שתף קטע נבחר

 

"אנשי מוגאבה גנבו יהלומים בשווי 2 מיליארד ד'"

ארגון בינלאומי שנאבק בסחר ביהלומים באזורי סכסוך טוען כי הכנסותיה של זימבבווה מייצוא אבני החן לא עברו לאוצר המדינה האפריקנית אלא הגיעו לידי מקורביו של הרודן ופושעים: "שדות מרנג' במזרח חזו בשוד היהלומים הגדול ביותר מאז ססיל רודז"

יהלומים בשווי של לפחות 2 מיליארד דולר נגנבו משדות היהלומים שנמצאים במזרח זימבבווה והעשירו את אנשי המעגל המקורב לנשיא רוברט מוגאבה, סוחרים בינלאומיים של אבני חן ופושעים. כך מסר היום (יום ב') ארגון PAC שמוביל את המאבק נגד ייצור יהלומים באזורי סכסוך.

 

עוד חדשות בעולם :

חקר והסתיר: "ה-FBI ידע על הרומן כבר בקיץ"  

חקירה באוסטרליה: הכנסייה טייחה אונס ילדים

פולין: חגיגות העצמאות הפכו להפגנה אלימה

לראשונה במצרים: דיילות יורשו לעטות חיג'אב

 

על פי הארגון, שדות מרנג' בזימבבווה חזו ב"שוד היהלומים הגדול ביותר מאז ססיל רודז". רודז היה מדינאי בריטי שייסד את רודזיה (מושבה בריטית על שטחים שמהווים היום את המדינות זמביה וזימבבווה) והיה מראשי האימפריאליזם הבריטי בדרום אפריקה. הוא השיג זיכיונות לכריית זהב ויהלומים בעיר קימברלי שבדרום אפריקה, צבר הון והפך לאחד הסוחרים הגדולים ביותר בעולם של זהב ויהלומים תוך דיכוי של הילידים.

 

פעם זימבבווה הייתה מפותחת. מוגאבה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פעם זימבבווה הייתה מפותחת. מוגאבה(צילום: רויטרס)

 

עבודות הכרייה בשדות מרנג' שבמזרח זימבבווה - אחד ממרבצי היהלומים הגדולים בעולם - החלו ב-2006 והפיקו רווחים עצומים שהיו יכולים להזניק את כלכלתה של המדינה האפריקנית, שבמשך שנים סבלה ממשברים כלכליים ופוליטיים.

אולם לטענת ארגון PAC, ההכנסות שהגיעו מייצוא היהלומים לא נרשמו באוצר המדינה. במקום זאת, יש ראיות לכך שמיליוני דולרים הגיעו לידי מקורביו של מוגאבה.

 

הדו"ח שפרסם ארגון PAC בא בדיוק בשעה שממשלת זימבבווה עורכת כינוס בנושא סחר ביהלומים במפלי ויקטוריה ומטיל צל כבד על מאמצי משטרו של מוגאבה לזכות בגיבוי בינלאומי לסחר שלו באבני חן.

 

הדו"ח גינה את השליטה של ממשלת מוגאבה בשדות מרנג' שהפכה את זימבבווה לשחקן חשוב במסחר היהלומים הבינלאומי. "האלימות, ההברחות, השחיתות ויותר מכול, ההזדמנות שאבדה, האפילו על הפוטנציאל של מרנג'", נכתב בדו"ח הארגון, שתיאר את אובדן 2 מיליארד הדולרים ממכירת יהלומים מקופת האוצר של זימבבווה כ"אומדן שמרני".

 

הרשומות מראות כי 30 עד 40 מיליון קראט של יהלומים יוצאו לדובאי השנה תמורת 600 מיליון דולר. לטענת מחברי הדו"ח, מדובר בסכום נמוך משום שאותם יהלומים נמכרו במחיר כפול אחרי שעברו מדובאי לעיר סוראט שבהודו שמהווה המרכז לליטוש וסחר ביהלומים הגדול ביותר בעולם. לטענת הדו"ח, ערכן של אבני החן היה אמור להיות מוערך ב-1.2 מיליארד דולר.

 

מאז שהחלה תקופת רודנותו של מוגאבה בשנות השמונים של המאה העשרים, הפכה זימבבווה ממדינה אפריקנית מפותחת שנחשבה לאחת הפוריות מבחינת גידולי מזון, למדינה ענייה ומושחתת, ששיעורי האינפלציה בה הם מהגבוהים בעולם. 

 

לאחר שעלה לשלטון, השתלט מוגאבה על אדמות המדינה והשתמש בכוח רב כדי להלאים 70 אחוזים מהאדמות החקלאיות שהיו בבעלות של כ-4,000 לבנים שחיו והפעילו את החוות במדינה. ההשתלטות האלימה פגעה בחוות עצמן והביאה לצניחה חדה של תפוקת המזון, מה שהוביל למחסור במזון. 

 

מוגאבה גם מואשם על ידי ארגונים ומדינות, כי הוא פוגע בזכויות האדם במדינה ורודף אנשי אופוזיציה והומוסקסואלים. האיחוד האירופי החליט לאסור עליו להיכנס לשטח האיחוד וארצות הברית הטילה סנקציות על המדינה והקפיאה את הנכסים של מוגאבה הנמצאים בתחומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
העשיר את מקורביו. מוגאבה
צילום: AP
עשה הון מסחר ביהלומים ודיכא את הילידים. רודז
צילום: E.H. Mills
מומלצים