שתף קטע נבחר

 

שוב פטור לחרדים: 'נתניהו מתנהג כאחרון הגנבים'

הממשלה אישרה את "מסלול עוקף בג"ץ" שיאפשר את חידוש הפטור מגיוס לתלמידי ישיבה עוררה זעם משמאל ומימין. בנט: "החרדים רוצים להתגייס, על הממשלה להפסיק לקנות זמן"

הממשלה אישרה בצהריים (יום א') את התוכנית לגייס 1,300 בני ישיבות לשירות אזרחי במקום לצבאי. עוד לפני האישור גורמים במערכת הפוליטית מימין ומשמאל מתחו ביקורת חריפה על המהלך. "כוונת הממשלה לעקוף את בג"ץ ולהמשיך בהנצחת העוול ההיסטורי היא שערורייתית, לא ערכית ואינה עומדת במבחן בג"ץ", אמרה יו"ר "התנועה", ציפי לבני. "ערב בחירות, בוחרת הממשלה לירוק בפניו של הרוב הציוני שמשרת בצה"ל, שמתגייס למילואים בכל פעם מחדש ושלא מוכן עוד לעבור לסדר היום על המחדל המתמשך הזה", הצהירה. 

 

כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

תחת הכותרת "שירות לאומי משמר", אישרה הממשלה גיוס של כ-1,300 תלמידי ישיבות ואברכים לשירות לאומי-אזרחי והכרה בו כתחליף לשירות צבאי – זאת על אף פקיעת "חוק דחיית שירות" לפני למעלה מארבעה חודשים.

"נתניהו מקריב את האינטרס הציבורי לטובת הברית עם החרדים" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"נתניהו מקריב את האינטרס הציבורי לטובת הברית עם החרדים"(צילום: גיל יוחנן)

 

"מדובר בניסיון נוסף של ממשלת נתניהו להנציח 'בדלת אחורית' את מציאות ההשתמטות שבג"ץ קבע כי היא חייבת להשתנות", תקף ח"כ יוחנן פלסנר (קדימה), יו"ר הוועדה לקידום השוויון בנטל. "מאז פקיעת חוק טל בקיץ האחרון לא הוגדל מספר המתגייסים החרדים למסגרות הצה"ליות וההחלטה הזו תביא להכשרת ההשתמטות במשתמע עד גיל 26 לפחות".

 

מחאה בעד גיוס חרדים. "מחטף פוליטי" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מחאה בעד גיוס חרדים. "מחטף פוליטי"(צילום: מוטי קמחי)

 

המהלך זכה לביקורת גם מימין, כשיו"ר הבית היהודי, נפתלי בנט, הסביר כי "יש יותר ויותר חרדים שרוצים להתגייס. על הממשלה להפסיק לקנות זמן ולייצר פתרונות ריאליים ליישום בדמות אפיקי שירות שבהם יוכלו החרדים לתרום את חלקם בנשיאה בנטל".

 

עידן מילר, יו"ר "המחנה המשותף", אמר כי "נתניהו מודיע הבוקר לציבור בישראל שהוא פשוט לא סופר אותנו. אחרי שהבטיח לפתור את סוגיית השוויון בנטל לאורך כל השנה האחרונה, ראש הממשלה מתנהג כאחרון הגנבים כשהוא בא להעביר מחטף פוליטי שמקריב את האינטרס הציבורי לטובת הברית שלו עם ש"ס והחרדים רק כדי להבטיח את שלטונו גם לאחר הבחירות".

 

לבני ופרץ. "יריקה בפניו של הציבור הציוני" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
לבני ופרץ. "יריקה בפניו של הציבור הציוני"(צילום: מוטי קמחי)

 

לפי הצעת משרד הביטחון ומשרד המדע והטכנולוגיה, מנהלת השירות תוכל לחדש את הגיוס, שהוקפא בחודש אוגוסט האחרון, "על מנת לשמר את יחסי האמון עם החברה החרדית ולמנוע מחסור במתנדבים". לשירות הלאומי, כתחליף לשירות צבאי, יכולים להתנדב בני 26 ומעלה ללא ילדים או בני 22 עם ילד אחד או יותר, ולשירות המוגדר לאומי-ביטחוני כל אחד מגיל 22. הם בוחרים בין שירות של 40 שעות שבועיות למשך שנה לבין 20 שעות לשנתיים.

 

תוקף ההחלטה יהיה עד 31 באוגוסט 2013 או עד שהנושא יוסדר בכנסת. בהצעת ההחלטה שהופצה לשרים לקראת ישיבת הממשלה, נכתב שההחלטה היא "גשר" ו"פתרון זמני" עד להסדרת הנושא בחקיקה: "יש צורך ליצור רצף בשירות הלאומי על מנת לשמר את המערכת המפעילה אותו, את מנגנוניה ואת אמון הציבור החרדי ומנהיגיו שהושגו בעמל רב

במשך שנים".

 

מתנועת "יש עתיד" נמסר בתגובה כי "כוונת הממשלה להמשיך לאשר את הפטור לחרדים משירות צבאי במסווה של גיוס מספר זעום לשירות אזרחי בלתי מוגדר היא הולכת שולל של בג"ץ וזריית חול בעיני הציבור. חוק טל בטל למעשה מזה ארבעה וחצי חודשים ועכשיו מבקשת ממשלת נתניהו להמשיך את המצב הבלתי נסבל שבו ציבור שלם איננו נושא בנטל".

 

לטענת חבר "התנועה", אלוף (מיל') אלעזר שטרן, "ממשלת נתניהו החמיצה הזדמנות היסטורית לפתרון סוגיית השוויון בנטל. בהתנהלות פוליטית מופתית אך בהתנהלות ערכית שערורייתית, מסמסה הממשלה הזו כל אפשרות לפתרון הסוגיה בהסכמה".

 

איציק שמולי, ראש מטה סטודנטים, חיילים ומילואימניקים במפלגת העבודה, ביקר אף הוא את המהלך וכינה אותו "ספין". לדבריו, מפלגתו "הציגה כבר במושב הכנסת האחרון פתרון הוגן וריאלי המציג מדיניות אלטרנטיבית בנושא - בדומה למתווה אותו הציע בן גוריון, בכל שנה יינתן פטור לאחוז מסוים מהמגזר החרדי, צעד שנועד להבטיח גיוס אמיתי ולא מס שפתיים לכבוד הבחירות הקרבות".

 

התנועה לאיכות השלטון הודיעה כי היא שוקלת עתירה לבג"ץ. לטענת התנועה, מטרת ההחלטה היא "הנצחת העוול ההיסטורי" באי גיוסם של תלמידי הישיבות לצה"ל. "התנהלות הממשלה אינה סבירה, ונראה כי הממשלה פועלת בכל דרך אפשרית כדי לא לקיים את החוק", נמסר בהודעת התנועה, "מדובר במצב מוטרף כאשר במקום להזדרז ולגייס בני ישיבות מחפשים פתרונות בלתי שוויוניים".

 

במטה הליכוד טענו כי הידיעה "שקרית" ומסרו: "החלטת הממשלה שאישרה היום לגייס לשירות לאומי את 1,300 תלמידי הישיבה אינה מנוגדת או עוקפת את החלטת בג"ץ שביטלה את תוקפו של חוק טל. היעד ברור של הליכוד-ישראל ביתנו שכל צעיר וצעירה שמגיעים לגיל 18 ישרתו בצבא או בשירות לאומי ובכך יקודם הערך של חלוקה שווה בנטל, כיוון שכרגע אין עדיין חוק שמסדיר את הנושא הממשלה הסדירה את המשך שירותם של הצעירים החרדים שכעת יתגייסו לשירות הלאומי עד לחקיקת החוק". 

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 09/12/2012 11:35

 

בהכנת הידיעה השתתפו קובי נחשוני, אטילה שומפלבי ובועז פיילר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאה בעד גיוס חרדים
צילום: גיל יוחנן
בנט
צילום: נמרוד גליקמן
שטרן
צילום: ירון ברנר
פלסנר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים