הפרקליטות נגד ישי: אין החלטה לעצור סודנים
שר הפנים החליט לעצור 15 אלף מבקשי מקלט סודנים, אך בתגובת המדינה לעתירה נאמר כי כלל לא התקבלה החלטה בנושא: "לא ניתנה לרשות האוכלוסין כל הנחיה בעניין. אם תינתן החלטה כזו היא תפורסם באופן מסודר, 30 יום מראש"
שר הפנים הודיע כי הוא מתכוון לעצור 15 אלף מבקשי מקלט מסודן, אבל בפרקליטות המדינה מתנערים ואומרים - לא התקבלה החלטת ממשלה כזו. בתגובה לעתירה נגד החלטתו של שר הפנים אלי ישי לעצור את הסודנים, ביקשו בפרקליטות לדחותה, בטענה שמדובר בעתירה מוקדמת. לטענת הפרקליטות, הסוגיה עדיין נמצאת בימים אלה בדיונים בדרגים בכירים.
דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:
גורם משפטי בכיר: ניתן לכלוא ולגרש את הסודנים
לא רוצים סודנים בבי"ס באילת: "מרגיש כמו כלב"
הדרום סודנים גורשו, הציוד שלהם נשאר בארץ
בניגוד להודעת שר הפנים, לפיה הורה לעצור החל מ-15 באוקטובר את 15 אלף הסודנים השוהים בישראל, בפרקליטות מחוז ירושלים הבהירו כי "לעת הזו לא ניתנה כל הנחיה אופרטיבית לרשות האוכלוסין, הנוגעת להשמתם במשמורת של מסתננים מסודן". בהודעת המדינה הודגש גם כי "אם תינתן החלטה שכזו בעתיד היא תפורסם באופן מסודר על ידי הרשות, 30 ימים טרם הוצאתה לפועל".
הפרקליטות: לדחות העתירה מסיבות אחרות
עוד הסבירו בפרקליטות כי "העתירה אינה מציגה שום החלטה מנהלית, אלא מפנה לכתבה באתר אינטרנט ולהודעת דוא"ל מטעם יועץ תקשורת". כמו כן הובהר כי אין בכוונת רשות האוכלוסין לפעול בסוגייה כל עוד לא התקבלה הנחייה מפורשת.
בפרקליטות ציינו כי הנושא נידון מזה תקופה וייתכן כי בקרוב תתקבל החלטה, אך לטענת המדינה אין הדבר מצדיק את קיומה של עתירה כוללנית. כמו כן צויין כי העותרים אינם יכולים לייצג את כלל אוכלוסיית המסתננים מסודן ולכן יש לדחות את העתירה. יחד עם זאת, הפרקליטות הדגישה בתשובתה כי הטענות המובאות בעתירה אינן מקובלות עליה עובדתית או משפטית.
את העתירה הגישו עו"ד עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח ועו"ד יונתן ברמן מהקליניקה לזכויות מהגרים במרכז האקדמי למשפט ולעסקים. הם ציינו כי בסוף אוגוסט הודיע שר הפנים לתקשורת, כי בכוונתו להתחיל במעצר אזרחי סודן וכליאתם החל מ-15 באוקטובר, במטרה "להמאיס עליהם את חייהם". לעתירה צוורפה חוות דעת שנשלחה לארגונים על ידי נציבות האו"ם לפליטים, ובה מביעה הנציבות דאגה מהחלטה בדבר המעצרים.
לצד העתירה הוגשה גם בקשה לצו ביניים שימנע את כליאת אזרחי סודן עד להכרעה בבית המשפט. שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים, נאוה בן אור, הוציאה ב-11 באוקטובר צו ארעי האוסר על מעצר מבקשי המקלט מסודן עד להחלטה אחרת. דיון בעניין נקבע לסוף החודש, והיום כאמור הגישה פרקליטות המדינה את תגובתה לעתירה.
לפני שבועיים הוציא בית המשפט המחוזי בירושלים צו זמני האוסר על כליאתם של מבקשי המקלט הסודנים עד להחלטה אחרת בעניין. ההחלטה ניתנה במסגרת עתירה שהגישו שבעה ארגונים לזכויות אדם ואזרחי סודן נגד הודעת ישי.
העותרים ביקשו להוציא צו ביניים שיאסור על השר ישי ליישם את החלטתו, לפיה אזרח סודן שלא ייצא את ישראל עד ל-15 בחודש ייכנס למשמורת. כן דרשו העותרים צו ביניים שיורה לישי שלא לשנות את המדיניות הנוגעת לתושבי סודן עד להחלטה בעתירה וכן שזה יוסיף ויאריך את רישיונות השהייה שלהם בארץ. לעתירה צורפה חוות דעת של נציבות האו"ם לפליטים ובה נטען כי להחלטה של השר ישי, ולפיה לא מדובר בפליטים, אין בסיס.
השופטת נאוה בן אור קיבלה את הבקשה לצו זמני שיעכב את הכנסת הסודנים למשמורת, וציינה כי היא סבורה ש"בשלב זה" זו החלטה נכונה. דיון בבקשה לצו ביניים יתקיים ב-30 בחודש.
בעקבות תשובת המדינה תקף עו"ד עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח את התנהלות הממשלה: "אלי ישי, סגן ראש הממשלה ושר הפנים של מדינת ישראל, עשה מעשה חמור מאין כמותו, ושום גורם לא פעל לרסנו. השר האחראי על הטיפול במבקשי מקלט לא היסס לפרסם הודעה חסרת בסיס, בדבר החלטה אכזרית - לכלוא אלפי מבקשי מקלט יחד עם ילדיהם בתנאים קיצוניים במדבר". פלר הסביר כי ההודעה "זרעה בהלה בקרב אלפי אנשים, ובהם פליטים, קורבנות רצח עם, קורבנות עינויים, נשים, ילדים וטף. ראש הממשלה והיועץ המשפטי לממשלה, שידעו שאין להודעתו של ישי יסוד, עמדו מנגד והחרישו".
Read this article in English