אחרי הלחימה: נזק של 200 מיליון למפעלי הדרום
5 מפעלים ספגו פגיעה ישירה מירי רקטות ו-430 מפעלים ירדו לתפוקה של 50% במהלך מבצע "עמוד ענן". למרות האזעקות, הירי והחרדה - שיעור ההתייצבות לעבודה בדרום עמד על 75%
אומדן היקף הנזקים למפעלים באזור הדרום בתום מבצע "עמוד ענן " עומד על 200 מיליון שקל. כך עולה מניתוח של מחלקת המחקר באגף הכלכלה של התאחדות התעשיינים. על פי הנתונים, שיעור העובדים שהגיעו לעבודה במפעלים במהלך כל ימי המבצע עומד על כ- 75% בממוצע.
- שבוע לחימה: נזק של 150 מיליון למפעלי הדרום
- הנזק למשק מהמלחמה: כ3- מיליארד שקל
- הנזק למפעלי הדרום עד כה - 120 מיליון שקל
את הנזק חילקה ההתאחדות לפגיעה פיזית במפעלים שנפגעו מפגיעות טילים ולפגיעות כלכליות עקיפות בשל הלחימה. בסך הכל נפגעו 5 מפעלים מפגיעה ישירה של רקטות במהלך הלחימה. המפעלים טופלו על ידי אנשי מס רכוש ברשות המסים, ולפי דיווחיהם קיבלו מענה.
מבחינת הנזקים הכלכליים שנגרמו למפעלים - המספרים גבוהים בהרבה. כ-70 מפעלים בטווח 0-7 ק"מ מרצועת עזה (מלבד מפעלים חיוניים - בעיקר מפעלי מזון) היו סגורים מיום חמישי, 15 בנובמבר, ועד תום הלחימה.
מספר המפעלים החיוניים שהמשיכו לפעול בטווח 0-7 ק"מ מרצועת עזה עומד על כ-430, אך אלו סבלו מירידה משמעותית בתפוקות. כמו כן, עד יום ראשון (18 בנובמבר) הוכרז במפעלים אלו על יצור בנוהל חירום - נוהל אשר מיושם כאשר מפעל מייצר רק כ-50% מהתפוקה.
גם מפעלים בטווח 7-40 ק"מ מרצועת עזה (טווח הלחימה) סבלו מירידה בתפוקה, עקב מחסור בעובדים. המחסור נוצר כתוצאה מאימהות בתפקידי אדמיניסטרציה שנשארו בבית עם הילדים, עובדים שנמנעו מלעבוד במשמרות לילה ועובדים שקיבלו צווי 8. כמו כן, חלו שיבושים בהובלות הסחורה עקב גיוס נהגים רבים בצווי 8. בנוסף, ספקים נמנעו מלהגיע לדרום, במיוחד לאזור אשקלון ושדרות.
עוד מצאה בדיקת התאחדות התעשיינים כי במפעלים המעסיקים אחוז גבוה של נשים, בעיקר בענף האלקטרוניקה, שיעור ההתייצבות לעבודה היה נמוך במיוחד ונע בין 30%-40%.
כל אזעקה פגעה בתהליכי הייצור
נזק נוסף שנספר בכל טווח הוא שמפעלים עצרו את פעילותם השוטפת בשל האזעקות. כל אזעקה הובילה לפגיעה בתהליכי הייצור, לירידה בתפוקה ולהפסד של חומרי גלם. הפגיעה הייתה גבוהה יחסית, שכן עיקר האזעקות היו במהלך היום בשעות העבודה ולא בשעות הלילה.
אומדנים אלו מתבססים על דיווחים יומיים שהעביר סניף דרום של התאחדות התעשיינים לאורך כל ימי מבצע "עמוד ענן", על היקף הפעילות של 500 המפעלים באזור הלחימה.
יש לציין כי אומדן זה כולל הפסד תוצר יומי, לפי ערך עלות שכרם של העובדים שלא הגיעו לעבודה. זאת בתוספת מקדם פגיעה בפריון העובדים שהתייצבו לעבודה, שעבודתם הופסקה מספר רב של פעמים ביום בשל האזעקות, פגיעות, חרדה וכדומה.
החל מהיום השביעי למבצע, חושבה באומדן הכלכלי פגיעה מסוימת ברווחי חלק מהחברות, אשר דיווחו כי איבדו הזמנות קיימות וספגו ירידה במכירות (בעיקר מפעלי מזון). אומדן זה אינו כולל נזקים כספיים מפגיעות ישירות במפעלים, פגיעה ברווחיות (עד ליום השביעי למבצע) ונזקים עקיפים, כגון פגיעה במוניטין מול לקוחות בחו"ל, אי עמידה בלוחות זמנים וכדומה.
בתוך כך, ברשות המסים דיווחו היום מאז החל מבצע "עמוד ענן" נרשמו כ- 1,790 פגיעות ברכוש, בכלל זה במבנים, בכלי רכב ובחקלאות. על 88% מהפגיעות כבר הוגשו תביעות למס רכוש.