מחזיק חשבון בנק בחו"ל: מי חייב בדיווח וכיצד?
אזרחים ישראלים המחזיקים חשבונות בבנקים בחו"ל חייבים בדיווח לרשויות המס בישראל. אולם לא בכל חשבון נדרש דיווח וגם באלו שכן, ניתן לעשות זאת בהליך מקוצר ונוח יותר. מדריך
אלפי לקוחות זרים של בנק HSBC - הבנק הגדול בבריטניה, פתחו חשבונות באי ג'רזי, ביניהם גם 620 אזרחים ישראלים. כך דיווח העיתון "דיילי טלגרף". ללא ספק, ישראלים רבים מחזיקים חשבונות בנק בחו"ל מבלי לדווח עליהם לרשות המסים. אולם אי-דיווח של חשבון בנק בחו"ל עשוי לגרור כנגד בעליו הליכים פליליים ואזרחיים. עם זאת, כפי שאסביר להלן, רשות המסים מאפשרת בתנאים מסוימים הקלה משמעותית בדיווח עבור בעלי חשבון בנק בחו"ל.
- נחשף בבריטניה: מאות ישראלים העלימו מס יו"ר רשות המסים: שהציבור יסייע נגד המעלימים
- מקלטי מס: עדיין חוקי ואולי רלוונטי גם לכם
- בעלי אזרחות אמריקנית? זה עלול לפגוע לכם בכיס
מי חייב בדיווח לרשות המסים?
בעיקרון, כל מי שמחזיק בחשבון בנק בחו"ל חייב להגיש דוח שנתי, אלא אם הוא פטור במפורש מלעשות כן בהתאם לדיני המס. בעניין זה, תקנות מס הכנסה קובעות פטור מהגשת דוח שנתי למי שמחזיק בחשבון בנק בחו"ל עד 1,813,000 שקל (שימו לב - סכום זה מתעדכן כל שנה).
עם זאת, ככל שיש הכנסות בחשבון, לדוגמא הכנסות ממכירת ני"ע, ריבית, וכד', יש להגיש דוח למס הכנסה ולשלם מס בהתאם לשיעורי המס החלים.
ישנם שתי אפשרויות לדיווח שוטף על הכנסות מחשבונות בנק בחו"ל: הדרך הראשונה היא הגשת דוח שנתי. עבור שכירים ואנשים שאינם חייבים בהגשת דוח שנתי, מדובר במטלה כבדה ויקרה. הדרך השנייה עבור בעלי הכנסות מחשבון בנק בחו"ל, היא הגשת דוח מקוצר כמפורט להלן, דבר המהווה הקלה משמעותית ביחס להגשת דווח שנתי.
אולי אתם יכולים להגיש דוח מקוצר
מהו דוח מקוצר?
במטרה להקל על חלק ניכר מן היחידים תושבי ישראל בעלי הכנסות שמקורן מחוץ לישראל, נפתח מנגנון דיווח מקוצר, שמטרתו לאפשר דיווח על הכנסות החוץ ותשלום המס המתחייב בגין אותן הכנסות, וזאת במטרה לשמור על הפטור מהגשת דוח שנתי מלא על כלל ההכנסות.
ישנם תנאים רבים אשר עשויים למנוע מיחיד להגיש דוח מקוצר. כך לדוגמא, יחיד שהייתה לו הכנסה של מעל 326,000 שקל לא יוכל להגיש דוח מקוצר (סכום זה מתעדכן כל שנה). כמו כן, חברות וגופים אחרים, בניגוד לנישום היחיד, לא יוכלו לדווח על הכנסותיהם מחו"ל באמצעות הדיווח המקוצר.
כיצד מגישים דוח מקוצר?
בעל חשבון בנק בחו"ל המעוניין לדווח על הכנסותיו צריך לפנות למחלקת מודיעין בפקיד השומה הקרוב למקום מגוריו ולמלא טופס המכונה טופס 5329ב - "פרטים על הכנסות ונכסים מחו"ל בלבד". בהתאם לפרטים שנמסרו, יקבל הנישום שוברים בהם ידווח על הכנסותיו מחו"ל. בשובר 352 ידווח הנישום על הכנסות מהשכרת מקרקעין בחו"ל, ובשובר 351 ידווח הנישום על כל יתר ההכנסות.
סכום המס שיש לשלם במסגרת הדיווח המקוצר הינו בהתאם לשיעור המס החל על ההכנסה (למשל, לגבי הכנסות ממכירת ניירות ערך נסחרים או ריבית בבנק - 25%). הדיווח ותשלום המס בגין ההכנסות מחו"ל יתבצע אחת לשנה, ב-30 לאפריל של שנת המס העוקבת. החיסרון בדיווח המקוצר הוא שלא ניתן לקזז הפסדים (הקיזוז יתאפשר רק אם יוגש דו"ח שנתי).
האם ניתן לקבל זיכוי כנגד מס ששולם בחו"ל?
במסגרת הדיווח המקוצר ניתן אף לדרוש זיכוי בגין מיסי חוץ ששולמו בחו"ל. מסי חוץ ששולמו בחו"ל שהם ברי זיכוי יפחיתו את המס המחושב כאמור לעיל.
רשות המסים הבהירה בחוזר כי: אין להביא בחשבון מס ששולם בחו"ל בגין הכנסות מפעילות נושאת פרסים, הימורים או הגרלות או מס ששולם בחו"ל. שיעור המס שנקבע להכנסות אלה הינו 25% בלא זכאות לזיכוי ממס. כנגד הכנסות אלה ניתן לדרוש ניכוי הוצאות להכנת הדו"ח השנתי וטיפול בהליכי שומה בהתאם לסעיף 17(11) לפקודה, אך דרישת הוצאות אלה תיעשה רק במסגרת דו"ח שנתי מלא שיוגש על ידי הנישום. כמו כן, אין להביא בחשבון מיסים ששולמו כנגד הכנסות מהשכרת מקרקעין בחו"ל.
כיצד מתרגמים את הסכומים לשקלים?
מאחר שהפעילות בחו"ל מתבצעת רובה ככולה במטבע חוץ, יש צורך להמיר את סכומי מטבע חוץ לשקלים חדשים. ככלל, המטבע הרלוונטי לשם המרת סכום כלשהו ממטבע חוץ לשקלים חדשים הינו המטבע שבו נתקבלה ההכנסה, שולמה הוצאה או ששולם סכום מס, המטבע בו נרכש נכס או שנמכר נכס. אם מדובר במטבע לגביו בנק ישראל אינו נוהג לפרסם שער יציג, יש להמיר את שער המטבע הספציפי לדולר של ארה"ב, ולהמיר את הסכום הדולרי לשקלים חדשים לפי השער היציג של הדולר.
השער שישמש להמרת סכום כלשהו ממטבע חוץ לשקלים חדשים הינו השער היציג שמפרסם בנק ישראל בתום יום המסחר הרלוונטי, ואם לא היה מסחר ביום מסוים, השער היציג האחרון שפורסם לפני אותו יום.
לסיכום, מומלץ לכל מי שמחזיק חשבון בנק בחו"ל לבחון את האפשרות להגיש דוח מקוצר לרשות המסים בגין הכנסותיו. הגשת דוח מקוצר יכולה לחסוך בעלויות ובבירוקרטיה רבה.
ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי