שתף קטע נבחר

 

קשישים יפונו מבניין בבת ים: "לאן אני אלך?"

דיירים קשישים בבניין ברחוב בלפור בעיר נאלצים לפנותו, ללא פתרון ראוי עבורם. עשרות מפגינים קראו לעירייה לטפל בנושא

עשרות בני אדם הפגינו הערב (יום א') מול עיריית בת ים במחאה על הכוונה לפנות את דיירי הבניין ברחוב בלפור בעיר. המבנה, שנמצא במצב קשה, נועד לפינוי על פי פסיקת בית המשפט, אולם הפעילים החברתיים טוענים כי עשרות הדיירים - בהם קשישים קשי יום, עולים חדשים וניצולי שואה - נותרו ללא פתרון ראוי. "לא לפנות בלי פתרונות", קראו. 

 

נגד הפינוי הכפוי, הערב בבת ים (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
נגד הפינוי הכפוי, הערב בבת ים(צילום: ירון ברנר)

 

המוחים דרשו מעיריית בת ים לבטל את צו הפינוי, שנקבע ליום רביעי, ולספק בעזרת משרדי השיכון והקליטה פתרונות לדיירי הבניין שהוכרז כ"מבנה מסוכן" על ידה, לפני יותר משנה. "העירייה מצאה פתרונות לחלק מן הדיירים וחלק עזבו, אבל יש דיירים שהוצעו להם מקומות מרוחקים כמו העיר ערד, ואין להם אפשרות להמשיך את חייהם במקום חדש ללא קהילה תומכת", סיפרו רותי ואנדרי בר, שני פעילים חברתיים שהגיעו להפגין. "מי שנשאר עדיין במבנה ייאלץ להתפנות ואין פתרון דיור בשבילו".

 

על פי המוחים, שצעדו ברחבי העיר עד שהגיעו לבניין העירייה, הדיירים פנו אליהם בבקשת עזרה. "'אני מקווה שהכול יהיה בסדר. רוצים לשלוח אותי לפריפריה, אני עובדת, לאן אלך? אני לא יודעת מה לעשות", התלוננה דיירת נוספת.

 

מרדכי, אחד מבעלי הדירות, הוסיף כי "הוציאו נגדנו צו שיפוטי שעלינו לתקן את הליקויים. זה בניין שעתיד להתחלף ואז המעמסה תיפול על היזם החדש, קיבלנו את הטענות ונשפץ את הבניין אבל זה ייקח זמן, אולי שנה, אנחנו לא רוצים לפנות את הדיירים אלא העירייה".

 

ויולטה דנילוב, בת 50, מתגוררת בגפה זה 22 שנה בבניין המועד לפינוי. "הלב שלי מלא בדמעות ובעצב", סיפרה ל-ynet. "מאז שהבנתי שרוצים לפנות אותי יש רק מתח וחרדה ואני לא יודעת לאן אלך. אין לי משפחה ואין לי כסף", הודתה לודמילה, שמשתכרת שכר מינימום מעבודתה במכבסה בעיר. 

 

לטענת המפגינים, ביום חמישי האחרון, בשל חובות בעלי הבניין לחברת החשמל, נותק זרם החשמל בחלק מהדירות. "אני זקוקה לעזרה. רוצים לשלוח אותי לפריפריה אבל כאן אני עובדת. לאן אלך? אני לא יודעת מה לעשות", אמרה דיירת שסירבה להזדהות בשמה.

 

"אין לנו גג". ויולטה דנילוב, 22 שנה בבניין  (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"אין לנו גג". ויולטה דנילוב, 22 שנה בבניין (צילום: ירון ברנר)

 

ח"כ אילן גילאון (מרצ) שלח מכתב לשר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס (ש"ס), בדרישה למצוא פתרונות חלופיים לדיירים. לדבריו "חובתה של המדינה לדאוג לקורת גג לאזרחיה ויש להמציא לדיירים פתרונות ריאליים בעיר מגוריהם".

 

מעיריית בת ים נמסר בתגובה: "על פי חוק, הדאגה להענקת פתרונות דיור מוטלת על משרד הבינוי והשיכון, משרד הקליטה ומשרד הרווחה, בהתאם לנסיבות. בכל מקרה, העירייה אינה אחראית על כך, מעבר לתפקידה כגורם מתווך".

 

עוד הוסיפו בעירייה כי "כל מי שגר בבלפור 2 וזכאי על פי חוק לסיוע במגורים, זוכה לכך, לרבות העובדה שחלק ניכר מדיירי המקום מקבלים סיוע בשכר דירה מן המדינה. לצערנו, בעלי הנכס מנצלים את אוזלת ידם של תושבי הבניין ומשכירים להם מגורים שאינם ראויים, ואף מהווים סכנה של ממש לחייהם. העירייה מודעת למצוקתם של הדיירים במקום ותעשה כל שביכולתה לסייע להם. נכון להיום טרם נקבע מועד סופי לפינוי. התושבים יכולים להיות בטוחים כי הפעולות לא יינקטו ללא הודעה מוקדמת מטעם העירייה".

 

ממשרד הקליטה נמסר כי "מדובר בבניין בבעלות פרטית שאינו נמצא באחריות המשרד. למרות זאת עובדי משרד הקליטה הגיעו אל הבניין והציעו פתרונות לזכאים שביניהם אך אלו לא היו מעוניינים בכך".

 

מחברת החשמל נמסר כי "לא ידוע על דיירים מנותקים בבניין. אם ישנם דיירים מנותקים הם מתבקשים לפנות לחברת החשמל באמצעות מרכז השירות 103 ואנו נפעל לחברם מיידית".

 

ממשרד השיכון נמסר בתגובה: "70% מהדיירים בבניין הם עולים המטופלים על ידי משרד הקליטה. השאר הם אזרחים ותיקים שמטופלים על ידינו. כאשר התיקים מגיעים אלינו, מי שעונה לכללים לכניסה לבתי דיור מוגן ביישובים שבהם ניתן לבצע הגמשת גיל - הוועדה מאשרת זאת. עם זאת, הנחינו את החברות העוסקות בסיוע בדיור באזור לתת עדיפות בטיפול בבקשות לקבלת סיוע לשכר דירה או לדיור ציבורי לדיירי בלפור 2.

 

"סוכם עם סגנית מנהלת אגף הרווחה העירוני בבת ים שהאגף יַפְנה את הדיירים הרלבנטיים המיועדים לפינוי אל משרדי הסיוע בשכר דירה בבת ים. ככלל, מספר הדירות בדיור הציבורי נמצא במחסור, ובערים כמו בת ים בפרט רשימת הממתינים ארוכה. עם זאת, מי שהינו זכאי לדיור ציבורי מקבל החל ממאי 2012 - לאור מאבקו של שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס - סכום של עד 3,000 שקל בחודש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפגינים בבת ים, הערב
צילום: ירון ברנר
מומלצים