מדריך: קיצור קיבה או שרוול? כל ניתוחי ההרזייה
ניתוחי ההרזייה השונים זוכים לאחרונה לעדנה מחודשת, בעיקר בגלל מחקרים שהוכיחו את יעילותם הבריאותית, מה שגרם למשרד הבריאות להחליט לממן את עלות הניתוח לחולים בסוכרת. מהם סוגי הניתוחים השונים ולמי בדיוק הם מתאימים
בשנים האחרונות הפכו הניתוחים השונים המסייעים להרזייה לפופולאריים יותר ויותר. אנשים שהגיעו למשקל גבוה במיוחד ומאסו או לא עמדו בדיאטות השונות, מוצאים פתרון שמסייע להם לרדת במשקל תוך זמן קצר יחסית, למרות הסיכון הקיים בניתוח.
בשנה האחרונה הפך הניתוח לשכיח עוד יותר לאחר שהתפרסמו מספר מחקרים שהוכיחו כי ניתוח לקיצור קיבה לא רק מסייע, אלא אף מרפא חולי סוכרת. המחקרים היו כל-כך חד-משמעיים שמשרד הבריאות החליט לאחרונה לממן ניתוחים כאלו לחולי סוכרת, שרובם הגדול שם את המחלה מאחור לאחר ההחלמה מהניתוח.
עוד כתבות על דיאטה ושמירה על המשקל
- קיצור קיבה לצעירים: פתרון יעיל או מסובך?
כולם מכירים אותם כניתוח לקיצור קיבה אבל ניתוחים בריאטריים הם למעשה שלושה ניתוחים שונים, כאשר לכל אחד יתרונות וחסרונות משלו וקהל היעד המתאים לו. מהם היתרונות והחסרונות שלכל אחד מהם ואיך לבחור נכון?
לפני הכל, יש לזכור שהניתוח אינו פתרון קסם אלה רק כלי המסייע בתהליך של דיאטה. כדי לשמר את תהליך הירידה לטווח ארוך יש לצרף לניתוח גם עבודה על שינוי הרגלי האכילה, שינוי בחירת המזון ושינוי הסיבות לאכילה. לשם כך, לא משנה באיזה ניתוח בוחרים חייבים לקבל ליווי רציף של דיאטנית בריאטרית.
1. ניתוח טבעת
מה קורה במהלך הניתוח? בניתוח מותקנת על החלק העליון של הקיבה טבעת שוודית מתכווננת, אשר מקטינה את נפח הקיבה ולמעשה מחלקת אותה לקיבה קטנה שהנפח שלה הוא כ -15-30 מ"ל בלבד ולשאר הקיבה.
האוכל מגיע מהוושט, ממלא את הקיבה הקטנה ובדומה לשעון חול, לאט לאט מגיע המזון לשאר הקיבה. השפעת הניתוח היא למעשה – הגבלת כמות האוכל המוצק שניתן להכניס ביחידת זמן נתונה.
שיעור הירידה בטבעת הוא הנמוך מבין שלושת הניתוחים הנפוצים ועומד על 50% מעודף המשקל – בממוצע וקצב הירידה הראשונית הוא איטי יחסית ותלוי בסגירת הטבעת.
מיתוסים לגבי ניתוח טבעת
1. הניתוח הכי פחות מסוכןנכון חלקית.
אכן הסיכון למוות או סיבוכים בניתוח עצמו הוא נמוך יחסית זאת כיוון שאין חיתוך ואין התערבות במבנה הקיבה. הניתוח קצר, מסתיים בכשעה וברוב המקומות אף משתחרר המנותח באותו יום לביתו. יחד עם זאת יש לזכור שבניתוח מתוקן גוף זר חיצוני (בעל אורח חיים ממוצע של כ 10 שנים) שנוכחותו בגוף יכולה לצור סיבוכים בהמשך.
החלפת הטבעת אחרי התבלותה, ההקאות הרבות שבדרך כלל קשורות בסגירה הדוקה של הטבעת פוגעות גם הן במיקומה ובמצבה ויכולות לגרום לסיבוכים רבים כמו תזוזת הטבעת שדורשים לפעמים הוצאה של הטבעת. כלומר למרות היות הניתוח עצמו הפשוט ביותר הרי שרמת הסיבוכים בטוח הארוך שלאחר הניתוח היא הגדולה ביותר.
2. הניתוח הוא הפיך.
לא מדויק.
ההגדרה הנכונה יותר עבור ניתוח זה היא removable ניתן להוצאה, ולא Reversible הפיך. אמנם ניתן להוציא את הטבעת מהקיבה, אולם קיבה לאחר הוצאת טבעת אינה בדיוק הקיבה שהייתה קודם (במיוחד אם היו הרבה הקאות) ולכן לא תמיד ניתן להחזירה בחזרה או לבצע ניתוח אחר כמו שרוול למשל.
כאשר הירידה במשקל התרחשה בעקבות סגירה הדוקה שגרמה להקאות רבות ולאי יכולת אכילה, ולא בעקבות שינוי הרגלי אכילה, הוצאת הטבעת ועימה החזרת יכולת אכילה בלתי מוגבלת יביאו לעליה מהירה מאד בדרך כלל של רוב המשקל שירד.
3. כאשר סוגרים את הטבעת חשים שובע.
לא מדויק.
סגירת הטבעת מקטינה את כמות המזון שיכולה לעבור בזמן נתון ומאטה את קצב המעבר. כשמנסים לאכול יותר מרגישים תחושת מלאות עד צורך להקיא. לא מדובר בתחושת שובע אמיתית זאת משום שבניתוח לא מתבצע שינוי בהורמוני רעב ושובע.
4. סגירה הדוקה היא הדרך להפחתת הרעב ולירידה הרצויה במשקל.
ההפך הוא הנכון.
עם הסגירות נפגעת מאד יכולת האכילה של מזונות רבים, דוקא מזונות בריאים ומזינים כמו עוף דגים בשר ירקות לחם וביצים. לעומת זאת, מזונות כמו : עוגיות שוקולד פיצוחים במבה ושתייה מתוקה, עוברים די בקלות גם בסגירות גבוהות.
ברגע שלא מצליחים לאכול מזון מוצק שישביע, וכפי שציינו הרעב ההורמונאלי עדיין קיים יש חיפוש ונטייה לאכילה של המזונות עתירי השומן והקלוריות שציונו לעיל שעוברים כאמור בקלות ולכן בסופו של דבר, גם מניעה של הירידה.
למי מתאים הניתוח?
אנשים עודף משקל לא גדול מדי (BMI סביב ה 40) , אכלני כמויות, שאינם מנשנשים ואינם שותים מתוק. אנשים עם סבלנות לגבי קצב הירידה במשק , בעלי משמעת שיכולים להקפיד על כללי אכילה נוקשים לשם מניעת הקאות, ועל מעקב מסודר אצל המנתח ודיאטנית בריאטרית, בעלי יכולת לעיסה טובה ומצב שינים תקין. אנשים ללא מחלות רקע ובעיקר ללא סוכרת.
למי זה לא מתאים? אכלני נשנושים (כמויות קטנות של מזון כל שעה יכולות לעבור היטב בטבעת), אלה שהשמנתם היא בעיקר מאכילת ושתיית מתוקים (גלידות מיצים שוקולדים), אנשים ללא שיניים או עם שיניים תותבות, אנשים עם סוכרת שמעוניינים בריפוי המחלה.
2. ניתוח שרוול
מה קורה במהלך הניתוח? מדובר בניתוח חדש יחסית. 10 שנים בעולם וכ-6 שנים בארץ. הוא הפך להיות "חביב הקהל" בגלל יכולת אכילה טובה יותר לאורך זמן, ובשל היותו פחות מורכב מניתוח המעקף.
בניתוח זה, יוצרים קיבה חדשה בצורת צינור המשכי לוושט בנפח של כרבע מנפח הקיבה המקורי (דמוי שרוול- ומכאן שמו של הניתוח). שאר הקיבה נכרתת ומוצאת אל מחוץ לגוף. אין שינוי ברצף מערכת העיכול.
הניתוח משפיע על הגבלת כמות המזון המוצק שיכולה להיכנס לקיבה הקטנה שנשארה (ככוס של מזון בארוחה) אך גם על הורדת רמת הרעב, בשל כריתה של האזור העיקרי בקיבה שאחראי על הפרשת הורמון הרעב - גרלין. שיעור הירידה המומצע בניתוח זה הוא כ 60% מעודף המשקל.
יתרון הניתוח הוא שמצד אחד אין כאן הכנסת גוף זר כמו בטבעת ומצד שני אין פגיעה בשלמות מערכת העיכול ולכן יש סיכויים נמוכים יותר לחסרים תזונתיים (לעומת מעקף קיבה). הורדת חלק גדול מהקיבה קשור גם בשינויים הורמונלים המשפעים על שפור איזון הסוכר ללא תלות בירידה במשקל ולכן ניתוח זה מומלץ היום גם כטיפול לסוכרתיים.
מיתוסים לגבי ניתוח שרוול
1. הניתוח הוא בלתי הפיך ולכן נותר בעייתי.
לא מדויק.
זהו אכן ניתוח בלתי הפיך משום שאת החלק החסר לא ניתן להחזיר. ההוצאה של חלק זה מאפשרת שינוי הורמונלי הגורם להפחתת רעב ולאיזון סוכרת - שתי תוצאות חיוביות מאד שלא כדאי לפספס אותן.
החלק הנשאר מספק להספקת כל הצרכים התזונתיים של המנותח. לא כדאי למנע מניתוח השרוול (בתנאי שהוא מתאים למטופל) רק בשל הטענה הנ"ל.
2. זהו ניתוח מסוכן יותר מניתוח הטבעת.
נכון חלקית.
הסיכון לתמותה שניתוח שרוול אכן גדול יותר פי 10 מאשר ניתוח טבעת, יחד עם זאת עדיין מדובר בסיכון נמוך יותר מהסיכון לתמותה כתוצאה מסיבוכי ההשמנה. יש לציין כי שיעור הסבוכים בטווח הארוך לאחר ניתוח נמוך יותר מאשר בטבעת ואילו איכות החיים והאכילה לטוח הרחוק טובות יותר.
3. לאחר תקופת זמן השרוול מתרחב ולכן חוזרים לאכול כמו קודם ועולים במשקל.
לא מדויק.
בגלל שמדובר בשריר, יש התרחבות מסוימת של הקיבה בשנה הראשונה ואכן יש עלייה מסוימת בכמות שניתן לאכול. יחד עם זאת לא מדובר בחזרה לגודל הטבעי ולכן הכמויות עדין נשארות קטנות בהשוואה לכמות שניתן היה לאכול טרם הניתוח.
הרחבה מוגזמת של השרוול מתרחשת רק כאשר יש דחיסה של אוכל והקאות מרובות. לגבי המשקל, זה תלוי בשינוי ההתנהגותי ובבחירת המזון.
אם מנשנשים חטיפים מלוחים, פיצוחים, או מתוקים שהם בעלי ערך קלורי גבוה ועוברים בקלות בשרוול, אכן אפשר לעלות במשקל אבל זה לא קשור להרחבת השרוול ולכן גם כאן ליווי של דיאטנית בריאטרית יכול לסייע מאד במניעת עלייה במשקל.
4. לאחר ניתוח שרוול אין יותר חשק למתוקים.
לא נכון.
החשק אינו נפגע אחרי ניתוחים בריאטריים. יחד עם זאת, יש לציין שלפעמים (לא תמיד ) יש שינוי בטעמים ובחשקים. לכן מה שהיה קודם מאד טעים הופך להרבה פחות וההיפך.
בדרך כלל השינוי הוא זמני החשקים הישנים חוזרים אחרי תקופה. שליטה בחשקים יש ללמוד בעזרת דיאטנית בריאטרית ופסיכולוג שמתמחים בטיפול בהשמנה.
למי מתאים הניתוח ?
לאכלני כמויות שרוצים איכות אכילה טובה לטווח ארוך, ולסוכרתיים (בעיקר סוכרת של עד 6 שנים). כאלה שגם אוכלים כמויות אך גם מנשנשים מדי פעם יוכלו לעבור את הניתוח אך לשם הצלחה בשמירה על ההישג יצטרכו לעשות שינוי בהרגלי האכילה ו בבחירת המזון וכן בחשיבה המובילה לנשנוש.
למי לא מתאים הניתוח? אנשים הסובלים מבקע סרעפתי ו/או רפלוקס (שרוול עלול להחמיר את הבעיה בשל צורת הקיבה הנותרת), אכלני מתוקים ונשנושים.
ניתוח מעקף קיבה
מה קורה בניתוח? ניתוח המשלב הקטנת נפח הקיבה, ושינוי בספיגה (בניגוד לשרוול וטבעת בהם יש רק הגבלת נפח ללא השפעה על ספיגה). בניתוח, יוצר המנתח כיס קיבה קטן בנפח של כ-20 סמ"ק ומחברו ישירות למעי הדק תוך מעקף של יתרת הקיבה. נוצר מעבר מהיר של האוכל אל המעי הדק.
הירידה במשקל הצפויה בניתוח זה היא בין 60-70% מעודף המשקל. זהו הניתוח הידוע ביותר כמאזן או מרפא סוכרת בשל שינוי הורמונלי הנגרם בעקבות השינוי המבני בלי קשר לירידה במשקל. בנוסף, בשל השינוי המבני מתרחשת בעיקר תת ספיגה של ויטמינים ומינרלים ולכן זהו ניתוח הדורש נטילה קבועה שלהם (מולטי ויטמין סידן ברזל ו B12 ).
אכילת סוכרים מרוכזים (ממתקים ושתייה מתוקה), יכולה לגרום בחלק מהמנותחים ל"תסמונת ההצפה" - המאופיינת בכאב בטן עוויתי, הזעה, דפיקות לב וחולשה. כדי למנוע תחושות אלו יש להימנע מאכילת מתוקים מרוכזים, מה שעוזר לחולים לרדת יפה במשקל.
מיתוסים על ניתוח מעקף קיבה
1. אחרי ניתוח מעקף לא עולים במשקל
לא נכון.
גם בניתוח זה אפשר לעלות אם לא משנים חשיבה בחירת מזון והרגלים. יש לזכור שלמרות השינוי ברצף מערכת העיכול עדין נשאר אזור די גדול לספיגה של המזון ויש עלייה בכמויות אחרי תקופת זמן. זהו הניתוח המתאים יותר עבור אכלני מתוקים ונשנשנים, אך גם כאן לשם שמירה על ההישג לזמן ארוך דרוש שינוי בצורת האכילה ובמה שאוכלים.
2. זהו ניתוח מסוכן ומסובך מאד.
נכון חלקית.
טכנית הניתוח אכן מורכב יותר, קשור בשינוי הרצף העיכולי, בחיתוכים ובהשקות, וקיימים סיבוכים שאינם קיימים בשרוול. יחד עם זאת הסיכון לתמותה מניתוח המעקף זהה לזה שבניתוח שרוול. בארצות הברית זהו הניתוח הוותיק והנפוץ ביותר והוא מהווה את הבחירה הראשונה.
3. אכילת מתוקים אחרי מעקף גורמת לתסמונת ההצפה - הניתוח מונע החשק למתוק.
נכון חלקית.
רק חלק מהמנותחים יחוו תסמונת זאת. בכל מקרה, החשק הוא במוח ולא במערכת העיכול והוא אינו מושפע מהניתוח. גם אלה שחווים את התסמונת נשאר להם " החשק". על החשק הזה צריך ללמוד לשלוט בדרכים אחרות.
4. הניתוח הוא תהליך הפיך
לא מדויק.
בעיקרון זהו אכן ניתוח הפיך. בפועל מדובר בתהליך מורכב שלא מתבצע בשיגרה אלה רק במצבי חירום.
למי מתאים ניתוח מעקף קיבה?
לאנשים עם השמנה קיצונית מאד, אכלני מתוק ונשנושים, אנשים שמוכנים ויכולים לקחת ויטמינים לכל חייהם, סוכרתיים (גם סכרת וותיקה ), אנשים עם בקע ורפלוקס , אנשים אחרי ניתוח טבעת שכשל (בקיבה לא בתולית לא מומלץ לבצע שרוול בשל חשש להפחתה ברמת יעילותו).
למי לא מתאים? מי שלא יכול להתמיד בנטילת ויטמינים, מי שלא יכול לעמוד בניתוח מורכב, אנשים עם מחלות מעי דלקתיות ( גרון כוליטיס ועוד).
איך לעשות את ההחלטה הסופית?
- קיראו חומר רקע על הניתוחים: לימדו את הנושא לעומק, מידע שווה כוח.
- התייעצו עם מנותחים מכל סוגי הניתוחים: שאלו אנשים שעוד זוכרים את הקשיים וגם ותיקים שיש להם ידיעה גם על ההשפעות ארוכות הטווח של הניתוח.
- אל תתעלמו מהחסרונות: בררו לגבי היתרונות אך גם לגבי החסרונות, הסיבוכים הקשיים. אל תתעלמו מהם.
- התייעצו עם מנתח שמבצע לפחות 3 סוגי ניתוחים: בדיוק כפי שלא תקנו את השמלה הכחולה רק בשל העובדה שהיו בחנות רק שמלות כחולות.
- אל תתעלמו מנתוניכם האישיים: בבחירת הניתוח המתאים יש להתחשב במספר נתונים: גיל, מחלות נלוות ומצב בריאותי , מצב השינים ויכולת הלעיסה, סגנון האכילה ואורח החיים, עודף המשקל והצפיות לגבי קצב הירידה ורמת המשמעת עצמית (בנטילת ויטמינים באכילה מסוגרת ולעיסה טובה, הקפדה על מעקבים אצל צוות רב מקצועי ) .
זיכרו כי מדובר בהליך מורכב עם השלכות לכל החיים. יש לבצע החלטה זו בצורה מושכלת ונכונה ובהתאמה אישית, על מנת להגיע להישגים הטובים ביותר יחד עם שמירה על בריאות פיזית ונפשית.
ענבר ויטנברג היא דיאטנית קלינית בריאטרית
Msc המתמחה בקיצורי קיבה ודיאטות