נדה שלנו, עלות ביטול המסים הללו לקופת המדינה היא 240-250 מיליון שקל בשנה. אך ככל שעבר הזמן ראינו שאנחנו בבעיה פיסקלית (חוסר בגביית מסים, א.ל) שהמשמעות שלה היא העלאת מסים.

 

"עכשיו, מה שעמד לנגד עינינו הוא האם להמשיך בגל הפחתות המסים על יבוא מוצרי צריכה או לא. אם היינו ממשיכים במהלך ומבטלים את מס הקנייה על אלקטרוניקה בידורית היינו צריכים להעלות את המכסים על מוצרים אחרים שהם אולי חיוניים יותר.

 

"לבסוף, גם פנו אלינו יבואנים של מוצרי אלקטרוניקה וביקשו שלא נבטל במכה אחת את המס אלא נפחית אותו בהדרגה. הם אמרו שהפחתה מהירה תגרום להם הפסדים בגלל שהפחתת המחיר תחול גם על המלאים שהם מחזיקים בהם. יש לזכור שגם ככה מדובר בענף עם תחרותיות גבוהה כך ששולי הרווח שלהם קטנים ויכולת הספיגה מוגבלת".

 

 (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
(צילום: שאול גולן)

 

הקפאת הצו - בעקבות הגירעון

לדברי יעקב, הסיבה המרכזית לביטול הפחתת מס הקנייה היא הגירעון הקשה שבו מצוייה קופת המדינה בחודשים האחרונים. מאז פברואר 2012 חל גידול מדאיג בפער שבין תחזית גביית המסים (שעליה מבוסס תקציב המדינה) לבין היקף גביית המסים בפועל.

 

בחודשים ינואר עד ספטמבר נצבר חוסר של 1.2 מיליארד שקל, הנובע מההאטה הכלכלית שנגרמה בעקבות המשבר העולמי שהגיע השנה לנקודת שיא שנייה, על רקע משבר החובות של מדינות אירופה.

 

בעקבות הגירעון בקופת המדינה, נקטה הממשלה בסדרה של צעדים בקיץ האחרון, כגון העלאת יעד הגירעון ל-3%, העלאת המע"מ ב-1%, העלאת מס הכנסה ב-1% במדרגות המס הגבוהות והעלאת המסים על סיגריות ובירה.

 

לטענת יעקב, עוד כאשר הוחלט ביולי על הפחתות המכסים, נמתחה על כך ביקורת. "כשהבאנו את זה לועדת הכספים, גפני (משה גפני, יו"ר הועדה, א.ל) מתח ביקורת על כך שאומרים שאין כסף אבל מפחיתים מס קנייה על אלקטרוניקה בידורית. אני חושב שחברי ועדת הכספים צודקים. אני לא יודע אם נכון להגיד היום שמסך LCD הוא מותרות, אבל אלו מוצרים שהיום גם ככה מחירם כבר לא מאוד גבוה ועדיף כרגע לא לגעת בזה וכשהמצב יהיה יותר טוב אז נוריד".

 

מרשות המסים נמסר כי "הצו האמור אכן נחתם ע"י שר האוצר. יחד עם זאת כשהחלו הדיונים בסוגיית הכנסות המדינה, "הבור התקציבי" והצעדים הנדרשים לכסותו (בכללם - העלאת שיעור המע"מ באחוז, העלאת מס הקניה על סיגריות ובירה) הוחלט שלא לבטל את מיסי הקניה על מוצרי אלקטרוניקה.

 

"מן המפורסמות ששינויים במסים חלים רק לאחר פרסום ברשומות. הואיל והצו האמור לא פורסם ברשומות, לא היה צורך בצו המחזיר את המצב לקדמותו. ההבהרה באתר הרשות בדבר הקפאת הצו, נועדה למען הסר ספק בלבד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדיין נשלם מס על הטלוויזיה
צילום: AFP
שר האוצר, יובל שטייניץ
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים