מחיריה למטבח: בעלי צרכים מיוחדים ממחזרים
תיקון היסטורי? צינורות שהושלכו כפסולת בניין מגיעים מאתר חיריה למפעל לבעלי צרכים מיוחדים באור יהודה, שם מכינים מהם מוצרים מעוצבים לבית המשווקים לקהל הרחב. צפו בסרטון
מיזם חברתי-סביבתי שמפעיל פארק המיחזור בחיריה , מספק פתרון יצירתי - חברתית וסביבתית, לחלק מהפסולת המגיעה אליו.
צינורות חשמל שהושלכו כפסולת בניין, מועברים למפעל המעסיק אוכלוסייה בעלת צרכים מיוחדים באור יהודה, שם מייצרים העובדים מוצרים לבית כמו תחתיות לכוסות ולשולחן, המשווקות בחנויות לקהל הרחב. ההכנסות מועברות לעובדים.
- בקרוב בגוש דן: כל התושבים יידרשו למיין אשפה נחל שפירים עובר דירה בעלות של 10 מיליון שקל
- מפעל המיחזור הגדול בישראל יוקם בחירייה
- חירייה של סינגפור: מזבלה 5 כוכבים
במסגרת המיזם, עובדי פארק המיחזור בוררים את צינורות החשמל הצבעוניים מהפסולת ושולחים אותם אל מרכז התעסוקה באור יהודה, שם קבוצת עובדים מכינה מהם את המוצרים החדשים. אלה משוּוקים תחת השם "סדרת צינורות" ונמכרים לספקים ולחנויות באריזות, שגם הן עשוית מחומר בשימוש חוזר.
את המיזם מממן איגוד ערים דן לתברואה שמפעיל את פארק המיחזור בחיריה ואת המרכז לחינוך סביבתי, ו"קרן - רשת מרכזי אבחון ושיקום מקצועי", שמפעילה מיזמים לסיוע לתעסוקתי לאנשים שמתקשים בשוק העבודה. כן שותפים לו מפעל אקולוג'י שקולט את פסולת הבניין בחיריה ומפעל כרמל מיכלים שמעביר את חומרי האריזה הממוחזרים.
"המיזם החל לפני כשנתיים לערך, כשעלה הרעיון לשתף אנשים בעלי מוגבלויות בייצור מוצר", מספר יו"ר האיגוד, דורון ספיר. "סיכמנו עם הקרן על מיזם משותף, שבו אנחנו מביאים את חומרי הגלם מהפסולת והעובדים שלהם מייצרים את המוצרים".
ספיר מוסיף כי לשם ביצועו, נבחרה קבוצת עובדים במפעל, שעברו הכשרות בנושאי פסולת ומיחזור במכרז לחינוך סביבתי. בנוסף גויס ארז מולאי, מעצב מוצר שמתמחה בעיצוב מחומרים ממוחזרים ושמלווה מיזמים חברתיים במרכזי שיקום לאנשים בעלי צרכים מיוחדים.
המוצרים משווקים כיום במחיר של כ-30 שקל למספר חנויות עיצוב. מולאי מספר כי הם החלו עם קבוצה של 7 עובדים, אולם בקרוב מספרם יטפס ל-15, אז גם ייצרו מוצרים נוספים כמו קערות הגשה ושטיחים לכניסה לבית. המטרה הסופית לדבריו, היא שהעסק ינוהל בצורה אוטונומית על ידי כל העובדים, בהתאם לעלייה בביקוש.
"בגלל שאנחנו בשוק תחרותי, הערך המשמעותי המוסף מתקבל מהעיצוב", מסביר מולאי. "עוד ערך חשוב הוא ייצור סדרתי, שאפשר לחזור עליו במינימום השקעה ומקסימום רווח. כך הלקוח יקבל את אותו דבר שהוא מצפה לו במחיר שכל אחד יוכל להרשות לעצמו".
מולאי מפרט כי התהליך הותאם לייצור רציף במפעל, בהתאם ליכולות העובדים ובסיוע צוות המקום והעובדים עצמם. "תעסוקה מספקת מסגרת שמחייבת את האדם לסדר יום ומאפשרת לו עצמאות ותחושת הצלחה. זה מאוד משמעותי. עם זאת הוא מדגיש כי מטרתם היא ליצור מרכז יצרני רגיל לכל דבר. אנחנו מפעל עם שם ומותג, בדומה לכל מקום עבודה אחר".