שתף קטע נבחר
 

הריבית לחודש דצמבר תישאר ללא שינוי - 2%

הסיבה העיקרית היא כנראה מדיניות בנק ישראל, שלא לבצע הפחתות ריבית רצופות, אלא בתקופת משבר. בחודש שעבר הפחית בנק ישראל את הריבית ב-0.25%, והסביר: מתחזקת ההערכה שחלה התמתנות מסוימת בקצב הצמיחה

בהתאם לרוב ההערכות המוקדמות של הפעילים בשוק ההון, החליטה הערב (ב') הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להשאיר את הריבית לחודש דצמבר ללא שינוי, ברמה של 2%. זאת לאחר שבחודש שעבר הפחית בנק ישראל את הריבית ב- 0.25% ובמהלך השנה החולפת הוא הפחית את הריבית במשק חמש פעמים, בשיעור מצטבר של 1.25%.

 

ההחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי התקבלה למרות הנתונים האחרונים, התומכים בהפחתת הריבית.

 

 

לפני שבוע דיווחה הלמ"ס כי המשק הישראלי אכן מוריד לאחרונה הילוך, וברבעון השלישי של השנה הוא צמח רק בשיעור שנתי של 2.9%. מדובר בשיעור הצמיחה הרבעוני הנמוך ביותר מאז הרבעון השני של שנת 2009, בעיצומו של המשבר הגלובלי.

 

באותה הזדמנות דיווחה הלמ"ס על מעבר יצוא הסחורות והשירותים מעלייה בשיעור שנתי של 18% ברבעון השני של השנה לירידה של 5.4% ברבעון השלישי. הפחתת הריבית מקטינה את עלויות היצרנים ומגבירה את הביקושים במשק, והיא תורמת בכך לעידוד הפעילות הכלכלית ולהגדלת הצמיחה.

 

יחד עם זאת, הגדלת הביקושים הנובעים מהורדת הריבית עלולה להגביר את הלחץ לעליית מחירים. אולם בנקודת זמן זאת בנק ישראל אינו חושש מאפשרות להתגברות האינפלציה במשק. מנתונים שפרסם הבנק רק בשבוע שעבר מתברר כי האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים ירדה לאחרונה לנקודת שפל חדשה של 1.9% בלבד. אינפלציה צפויה ברמה כזאת נמצאת כבר למעשה מתחת ליעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%, שהוא למעשה יעד של 2%).

 

גם האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד אוקטובר 2012 לעומת מדד אוקטובר 2011), ירדה בחודש החולף והיא מסתכמת כעת ב-1.8% בלבד. זאת לאחר שמדד אוקטובר שפרסמה הלמ"ס בשבוע שעבר ירד במפתיע ב-0.2%, בהמשך למדד של 0% שנרשם בחודש הקודם.

 

הסיבה העיקרית להחלטה שקיבלה הערב הוועדה המוניטרית של בנק ישראל היא ככל הנראה המדיניות שבה נוקט הבנק, לפיה הוא אינו מבצע הפחתות ריבית רצופות, אלא בתקופת משבר. בחודש שעבר הפחית כבר כאמור בנק ישראל את הריבית ב- 0.25%, ואז הוא הסביר את המהלך בכך ש"הנתונים שנוספו החודש ממשיכים לחזק את ההערכה שחלה התמתנות מסוימת בקצב הצמיחה במשק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים