נקודת מפנה בסעודיה: הכתר עובר לנכדי המייסד?
80 שנה עברו מאז שאיבן סעוד ייסד את ממלכת ערב הסעודית, ומאז כל המלכים בה היו בניו. אבל כעת, כשהמלך עבדאללה כבר בן 89 ולא בריא, מתקרבת יצואנית הנפט מספר 1 בעולם לרגע שבו יצטרך הכתר לעבור לדור הבא. התהליך לא יהיה חף מתככים
מותם של שניים מבני משפחת המלוכה ושני סיבובים של חילופי גברי בממשלה בתוך קצת יותר משנה, דחקו את משפחת המלוכה של סעודיה אל ספה של החלטה קשה: העברת הכתר לדור חדש, אחרי 60 שנה שבהן שלטו בניו של האב המייסד של המדינה הערבית העשירה בנפט, איבן סעוד.
עוד חדשות ב-ynet:
השאלה מי יירש את המלך הנוכחי עבדאללה - השליט החמישי שהוא אחד מבין בניו של המייסד איבן סעוד - הוא נושא רגיש בקרב שושלת אל-סעוד המונה מאות נסיכים. עם זאת, היא תקבע את המסלול שעליו תעלה יצואנית הנפט מספר אחת בעולם ובת בריתה הערבית החשובה ביותר של ארה"ב, בעודה מנסה לפלס את דרכה בין שינויים פנימיים לטלטלה אזורית. למלך עבדאללה מלאו כבר 89 שנה, והוא מחלים כעת מניתוח משמעותי בגבו.
"בעשר השנים הבאות יהיו שינויים גדולים במשפחת המלוכה", אומר חאלד אל-מאינה, העורך הראשי של העיתון הסעודי בשפה האנגלית Saudi Gazette. "הדור הצעיר יותר ימלא תפקיד משמעותי".
המלך עבדאללה לא נראה בציבור מאז שעבר ניתוח בן 11 שעות בגבו בשבת שעברה. בשנים האחרונות הוא קידם רפורמות כלכליות וחברתיות זהירות, במטרה לאפשר לממלכה האיסלאמית השמרנית למדי להסתגל לדרישות הכלכלה המודרנית והאוכלוסייה הצעירה. רופאים אמרו כי הניתוח שעבר בגבו בבירה ריאד הוכתר כהצלחה.
היורש הישיר של המלוכה הוא נסיך הכתר, הנסיך סלמן, שנולד ב-1936. גם הוא בנו של האב המייסד של סעודיה, המלך עבד אל-עזיז הידוע גם כאיבן סעוד, שמת ב-1953. אולם לשאלה מי יירש את הכתר במקום סלמן (אם לא יוכל לעשות זאת) או אחריו יש תשובה ברורה הרבה פחות.
יש מאות נכדים, אז איך בוחרים?
באוקטובר בשנה שעברה נראה עדיין כאילו יש שורה יציבה של מנהיגים אפשריים, אחים למחצה שניצבו לצדו של המלך עבדאללה וסומנו כיורשים פוטנציאליים של הנהגת המדינה. סעודיה, נזכיר, נוסדה על-ידי אביהם ב-1932, אחרי עשרות שנים של מלחמות בין שבטים. אלא שכעת, 13 חודשים מאוחר יותר, מותם בשנה האחרונה של הנסיכים סולטן ונאיף, ששניהם סומנו כיורשים אפשריים, ועזיבתם של הנסיכים אחמד ומוקרין את שני התפקידים הבכירים שבהם החזיקו, יצרו מצב שבו אין יורש ברור שיקבל את הכתר אחרי הנסיך סלמן, שקוּדם לנסיך הכתר אחרי מות נאיף ביוני השנה.
יש הערכות שונות סביב השאלה אם הנסיך אחמד עשוי להישאר המתמודד הראשי על תפקיד היורש, אולם פרשנים סעודים ודיפלומטים זרים סבורים כעת כי ייתכן שאחרי מותו של המלך עבדאללה, נסיך הכתר הבא יהיה כבר - לראשונה - אחד מנכדיו של איבן סעוד. "אני חושב שאין כבר מנוס מכך שנסיך הכתר הבא יהיה נכדו של המלך המייסד עבד אל-עזיז", אמר חאלד אל-דחיל, חוקר סעודי בתחום מדעי המדינה.
במערכת שנבנתה סביב הרעיון שקונצנזוס מבטיח יציבות, ושנותנת עדיפות על סמך ותק ויכולת, שבט אל-סעוד המסועף יצטרך לשקול היטב את האיזון בין הענפים השונים הרבים של משפחת המלוכה. פרשנים סעודים סבורים כי אנשי המשפחה מומחים בניהול תהליך הירושה, אולם גורם מערבי שכיהן בעבר כשגריר בריאד העריך כי כעת הם יחששו באופן מיוחד להיכנס לתהליך שכזה, כיוון שמדובר בתקופה של תסיסה דמוקרטית שהפילה כמה שליטים ערבים וגרמה ללחץ גם על שליטים ערבים אחרים שנותרו בשלטון במדינות מלוכניות באזור. "בהתחשב באביב הערבי, אפשר להיות בטוחים שהם ירצו לקבל החלטה שהם כולם יוכלו לחיות איתה ולתמוך בה", אמר אותו גורם, שביקש להישאר בעילום שם.
כך או כך, העברת השלטון לדור הבא עשויה להיות טעונה למדי מפני שנכדיו של איבן סעוד - ויש מאות כאלה - עלולים לחשוש שאם הם או אחיהם יפסידו את הכתר עבור בני דודים והמלוכה תועבר בשרשרת חדשה ואחרת בעץ המשפחה ההולך וגדל, הם וצאצאיהם ימצאו עצמם מודרים לעד. "קשה מאוד לעשות את הקפיצה לדור הבא", אומר מדאווי אל-רשיד, אחד ממבקריה של משפחת המלוכה, ממקום מושבו בלונדון. עם זאת הוא הוסיף: "אם יהיו די משרות ממשלתיות שצריך לאייש, הם יוכלו לדאוג לכך שכולם יהיו מרוצים".
זה ייגמר ב"יחי המלך"
על כל פנים, חשוב לזכור שהמשפחה עשויה לבחור לדחות בכל זאת את המעבר בין דורות על-ידי כך שהנסיך אחמד, שהתפטר החודש מתפקידו כשר הפנים אחרי פחות מחמישה חודשים בתפקיד, יועלה לדרגת היורש הרשמי. "עדיין יש אפשרות שיבחרו בו לנסיך הכתר כשסלמן יהפוך למלך". בן אחר של מייסד המדינה איבן סעוד שהוזכר כאן, הנסיך מוקרין, איבד את תפקידו כראש המודיעין ביולי האחרון ונתפש כפחות מועדף. כך גם שאר בניו החיים של האב המייסד איבן סעוד, שנולדו לו מכמה וכמה נשים.
שלא כמו במונרכיות אירופיות טיפוסיות, בסעודיה אין הורשה אוטומטית של השלטון מאב לבנו הבכור. במקום זאת קובעות המסורות השבטיות
של הממלכה כי מלך חדש המתמנה לתפקיד ובכירים נוספים במשפחת המלוכה בוחרים את היורש שבו הם רואים כמתאים ביותר לתפקיד המנהיג הבא. העובדה שפוליגמיה - ריבוי נשים - היא תופעה רווחת בסעודיה, פירושה שהמלך יכול לבחור תמיד בין מגוון רחב מאוד של בנים.
בשל כל הקשיים, הסיכוי שמידע על תהליך מינוי היורש יתפרסם בתקשורת הוא קלוש. חילוקי דעות בקרב הנסיכים בנוגע לשאלת הירושה יושמעו רק בחדרי חדרים. לדברי הפרשן הסעודי ג'מאל חשוגי, מחלוקות עשויות לעלות מאחורי דלתיים סגורות, "אבל אחר-כך כל מה שנשמע זה 'יחי המלך!' ו'יחי נסיך הכתר!'".