הבעיה ההפוכה של שוודיה: מחסור חמור בזבל
התוכנית של המדינה הסקנדינבית לייצר אנרגיה מפסולת, רושמת הצלחה מעבר למשוער ושולחת אותה לייבא אשפה ממדינות אחרות. זה לא עולה לה כסף - להפך, משלמים לה כדי לסלק את הפסולת
שבדיה שוברת שיאים בתחום הטיפול בפסולת: התוכנית של המדינה הנורדית לייצר אנרגיה מאשפה רושמת הצלחה מסחררת, אך יצרה לאחרונה בעייה חדשה ומפתיעה - פשוט אין מספיק אשפה. כך דווח באתר www.redorbit.com.
- בקרוב בגוש דן: כל התושבים יידרשו למיין אשפה
- האיטי אסרה על פלסטיק; האזרחים העניים מוחים
- הפסולת שבישראל זורקים - במרוקו קונים
שוודיה נחשבת כיום לאחת המדינות שמובילות את התחום של טיפול באשפה והפקת ביוגז - שנחשב למקור אנרגיה נקי. לאחרונה החלה המדינה אף לייבא כ-800 אלף טון אשפה בשנה ממדינות אחרות, למשל מנורווגיה, שמשלמת על סילוק הפסולת מתחומה.
קטרינה אוסטלנד, יועצת בכירה לסוכנות להגנת הסביבה של שבדיה, מספרת כי בהמשך הם מתכננים גם לפנות לבולגריה, רומניה ואיטליה על מנת שישלמו לה עבור סילוק האשפה מתחומן. מדינות אלה עדין מסתמכות על פינוי הפסולת לאתרי הטמנה - לדרך שנחשבת לא יעילה ולא סביבתית לטיפול באשפה.
עם זאת, אם שוודיה תרצה להרוויח מהתחום, עליה למהר משום שבמדינות הללו הושקו לאחרונה יוזמות שונות להמת פסולת לאנרגיה. "בעקבות המחסור במשאבים בעולם ,בעתיד יהיה לאשפה אפילו שווי גדול יותר, כך שאולי תוכלו למכור את האשפה שלכם", אומרת אוסטלנד.
רק 4% מהפסולת - מוטמן
מתקני הטיפול בפסולת של שוודיה, מייצרים אנרגיה שמספקת נכון להיום את צריכת החשמל של כ-250 אלף משקי בית וכן מספקת חשמל לחמישית ממערכת החימום שפועלת במדינה באמצעות צינורות מים.
על פי המכון השבדי לטיפול באשפה, רק 4% מהאשפה במדינה, מגיע כיום לאתרי האשפה. לדברי אוסטלנד, בכוונת המדינה להתמקד גם בהפחתת ייצור האשפה, ולא רק בייצור אנרגיה ממנה. "ייצור אנרגיה אינו פתרון לטווח הרחוק, משום שעדיף לנו להשתמש מחדש ולמחזר", אמרה. "עם זאת בטווח הקרוב, מדובר בפתרון טוב".
בעיית הפסולת נחשבת לחמורה ביותר בעולם. כך למשל, קרוב ל-70% מהיצורים החיים במים עמוקים במיוחד בים הארקטי, באים במגע עם אשפה אנושית כמו שקיות ניילון ובקבוקי בירה. בארצות הברית, בה הסוכנות להגנת הסביבה טוענת כי 250 מיליון טונות של אשפה ייוצרו במהלך 2010 בלבד - רק 34% מוחזרו.