שתף קטע נבחר

 

ייצור המזון עבר לאפריקה, אבל האוכלוסיה גוועת

מומחה בינלאומי: מדינות מפותחות ומתפתחות רוכשות שטחים חקלאיים באפריקה ומשתמשות בהן כ"חצר אחורית" לגידול מזון שרובו מועבר לייצוא. מי סובל מזה? האוכלוסיה המקומית שלא מספקת את צרכיה הבסיסיים

חברות פרטיות ממדינות מפותחות ומתפתחות כובשות שטחים חקלאיים באפריקה והופכות אותן ל"חצר אחורית" לגידול מזון, שרובו מועבר לייצוא. את המחיר משלמת האוכלוסיה המקומית, שלא מצליחה לספק את צרכיה הבסיסיים. כך אמר היום(ה') ד"ר פראסאד ת'ינקאבאיל מאוניברסיטת אריזונה בארה"ב, בכנס משבר המזון שמתקיים במכון וולקני.

 

 

ת'ינקאבאיל היה אמון מטעם קרן של נאס"א על פרויקט לעיצוב אקולוגי אזורי באפריקה (CERA). בדבריו ציין שיש באפריקה שטחים נרחבים של קרקעות שלא נעשה בהן שימוש בעבר, בגלל מחלות כמו מלריה והיעדר נגישות למקורות מים.

 

הוא הוסיף כי בלימת המגפות וחיזוק תשתיות הבריאות בשנים האחרונות, מאפשרות אמנם להכניס טכנולוגיות מים וטכנולוגיות לעיבוד הקרקעות הללו - אך באפריקה עצמה חסר הידע על מנת לנצל באופן יעיל את הקרקעות.

 

בתוצאה, מי שסופו של דבר נהנה מהקרקעות הללו, הן חברות פרטיות מהודו, סין וארה"ב, שרוכשות אותן לצורך פיתוח וייצוא תוצרת חקלאית. ת'ינקאבאיל הדגים כי בהודו וסין למשל, האוכלוסייה גדלה בקצב מהיר ועתודות הקרקע לחקלאות הולכות ומצטמצמות. כדי לענות על הביקוש למזון וכדי להגדיל את רווחיה של הכלכלה הצומחת - הן פונות למדינות אפריקה ורוכשות בהן חוות קטנות. 

 

הדבר אמנם נעשה לדבריו בהסכמת הממשלות המקומיות, אך לא בהכרח בשיתוף האזרחים. התוצאה היא שרוב התוצרת החקלאית, אם לא כולה, מיוצא מהיבשת לאזורים אחרים בעולם, והידע הטכנולוגי נותר בידיהן של החברות החיצוניות. התושבים המקומיים לעומת זאת, אינם נהנים מהתוצרת כלל ואף מתקשים לספק את צרכיהם הבסיסיים.


פורסם לראשונה 06/12/2012 23:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניר (שוקו) כהן, אלי סטרול
מומלצים