ביספנול A מכפיל הסיכוי להשמנה אצל ילדים
לא רק תזונה לא נכונה ומחסור בפעילות גופנית: מחקר אמריקני חדש מצא כי ביספינול A, הנמצא בפלסטיק ועד לפני מספר שנים היה נפוץ בבקבוקי תינוקות, מכפיל הסיכוי להשמנה אצל ילדים ובני נוער, כך מדווח מוסף "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות"
רמות גבוהות של BPA (כימיקל שמשבש את הפעילות ההורמונלית בגוף) עלולות לגרום להשמנה אצל ילדים. כך עולה ממחקר בראשותו של לאונרדו טרסנד, פרופסור שותף לרפואת ילדים ורפואה סביבתית באוניברסיטת ניו-יורק, שפורסם ב-"Association Journal of the American Medical".
פרופ' טרסנד ועמיתיו בחנו נתונים על מדד מסת גוף (BMI) וחשיפה לBPA- (באמצעות בדיקת שתן) אצל 2,838 ילדים ובני נוער בגילי ,19-6 שהשתתפו במחקר ארצי גדול יותר על תזונה בין השנים .2008-2003 כ34%- מהילדים סבלו מעודף משקל ו18%- מהם היו שמנים מאוד.
עוד על השמנת ילדים בערוץ הורים:
דיאטנית: הילד שמן? אז תוציאו אותו מהמטבח
איך למנוע השמנת ילדים? שישנו יותר בסופ"ש
המתבגרת שמנה? הורים, האחריות כולה שלכם
הילדים עם הנוכחות הגבוהה ביותר של BPA היו גם השמנים ביותר (22.3%) לעומת הילדים עם הרמה הנמוכה ביותר שגם נטו הכי פחות להיות שמנים - (10%) כלומר הסיכון להיות שמנים הוא יותר מכפול אצל הילדים עם הרמה הגבוהה ביותר של .BPA
"מדובר בקשר חזק מאוד באופן מפתיע," אומר פרופ' טרסנד. "תזונה לא נכונה וחוסר פעילות גופנית הם התורמים העיקריים להשמנת ילדים בארצות הברית, אבל המחקר הזה מראה שיש להתייחס לגורמים הסביבתיים כגורם עיקרי מספר שלוש שתורם למחלת ההשמנה."
BPA נמצא כמעט בכל דבר בסביבה שלנו. בראש ובראשונה הוא נמצא בפלסטיק שמשמש לאריזת דברי מאכל ובקופסאות פח, הוא נמצא בסתימות ובחומר לאיטום חריצים שבהם משתמשים רופאי שיניים, הוא גם נמצא בקבלות קופה שבהן משתמשים בחנויות.
מחקר ממשלתי מצא שאצל 93% מהאמריקאים מעל גיל שש יש נוכחות של BPA בשתן,
ועל פי מחקר מקיף שנערך בשנת 2007 אצל ילדי גן בצפון-קרוליינה ואוהיו נמצא שאצל כ99%- מהילדים החשיפה לBPA- מגיעה מהתזונה. לכן החשש מפני דליפה של BPA מהפלסטיק שבבקבוקי תינוקות הביא לאיסור בשימוש של החומר במוצרים אלה.
בשנת 2010 לא רק שממשלת קנדה אסרה שימוש בBPA- בבקבוקי תינוקות, אלא היא גם הצהירה שהוא נחשב ככימיקל רעיל לבריאות האדם, מה שמקל על הוצאת הכימיקל ממוצרים אחרים שיש להם נגיעה לאוכל.
על פי פרופ' טרסנד, הממצאים הנוכחיים מצביעים על קשר מטבולי בין חשיפה ל- BPA והשמנה, דבר שיכול להוביל למחלות כרוניות, החל ממחלת לב, דרך סוכרת ועד אסתמה. כנראה שהכימיקל משבש את יכולת הגוף הצעיר, שנמצא עדיין בשלבי התפתחות, לאזן את הקלוריות שנצרכות לעומת הקלוריות שנשרפות - דבר שגורם לחוסר איזון ולעלייה במשקל.