שתף קטע נבחר

 

כן לזקן: מעכשיו גם בני 80 יכולים לתרום איברים

8 חולים קיבלו בשבוע האחרון חיים חדשים לאחר שבגופם הושתלו איברים מתורמים שחצו את גיל 75. תמר אשכנזי, מנהלת המרכז להשתלות: "חשוב שאנשים יידעו שאפשר להיות תורמי איברים גם אחרי גיל 60 ואפילו אחרי גיל 70. מה שחשוב זה תפקוד האיבר ולא גיל התורם"

עד איזה גיל ניתן לתרום איברים להשתלה? הגבול לתרומה אפשרית של איברים הולך ומטפס עד לעשור התשיעי. 8 חולים קיבלו בסוף השבוע איברים שניטלו מתורמים שעברו את גיל ה-70 ביום שישי האחרון. מתורם בן 73 הונצלו שתי ריאות, כבד ושתי כליות ומתורם בן 76 שהיה בעל כרטיס אדי, הונצלו ריאה, כבד ושתי כליות.

 

לדברי תמר אשכנזי, מנהלת המרכז להשתלות, מדובר בשיאו של תהליך. "מינואר 2012 ועד היום התקבלו בישראל תרומות איברים מ-8 תורמים מבוגרים שחלקם עברו את גיל 75 ואף התקרבו ל-80", היא מסבירה  ומוסיפה, "חשוב שהציבור יידע על האפשרות לתרום איברים גם בגיל מבוגר".

  

חותמים עכשיו:

  • לחתימה על כרטיס אדי מקוון - לחצו כאן

 

זכו בחיים חדשים :

 

"קיבלתי את החיים בחזרה"

עמיהוד גרייבר בן ה-65, חיכה ארבע שנים לכליה. "אחרי שחייתי הודות לטיפולי דיאליזה במשך ארבע שנים, קיבלתי את החיים שלי בחזרה", הוא אומר בהתרגשות ל-ynet. "תרומת איברים מתורמים מבוגרים זה חיובי מאוד. אני מאמין וסומך על המערכת הרפואית, אם הם בדקו וראו שהכליות מתפקדות כמו שצריך אז איפה פה הבעיה", אומר גרייבר שלא מכיר את משפחת התורם, אבל בטוח שימצא את הדרך להודות להם. "התרומה הזו הצילה את החיים שלי".

 

בגופו של ירמיה פסחרוב בן ה-59 הושתל כבד במהלך סוף השבוע מתורם בן 76. אשתו, טטיאנה שלא משה ממיטתו אומרת כי גילו של התורם כלל לא שיחק תפקיד בשיקולים. "כבר כמעט שמונה שנים שחיינו לא היו חיים בגלל מחלת הכבד ממנה סבל בעלי. היום יש לנו תקווה", היא אומרת. "אני מודה לבני המשפחה שהסכימו לתרום. אני בטוחה שאחרי שבעלי יתאושש אנחנו נודה להם באופן אישי".

 

מימין:האח האחראי במחלקת השתלות, עמיעד גרייבר, פרופ' איתן מור וירמיה פסחרוב  (צילום: דוברות בילינסון) (צילום: דוברות בילינסון)
מימין:האח האחראי במחלקת השתלות, עמיעד גרייבר, פרופ' איתן מור וירמיה פסחרוב (צילום: דוברות בילינסון)

 

מחסור באיברים מתורמים צעירים

בשל המחסור החמור באיברים, נוהגים במדינות רבות כמו איטליה וגרמניה למשל, ליטול איברים גם מתורמים מבוגרים, עד גיל 80. במדינות אלה קיימת מדיניות של תורמים מבוגרים – לממתינים מבוגרים. גם בישראל מדיניות חלוקת האיברים לוקחת בחשבון את גיל התורם וגיל הנתרם. בכל מצב, לאחר שמשפחת הנפטר מסכימה לתרום מאיבריו, מבצעים בדיקות אחדות לתורם על מנת לוודא את תפקוד האיברים. יתכן ומתורם אחד ייקחו איבר אחד בלבד.

 

פרופ' יונתן כהן, היועץ הרפואי של המרכז להשתלות, אומר כי ההתייחסות לתורם מבוגר היא כמו לתורם צעיר. "מה שמעניין אותנו זה התפקוד של האיבר ולא גילו של התורם. אם מדובר בתפקוד תקין, אין כל סיבה שלא להשתמש באיבר.

 

"זו תופעה ידועה בכל העולם. קולגות שלי בחו"ל מעדכנים על אחוזי הצלחה גבוהים מאוד בקרב מושתלים שקיבלו כבד מאנשים שהיו בני יותר מ-80. זה פשוט עובד. זה משפר ומאריך את חייהם של כל כך הרבה אנשים", מסביר פרופ' כהן.

 

 

"השתלה מאריכה את החיים"

גם ד"ר רותי רחמימוב, נפרולוגית המטפלת במושתלי כליה בבית החולים בלינסון ואף ביצעה מעקב אחר מושתלי כליה מכליות שהתקבלו מתורמים מבוגרים, אומרת כי מדובר בסיפור הצלחה."זמן ההמתנה הממוצע לכליה עומד על ארבע שנים וחצי בממוצע, זה המון זמן. הטכנולוגיה היום מאפשרת לנו להשתמש באיברים של אנשים מבוגרים.

 

"חשוב להבין כי על פי כל המחקרים והתצפיות, השתלת כליה משפרת את איכות החיים בכל הגילאים. היא מאריכה  את חיי המושתל ביחס לחיים עם דיאליזה. גם מי שקיבל כליה מתורם מבוגר יחיה יותר זמן ובאיכות טובה יותר מאנשים שחיים עם טיפולי דיאליזה. זה לטובת כולם", אומרת ד"ר רחמימוב.

 

היא מוסיפה כי בדרך כלל כליות מתורמים מעל גיל 60 ניתנות לאנשים מעל גיל 60. "אבל לא מן הנמנע שההתפחות הטכנולוגית תוביל לכך שנוכל להשתיל כליות מתורמים מבוגרים גם באנשים צעירים יותר", היא מסבירה. "יש לי מטופלים שחיים כבר יותר מ-10 שנים עם כליות מתורם שהיה מעל 80. אני חושבת שזה מדהים".

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
בית החולים בילינסון. 8 חולים קיבלו חיים חדשים
צילום: שאול גולן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים