מצרים בין שתי מהפכות: "מורסי נסוג בדקה ה-90"
שינוי הצו אמור לפזר את יושבי תחריר, אך משאל העם על החוקה החדשה מעיב עדיין על המתרחש בשטח. למרות "הנסיגה הטקטית של נשיא מצרים", העריכו מומחים ששוחחו עם ynet כי האופוזיציה לא תסתפק בזה. לאן צועדת מצרים החדשה?
התקפלות, עימות חזיתי, נסיגה או טעות חיים. המאבק על דמותה החדשה של מצרים, כפי שזה בא לידי ביטוי בפעולותיו של הנשיא מוחמד מורסי ובתגובות אליהם ברחוב ובמוסדות המדינה, ישפיע עמוקות על ישראל ועל האזור כולו. פחות מיממה לאחר שינוי הצו החוקתי שהרחיב את סמכויותיו של מורסי, ניסו מומחים לבחון אם המשבר הפנימי במדינה הגיע לקצו ואם המחאה הרחבה הביאה להתקפלות האדם החזק במצרים.
כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
"הצו החוקתי החדש הוא ניסיון נוסף מצד מורסי לנטרל את המשבר החמור", אמר ל-ynet פרופסור יורם מיטל, מזרחן המתמחה במצרים מאוניברסיטת בן גוריון. "אמנם מורסי ויתר על הסמכויות יוצאות הדופן שנטל לעצמו, אך מבחינת האופוזיציה זה לא יספיק".
הסיבה לכך, לדברי מיטל, "היא שהמשבר הוא חוקתי ופוליטי. מורסי מתעקש לקיים את משאל העם על טיוטת החוקה בעוד פחות משבוע, כשהחוקה היא שאמורה להגדיר למעשה את דמותו של המשטר החדש. בשלב הזה אין מוצא מהמשבר. המאבק הינו על החוקה ועל ניסיונם של הנשיא וארגון האחים המוסלמים להבטיח את הדומיננטיות שלהם באמצעות משאל עם שבו מובטח להם רוב. האופוזיציה תמשיך לתבוע את ביטול משאל העם וההצבעה על החוקה, כדי שזו תשקף את הקונצנזוס בעם המצרי".
כך או כך, הסביר מיטל, המשבר "חשף" באחת את אחת מהתוצאות החשובות ביותר שהולידה המהפכה המצרית. "משטר אוטוריטרי יתקשה להתבסס במצרים בעת הזו, כאשר החברה האזרחית מחזיקה בעוצמה פוליטית ומוסרית חסרת תקדים".
שגריר ישראל במצרים לשעבר, יצחק לבנון, לא הגדיר את מהלכיו של מורסי כהתקפלות, "אלא אולי כצעד טקטי אחורה כדי להרגיע את הרוחות". לבנון הסביר כי "מורסי רק ביטל את הסמכות שלו מעל אחרים, אבל לא החזיר את התובע הכללי, לא שינה את החוקה, ומוכן רק לדון בזה אחרי משאל העם, שיתקיים כמתוכנן בשבת. לא עושה רושם שהאופוזיציה בולעת את זה או מקבלת זה. זה לא ירגיע את הציבור".
באשר להשלכות העימות ולתגובת האופוזיציה, העריך לבנון כי נשיא מצרים לא יסכים לנסח חוקה חדשה. "זה לא מורסי בעצם. זה קולו של מורסי, אבל הידיים הם ידי מנהיג האחים המוסלמים". הצבא המצרי, שהוזכר אמש באחת ההצהרות שפרסם מורסי, "יצטרך להתערב למרות שרוצה להישאר מחוץ לעניינים. הוא לא יוכל להשאיר את המצב כמו שהוא. היום הוא לטובת מורסי. הוא יתערב כדי להשליט סדר וכדי למנוע מלחמת אזרחים".
על פי לבנון, "עוד לא הגענו לנקודת רתיחה כמו בזמן מובארק, כי אז כל העם היה נגדו - גם האחים המוסלמים וגם האופוזיציה. כיום העם המצרי ממש חצוי". עם זאת, הדגיש השגריר לשעבר, "תדמיתם של האחים המוסלמים נפגעה קשות במשבר, הם כבר לא נתפסים כשוחרי שלום וכמי שרוצים לחיות עם כל הגורמים בתוך מצרים. הם מבינים שאם הפעם הם ייכשלו, זה הסוף הפוליטי שלהם".
ד"ר מירה צורף מהחוג למזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב שמתמחה במצרים, אמרה ל-ynet כי "חבל שהצעד של מורסי לא בא קודם, אבל טוב שהוא בא עכשיו. הוא נסוג מהצו בדקה התשעים, כשהמשוריינים עמדו לפתחו של הארמון וכשהציבור המפגין והמאוד מאוחד היה מוכן לפרוץ את הגדרות, וכשהאופוזיציה, שאין לה שום דבר משותף, התאחדה".
לדבריה, "כל המרכיבים עמדו בניגוד מוחלט לתקווה שמורסי עורר ברגע שהוא נבחר, ולכן הנסיגה הזו הייתה מאוד משמעותית". באשר לשאלה אם כעת יירגעו הרוחות, העריכה צורף כי "מחסום הפחד לא נחצה רק על ידי האופוזיציה, אלא על ידי כל העם המצרי, שהפנים את מושג הריבונות. לבוא ולהסיט עכשיו את התהליך הדמוקרטי, אחרי שהנשיא ירד על רגליו וביטל את הצו, זה אומר שגם האופוזיציה רוצה לגזור קופון אישי פרסונלי. כאן האופוזיציה עושה את טעות חייה כיוון שהציבור יבוא ויתריס כנגדה שהיא עושה בדיוק את מה שעשה הנשיא ובמקום ללכד ולשלוט, היא מבקשת להשתלט".
על פי צורף, "ברגע שהרשות השופטת קיבלה בחזרה את מעמדה כרשות עצמאית ובלתי תלויה וברגע שמורסי ביטל את מיצובו מעל הכול וברגע שישנו תהליך בלתי חוקי שאפשר לבקר אותו ולפסול אותו, האופוזיציה אמורה ללכת לאחור ולתת לתהליך להתנהל. יצא עשן לבן, ובמידה רבה העשן הלבן הזה צריך לדלל את כיכר תחריר באופן משמעותי".