לכל חייל יש שם. לא תתפללו?
מבצע אמץ לוחם יצא לדרך: רבבות מתקשרים בימים האחרונים לחפ"ק של "אלף למטֶה", ומבקשים להתפלל עבור חיילים בקו האש. לדברי הרב קנייבסקי, כך נהג גם דוד המלך: כנגד כל חייל בחזית, היה מי שהתפלל עבורו בעורף. ויש שלוחות בחו"ל
עוד לפני המבצע הקרקעי - עם גיוסם של אלפי חיילי מילואים בצו 8 - החל הטלפון בחפ"ק של פרויקט "אלף למטֶה" מצלצל ללא הפסקה. רק בחצות עזבו אתמול (יום ב') המתנדבות את משרדי הפרויקט שבמאה שערים שבירושלים, והלכו הביתה. הרבנית יוכבד גרוסמן, מרכזת הפרויקט, מספרת כי היום (ג') בשש בבוקר כבר התחדשו הטלפונים. מסתבר כי למרות שהדרג המדיני דן בהצעה להפסקת האש, שתביא את מבצע "עמוד ענן" לסיומו, מאות יהודים בארץ ובעולם, עדיין מבקשים להתפלל עבור החיילים והתושבים בחזית.
>> עוד עמוד ענן - בפייסבוק שלנו <<
פרויקט "אלף למטה" מבקש לחבר בין המתנדבים ובין החיילים בשטח. "זה כמו חפ"ק, חפ"ק בתוך מאה שערים עם מלא נשים. אין לנו זמן אפילו לשתות תה", אומרת הרבנית.
על כל חייל - עשרה מתפללים
באתר של מרכז מידע יהדות, המפעיל את הפרויקט, מתפרסמת הקריאה הבאה, לכל מי שרוצה "לקיים דברי חכמים ולהוסיף בתורה ותפילה... לקבל שם של חייל ולכוון את תוספות תורתו ותפילתו לזכות חברו".
"ההיענות של עם ישראל מופלאה", אומרת הרבנית גרוסמן. "ככל שזורמים יותר שמות של חיילים, כך מתקשרים אלינו פי-עשרה מתפללים. אנשים מתקשרים מקהילות יהודיות בכל העולם. הם מאוד מודאגים מהמצב, מתפללים שלא ייכנסו לעזה, רוצים שהמבצע ייגמר מבלי לסכן חיי אדם", היא מוסיפה.
"שלשום פנה אלינו בית ספר מניו-יורק עם 2,000 תלמידים שרוצים להתפלל עבור חיילים. אתמול התקשרו מישיבה של 150 אברכים שביקשו לקבל שמות. זה נותן לנו כוח".
כך נהג גם דוד המלך
"אלף למטֶה" החל לפעול כבר ב-2008 בעת מבצע "עופרת יצוקה", ביוזמתם של הרב שמחה הכהן קוק, רבה של רחובות, והאדמו"ר מבוסטון, הרב נפתלי הורוביץ. גם הרב חיים קנייבסקי, מבכירי רבני בני ברק, תמך בפרויקט והוסיף כי כך נהג גם דוד המלך "שלכל אחד שיצא להילחם, הכינו יהודי נוסף, שתפקידו היה להתפלל עבור היוצא".
"כל יהדות העולם הייתה מעורבת אז (במבצע 'עופרת יצוקה')", מספרת הרבנית גרוסמן. "הוקמו מוקדים כמעט בכל מדינה בעולם. זה נתן הרגשה מאוד טובה של אחדות, כל היהדות התאחדה סביב הבנים הלוחמים". לדבריה, ביחס לעובדה כי המבצע הקרקעי עוד לא החל, ההיענות כעת הרבה יותר גבוהה. "הציבור יותר חושש, כל הטלפונים התחילו עוד לפני כניסה קרקעית - ושלא תהיה בעזרת השם", היא אומרת.
ובינתיים בבולטימור
הקריאה של "אלף למטֶה" בתקופת "עופרת יצוקה" הגיעה גם למשפחת גולדמן שבבולטימור, מרילנד, שבארצות הברית. "כל כך התרגשתי ממפגן האחדות, ומהאפשרות 'לעשות משהו' במקום לשבת ולראות חדשות, שמיד נרשמנו, והתחלנו להפיץ את הבשורה", מספרת בת שבע גולדמן.
אבל כשבנה הבכור של בת שבע, בנג'מין, התגייס לצנחנים כחייל בודד בסוף 2011 - היא החליטה לקחת את היוזמה צעד נוסף קדימה, ולהתחיל לפעול כדי להקים אתר שיציג את הפרויקט של "אלף למטה" באופן קבוע. "האירועים בעזה שינו את לוח הזמנים, והעלינו את האתר מיד", היא מספרת.
באתר שכותרתו "פרויקט שמירה" (The Shmira Project) גם הם פונים אל יהודים באשר הם, ומציעים להם להירשם - כחיילים ותושבים הנמצאים בקו האש, או כמי שמתנדב להתפלל עבורם. "תוכנית זו מתעלה מעל לכל מחלוקת. טמון בה הכוח לשבות את ליבם של יהודים בכל מקום. זוהי תוכנית ללא שום יומרות פוליטיות, המטרה היא פשוטה ובעלת עוצמה, ומתעלה מעל כל מחלוקת פוליטית - חיבור של אדם לאדם, יהודי ליהודי", נכתב בדף הבית של האתר.
לזכותם של החיילים
"עכשיו בנג'מין הוא בדיוק במרכז הסיפור הזה", מספרת בת שבע גולדמן. "למרות שאנחנו לא יכולים להיות שם עבור החיילים שלנו בגופנו, אנחנו יכולים לעשות דברים אחרים לזכותם. זו פעולה שמעצימה אנשים, ומייצרת השלכות חיוביות. לדוגמה, לסייע לאדם חולה ו'להפקיד' את זה לזכותו של חייל בשטח, או שאפשר למקד את רגשותנו וכוחותנו בתפילה ולימוד תורה, ודרך הערוצים האלה - להביא לתוצאות חיוביות".
גולדמן מספרת כי לדברי הרב שמחה כהן קוק, יותר מ-100 אלף בני אדם השתתפו במבצע בתקופת "עופרת יצוקה", "וגם עכשיו ההיענות עצומה", היא אומרת. "אנחנו מופגזים באלפי אי-מיילים, מסרונים ושיחות טלפון – גם מארצות הברית וגם מישראל. הקישור לאתר הגיע לאנשים בכל העולם, וארגונים יהודיים שונים מקדמים את היוזמה".
כולם חזרו הביתה בשלום
ובישראל מסבירה הרבנית גרוסמן, כי מקור השם "אלף למטֶה" לקוח מפרק ל"א בספר במדבר, העוסק במלחמת
בני ישראל במדיין. "ילקוט שמעוני" מפרש את השימוש הכפול בביטוי "אלף למטה" בפסוק, כעדות לכך כי כנגד אלף החיילים שיצאו לקרב, היו אלף יהודים שהתפללו לשלומם בעורף.
"ואכן במלחמת מדיין נאמר 'לא נפקד איש', כלומר כולם חזרו בשלום הביתה, וזה בזכות הכוח העצום של התפילה", אומרת גרוסמן. "לעם היהודי יש כוח הישרדות מיוחד. אני מקווה שהפעם לא נזדקק לו", היא חותמת.