שתף קטע נבחר

 

עמוד ענן: ההגנה שמלווה את ישראל עוד מהמדבר

מי שהחליט במטכ"ל על שם המבצע, "עמוד ענן" - הכיר את ספר "שמות". עמוד הענן שהלך לפני ישראל במדבר, הוא השכינה שחצצה בין ישראל לאויביו, והתוותה כיוון. "גם מטרת המבצע היא לחצוץ בין המחבלים לבין העורף", אומר הרבצ"ר לשעבר רונצקי

מבצע "עמוד ענן" נכנס ליומו השלישי, עם גיוסם של אלפי חיילים ומטר רקטות שממשיך לפגוע ביישובי ישראל – אך במגזר הדתי יש רבים ששואבים עידוד ונחמה דווקא משמו. עמוד הענן שעל שמו החל צה"ל את התקיפה ברצועת עזה, היה למעשה גילוי השכינה (הקב"ה) שלוותה את עם ישראל במסעותיו במדבר, לצד עמוד האש – במטרה להגן על העורף מפני האויבים שבדרך.

 

 >> כניסה מהירה לפייסבוק שלנו - כאן! <<

 

 

בספר שמות (י"ג, כ"א) מתאר המקרא: "וה' הולך לפניהם יומם בעמוד ענן לנחותם הדרך, ולילה בעמוד אש להאיר להם, ללכת יומם ולילה. לא ימיש עמוד הענן יומם ועמוד האש לילה, לפני העם".

 

"עמוד ענן' זה שם נפלא". התקיפה בעזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"עמוד ענן' זה שם נפלא". התקיפה בעזה(צילום: AFP)

 

"שמות המבצעים נקבעים במטה הכללי, ו'עמוד ענן' זה שם נפלא", אומר ל-ynet תא"ל (במיל') הרב אביחי רונצקי, הרבצ"ר לשעבר וכיום רב היישוב איתמר וראש הישיבה. "לפני עם ישראל במדבר, הלכו שני עמודים: עמוד האש בלילה, ועמוד הענן ביום".

 

מישהו במטכ"ל כיוון נכון

עמוד האש האיר את הדרך לעם, ועמוד הענן הגן עליהם. וכך מתואר עוד ב"שמות", לאחר היציאה ממצרים, כאשר חילות

המצרים רודפים את ישראל מאחור, וים סוף ניצב בפניהם – חוסם את דרך המילוט שלהם:

 

"וייסע מלאך האלוהים ההולך לפני מחנה ישראל, וילך מאחריהם; וייסע עמוד הענן מפניהם ויעמוד מאחריהם. ויבוא בין מחנה מצרים ובין מחנה ישראל, ויהי הענן והחושך ויאר את-הלילה, ולא-קרב זה אל-זה כל הלילה" (שם י"ד, י"ט).

 

"הדבר העיקרי שעמוד הענן שימש לו – היה חציצה", אומר הרב רונצקי, ומשער כי שם המבצע נגזר מאותו הרעיון: "כשם שעמוד הענן חצץ בין העם המבוהל למצרים, כך המהלך הצבאי שעושה ישראל, מטרתו לחצוץ בין המחבלים שפוגעים בנו - לבין האוכלוסייה, העורף".

 

הרב רונצקי: "רוצים מהלך שלא ייגדע באמצע"

מחקר שנערך ב"בר אילן" בעבר, מלמד כי שמות מבצעי צה"ל נגזרים משאיפה לטעת עידוד ועזוז. "עמוד האש ועמוד הענן - גילוייו של הקב"ה שהלכו לפני המחנה - באו לתת כיוון", מוסיף הרב רונצקי. "על פי תחושתי – המבצע הזה נותן כיוון חיובי וחוזק בהיבט של הכבוד הלאומי, ושמירה על ריבונותנו אחרי כל מה שאנו סובלים כאן כבר תקופה ארוכה.

 

"התשובה שלי – וגם כאשר אני מדבר עם חיילים סביבי – היא שאנחנו רוצים מהלך שלא ייגדע באמצע. שיהיה מובן שהעם שלנו לא גרוע מעמים אחרים, ונעשה הכל כדי לשמר על ריבונותנו בשטח שלנו, כולל הגנה על חיי האנשים בכל מקום ברחבי ארץ ישראל".

 

ולמה לא עמוד האש? הרבצ"ר בתקופת "עופרת יצוקה" סבור כי "ייתכן שעמוד האש נשמע מיליטנטי או חריף מדי. הוא מכלה את כל מה שנמצא לפניו, ואין בכוונתנו לכלות הכל, אלא לחסל בצורה ממוקדת את מי שפוגע בנו.

 

"התחושה מזכירה קצת את 'עופרת יצוקה'. הלוחמים אז ממש דברו על כך שהם מרגישים מחזירים את הכבוד הלאומי. כבוד לאומי זה עמוד השדרה של העם. זה מהותי, לא סמנטיקה חיצונית. ברוך ה' שהמנהיגות לוקחת סיכונים, ומאפשרת לצבא לעשות מהלך שיחזיר לנו את הכבוד הלאומי. פגיעה באוכלוסייה אזרחית משמעה פגיעה בריבונות של המדינה. אסור להבליג על דבר שכזה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבצע שמטרתו חציצה
צילום: אביהו שפירא
צילום: צביקה טישלר
הרב אביחי רונצקי
צילום: צביקה טישלר
מומלצים