שתף קטע נבחר

עובדי מלונות באילת מעשנים סמים מעל הממוצע

מחקר שנעשה באונ' בן גוריון מגלה כי עובדי מלונות באילת נוטים יותר לעשן סיגריות ומריחואנה ולשתות אלכוהול מאשר במלונות אחרים בארץ, בעיקר אלו העובדים במטבח ובביטחון

מעשנים ביחד: מחקר מקיף שנעשה באוניבריסיטת בן גוריון מגלה תופעה המוגדרת על ידי החוקרים כ'סינדרום אילת', ולפיו עובדי מלונות זמניים בעיר הדרומית מעשנים סיגריות ומריחואנה ושותים אלכוהול לשוכרה הרבה מעל הממוצע הארצי.

 

את המחקר ביצעו ד"ר יניב בלחסן וד"ר אמיר שני מהמחלקה לניהול תיירות ומלונאות באוניברסיטה, שקבע כי חלק לא מבוטל מהעובדים במלונות אילת הם עובדים זמניים, המגיעים לעיר במטרה לעסוק בעבודה מועדפת, או סטודנטים שעובדים כדי לממן את הלימודים בחופשות.

 

עוד על אילת בערוץ התיירות:

 

"מיקומה של אילת בשוליים הפראיים של התרבות הישראלית הפכו את חווית העבודה באילת לסוג של טקס מעבר אזרחי עבור חלק מהצעירים שמגיעים אליה לאחר השרות הצבאי", קובעים החוקרים ומציינים כי מבחינתם של אותם צעירים הם מגיעים לעיר הדרומית כדי לבלות ואילו העבודה במלונות נתפסת אצלם כעניין שולי.

 

החוקרים ביקשו לבדוק את הקשר בין תחושת הניכור של העובדים ממקום העבודה, שביעות רצונם מעבודתם, אופי תפקידם במלו ומאפיינים אישיים לבין הרגלי שימוש באלכוהול, סיגריות וסמים וכן אופי הבילוי. במהלך המחקר הם ראיינו כחמש מאות עובדים במלונות באילת וגילו:

 

  • שימוש נרחב בסיגריות, שתייה לשוכרה של אלכוהול ועישון מריחואנה באחוזים שגבוהים לעתים בעשרות אחוזים מהממוצע בישראל.
  • עובדים שנמצאים בקו ראשון מול לקוחות נוטים יותר לשתות לשוכרה מעובדים שאינם באים במגע עם לקוחות.
  • קיימות מחלקות מועדות לפורענות, ושם שימוש מופרז בחומרים הוא כמעט בגדר נורמה, כמו מחלקת ביטחון ומטבח. כך, למשל, מצא המחקר כי מעל 66% מעובדי המטבח שהשתתפו במחקר מעשים סיגריות, ונמצא גם קשר בין שגרת המטבח הסגורה והמייזעת לצורך של עובדים לעשן כדי לצאת להפסקת עישון.

 

קיימות מחלקות המועדות לפורענות במלונות. גראס (צילום אילוסטרציה: index open) (צילום: index open) (צילום: index open)
קיימות מחלקות המועדות לפורענות במלונות. גראס (צילום אילוסטרציה: index open)

 

ככל שעובד מעשן ושותה - כך הוא פחות מסופק מעבודותו

החוקרים, אגב, ציפו למצוא קשר ישיר בין שתייה לשוכרה ועישון כבד ליחס של העובדים לעבודתם והעריכו כי ככל שהעובד מעשן יותר שותה יותר כך הוא פחות מסופק מעבודותו. אולם במהלך המחקר הם גילו כי רק כאשר מדובר בסמים לא חוקיים נמצא קשר בין שימוש בהם לבין גישת העובדים למקום עבודתם.

 

החוקרים מציינים כי "אווירת החופש באילת בה המשמעות, הזמינות והשכיחות של סיגריות ואלכוהול, יוצרים מציאות בה שימוש מופרז בהם הופך כמעט לנורמה שלא מעידה על תחושת ניכור בעבודה ואולי אף להפך".

 

"התנאים המרחביים והתרבותיים של אילת אמנם יחודיים במרחב ובשיח הישראלי, אך מסתבר שקיימות לאילת מקבילות שונות בעולם" מסביר ד"ר בלחסן. "המושג "סינדרום אילת" מתייחס לשינויים הזמניים בהרגלי צריכת החומרים הפסיכואקטביים שמתרחש בקרב עובדי תיירות זמניים באזורי נופש שנמצאים בשוליים הגיאוגרפיים והחברתיים בארצם.

 

בנוסף לתנאים הייחודיים בישראל, שמעודדים צעירים רבים להגיע לאילת לשהות זמנית שנתפסת כחצי נופש באילת, ניתן לראות גם במאפייני העבודה של תעשיית האירוח גורמים נוספים שיוצרים אקלים שמאפשר ומזמין התנהגויות לא נורמטיביות גם בקרב העובדים".

 

החוקרים ממליצים שתוצאות המחקר ישמשו את הנהלות בתי המלון באילת להערכת צרכים ראשונית להכשרת עובדים בנוגע לנזקי השימוש לרעה באלכוהול, סיגריות, וסמים אחרים. לדבריהם יש לשכנע את קברניטי תעשיית המלונאות באילת לספק סביבה ארגונית תומכת שתקטין את הנזקים הבריאותיים של המועסקים בענף.

 

"בעולם", הם מסבירים, "קיימות כיום סדנאות לשימוש אחראי באלכוהול, סדנאות להפסקת עישון וסדנאות לגבי ההשלכות של שימוש תכוף במריחואנה שניתן להתאימן וליישמן באילת. הבעיה באילת, כמו גם בערי נופש אחרות בעולם, הוא קוצר הרואי של הנהלות בתי המלון בטיפוח המשאב האנושי שלא נשאר על פי רוב יותר משנה בארגון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באילת נמצאים יותר ב"היי" מהעבודה (צילום אילוסטרציה)
צילום: AFP
מומלצים