שתף קטע נבחר

 

אצבע על הארנק: הטכנולוגיות שבדרך אל הכיס שלנו

לא רק כרטיס: חברות כרטיסי האשראי הבינלאומיות רוצות לנגוס בתעשיית המיליארדים של פתרונות התשלום המתקדמים בסמארטפון, ולא רק. הצצה אל מעבדת הפיתוח של ענקית הפיננסים מסטרקארד ואל המוצרים והשירותים שמתבשלים שם, בדרך לכבוש את כיסם של הצרכנים

הארנק הסלולרי שועט קדימה. כבר לא מדובר בתוכנית עתידנית, אלא במציאות קיימת בשטח. אמנם בישראל הנושא בתחילת דרכו, אבל בעולם כבר עשרות מיליוני אנשים נעזרים בשלל אפליקציות וטכנולוגיות מתקדמות שמאפשרות שלל שימושים פיננסיים למגוון רחב מאוד של מטרות.

 

 

את הפוטנציאל האדיר כולם מבינים, אבל מי שרוצות להיות המובילות הן חברות האשראי הבינלאומיות הגדולות.

 

פעולת גיהוץ כרטיס האשראי מפנה את מקומה לטובת שימוש בסמארטפון: אפלקציה - IN, פלסטיק - OUT. כשענקיות הטכנולוגיה נושפות בעורפן, חברות האשראי, שבעיקר מזוהות עם שירותים פיננסיים, רוצות להיות בחוד החנית, גם של החידושים הטכנולוגיים.

 

איך עושים את זה? כסף כידוע לא חסר להן - אפשר לרכוש חברות טכנולוגיה קטנות, חברות סטארט-אפ, אפשר לעשות שיתופי פעולה עם חברות הטכנולוגיה (כך פרוייקט הארנק הסלולרי של גוגל שהושק בספטמבר שנה שעברה ונעשה בשיתוף עם מסטרקארד וסיטי בנק) ואפשר גם לנסות ולפתח בעצמן. זה גם מה שהחליטו בחברת מסטרקארד העולמית.

 

פעילות מרכז המחקר והפיתוח של חברת מסטרקארד בדבלין היא דוגמה מצויינת לגישה החדשה בה נוקטת ענקית הפיננסים. עם שלל פיתוחים עליהם עובדים במרץ מאות מאנשי החברה, מקווים שם להפוך את אפשרויות התשלום לנוחות יותר, נגישות יותר ואף בטוחות יותר.

 

ביקור במעבדות החברה מאפשר הצצה אל הפיתוחים החדשים בתחום, חלקם כבר מתבססים בשטח וחלקם אפילו עוד לא יצאו לשוק - משופינג מול מסך הטלויזיה ועד קבלת קצבה מהביטוח הלאומי.

 

בלי לזוז מהכורסה

תארו לעצמכם שאתם צופים בסרט או בסדרת טלוויזיה והתלהבתם משרשרת הזהב שעונדת השחקנית היפיפייה, או משעון הספורט של השחקן השרירי שרץ עכשיו עם אקדח שלוף מול מטח יריות. הייתם רוצים שגם לכם יהיה כזה? אין בעיה. לא צריך להמתין לשופינג הבא בקניון.

 

בעזרת האפליקציה screen2 יפתח מסך קטן בתוך המסך הגדול בו אתם צופים תוך כדי הסרט. במסך זה תקבלו את הפרטים על המוצר - היכן תוכלו לרכוש אותו ואפילו לבצע רכישה מיידית במקום. לאחר מכן תוכלו לחזור ישירות לסרט מהנקודה שהפסקתם. אם מדובר בשידור רציף ואתם חוששים להפסיד את העלילה תוך כדי – גם לזה יש פתרון: השידור ימשיך ותוכלו בכל שלב לשוב אליו חזרה.

  

הקפה והמאפה מחכים לכם בחנות

אתם ממהרים לעבודה, אבל לא מוכנים לוותר על מעבר בבית הקפה, ללגום קפה איכותי ולנגוס במאפה טרי לפני שמתחילים את היום? אפליקציה qkr תאפשר לכם "לקצר טווחים" ולמעשה במקום לחכות בתור להסביר לקופאי מה אתם רוצים ולהמתין לביצוע הבקשה, פשוט לבצע כבר את ההזמנה בדרך, תוך בחירת המוצרים המועדפים עליכם, ולהצמיד את מכשיר הסלולר לסורק בחנות, בעת ההגעה, וההזמנה שלכם כבר יוצאת.

 

למעשה, המערכת המתוחכמת הזו תומכת בזיהוי המוצר או השירות המבוקש במספר טכנולוגיות: קודי QR, NFC, זיהוי קול וזיהוי תנועה, ולכן היא מתאימה ליישומים נוספים. כך לדוגמה - אתם הולכים ברחוב ורואים פרסומת למוצר מסויים. לא צריך ללכת לרכוש אותו בחנות. באפשרותכם פשוט לסרוק את הקוד שעל גבי הפרסומת בעזרת הסמארטפון ולרכוש את המוצר באופן מיידי.

 

מכיוון שהטכנולוגיה תומכת גם בזיהוי תנועות גוף, ניתן לשלבה גם במוצרים כדוגמת טכנולוגיית ה-Kinnect של מיקרוסופט (המאפשרת זיהוי תנועה בעזרת מצלמה מיוחדת), וכך לקבל מידע נוסף ואף לבצע רכישות מתוך משחקי קונסולה או לרכוש מוצרים המופיעים על מסך הטלוויזיה החכמה במסגרת ערוץ קניות או במהלך השידורים הרגילים.

 

קניה באמצעות תנועת יד (צילום: באדיבות מסטרקארד) (צילום: באדיבות מסטרקארד)
קניה באמצעות תנועת יד(צילום: באדיבות מסטרקארד)

 

הקצבה מוכנה בכרטיס

הפיתוחים של החברה אינם עוסקים רק בשכלול אמצעי התשלום לשופינג, אלא במגוון רחב של פתרונות פיננסיים. דוגמה לכך היא המערכת לתשלום קצבאות על בסיס זיהוי ביומטרי: מגיעה לכם קצבה מהביטוח הלאומי? קבלו אותה ישירות לכרטיס האשראי.

 

אזרחים רבים במדינות שונות אינם מחזיקים בחשבון בנק, במיוחד כאשר מדובר באוכלוסיות חלשות. בנוסף, בעיקר במדינות העולם השלישי, אך לא רק שם, השלטונות נתקלים בשלל בעיות של הונאה, זאת בנוסף לבעיות הנגזרות מקבלת קצבה במזומן (כגון גניבות).

 

במסטרקארד מציעים לכך פתרון. בשנים האחרונות משלם הביטוח הלאומי בדרום אפריקה את הקצבאות – בהן קצבת זקנה, קצבת נכות, קצבת ילדים ומימון טיפול סיעודי - לאזרחים הזכאים באמצעות הטענת כרטיסי חיוב שקיבלו בסכומים הרלוונטיים.

 

מנגנון זה, שבמסגרתו הונפקו כבר יותר מ-2.5 מיליון כרטיסים שכאלה, מאפשר לאזרחים רבים שאינם מחזיקים בחשבונות בנק שאליהם ניתן להעביר את הכספים, לקבל בכל זאת את כספי זכאותם למעין חשבון שנפתח עבורם בידי הביטוח הלאומי והסכומים המופקדים בו נגישים תוך שימוש בכרטיס.

 

האזרח יכול למשוך כספים מכספומטים, לשלם תשלומי אשראי בחנויות וכמובן לבדוק את מצב החשבון. המערכת אפשרה לביטוח הלאומי הדרום אפריקאי להוזיל את עלויות הטיפול מ-3.25-4.38 דולר לתשלום, ל-2.07 דולר לתשלום (סכום המקסימום שנקבע למפעילה המקומית של המערכת, על בסיס הטכנולוגיה של מסטרקארד), ובביטוח הלאומי שם חוזים חיסכון של כ-360 מיליון דולר בחמש השנים הקרובות כתוצאה מהשימוש בשיטת העברת הכספים הזו.

 

המערכת – כלומר הכרטיסים עצמם והעמדות בהן ניתן להשתמש בהם – מצויידת ביכולות זיהוי ביומטריות (פנים, טביעת אצבע וזיהוי קולי), וזאת על מנת למנוע את גניבת כספי הזכאות בכך שבידי אדם לא מורשה יהפוך הכרטיס למעשה ללא שמיש.

זיהוי ביומטרי לקבלת קצבה (צילום: באדיבות מסטרקארד) (צילום: באדיבות מסטרקארד)
זיהוי ביומטרי לקבלת קצבה(צילום: באדיבות מסטרקארד)

 

שליטה על הוצאות משק הבית

ניהול הוצאות משק הבית היא משימה מורכבת, במיוחד על רקע המציאות הכלכלית. אז איך אפשר לשלוט על שלל הוצאות בבית ובמיוחד של בני הנוער המתבגרים המבלים כמעט מדי יום בקניון ובשאר בילויים אחרים ומוסיפים נתח כבד להוצאה של ההורים?

 

מערכת inControl נועדה לתת מענה, בין הייתר, גם לניהול נכון של כלכלת המשפחה. באמצעות המערכת ניתן לשלוט על אפשרויות השימוש של כל מי שמחזיק בכרטיס אשראי בבית: להגביל את הרכישות עד לרף מקסימאלי, למנוע שימוש בכרטיס במדינות מסויימות, ועוד. כך יכול למשל הורה, להעניק לילדו כרטיס אשראי, אך להגביל את הרכישות לסכום מסויים. או לאפשר רכישה בחנויות מסויימות ולמנוע זאת בחניות אחרות.

 

התוכנה הזו מתאימה גם לבעל עסק, שיכול להעניק לעובדיו כרטיסי אשראי למימון הוצאותיהם הקשורות לעבודה, כתחליף להגשת חשבוניות בסוף כל חודש, ולהגביל את השימוש בכרטיס לפי תפקידו של העובד.

 

המערכת מאפשרת לשנות את ההגבלות בזמן אמת, וכמובן גם לצפות בנתונים אודות השימוש בכרטיסים על מנת לבחון האם יש צורך בשינוי ההגבלות. הגורם המורשה לבצע את השינויים בהגבלות הכרטיסים יכול לעשות זאת באמצעות גלישה לאתר מאובטח, אך גם באמצעות הסמארטפון.

 

מצמידים את הטלפון לקופה

מערכת ה PayPass היא למעשה התחליף הקלאסי לקניות הרגילות בכרטיס האשראי שאנו מורגלים אליהם, אך אולי יותר מכך נועדה להתחרות דווקא בתשלומי המזומן. הטכנולוגיה הזו מאפשרת לבצע תשלומים מאובטחים באמצעות הצמדת טלפון סלולרי לקורא מיוחד, תוך שימוש בטכנולוגיית NFC. זוהי טכנולוגיה מאובטחת של העברת נתונים במרחקים קצרים והיא מאפשרת תקשורת דו כיוונית מאובטחת בין שני מכשירים המצוידים בשבבי NFC שנמצאים בקרבה זה לזה.

 

התשדורת מתקיימת בין מכשיר הסלולר המכיל את פרטי האשראי לבין מערכת קליטת התשלום בבית העסק מבלי להשתמש בכרטיס אשראי. מערכת כזו כבר עובדת בהצלחה בכמה מדינות בעולם ומשרתת שוק תשלומים של מיליארדי דולרים. בעת דרישת התשלום, הלקוח מצמיד את הטלפון הסלולרי אל הקורא, המזהה את הצרכן ומבצע את התשלום.

 

המערכת הזו קיימת גם בישראל אולם בשיטה קצת פחות מתקדמת. במקום טכנולוגיית ה NFC, שרוב המכשירים בארץ אינם תומכים בה, מוצמדת על מכשיר הסלולר מדבקה המכילה בתוכה שבב רדיו ואנטנה זעירה. בעת דרישת התשלום, הלקוח מצמיד את הטלפון והמדבקה אל הקורא, המבצע את התשלום. התהליך כולו מוצפן, והלקוח אף אינו נדרש לחתימה על העסקה (בישראל עד לסכום של 120 שקל לעסקה).

 

עד כה הושקה הטכנולוגיה הזו ללקוחות ישראכרט ולאומי קארד והרשתות התומכות כיום בתשלום זה הינן סופר פארם, ארומה, ארקפה וקרנף. הלקוח הישראלי יכול לשלם באמצעות המדבקה גם בבתי עסק התומכים בטכנולוגיה זו ברחבי העולם.

 

הכותב היה אורח חברת מסטרקארד בדבלין, אירלנד


פורסם לראשונה 02/11/2012 16:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד רומנו
טכנולוגיית ה paypass, קיימת כבר בישראל
צילום: אוהד רומנו
מומלצים