עברייני מין קטינים ללא טיפול: "פצצה מתקתקת"
בניגוד לעברייני מין בוגרים, נערים שביצעו עבירות מין לא זוכים לשיקום במהלך מאסרם, כי המדינה לא הסדירה את הנושא בחוק. מנכ"ל המועצה לשלום הילד מעריך שעשרות נערים נותרו ללא טיפול: "כל קטין כזה הוא פיגוע המוני שמחכה להתרחש"
נערים שהורשעו בעבירות מין אינם זוכים לטיפול שיקומי במהלך מאסרם. בניגוד לעברייני מין בגירים, לא קיימת הסדרה בחוק של תחום השיקום לקטינים. כך מתברר מהחלטת בית המשפט העליון שדן לאחרונה בערעור של נער, שנידון לשנתיים מאסר בגין עבירות מין קשות שביצע בילדים צעירים ממנו.
- כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet
- הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
שופטי העליון מתחו ביקורת על כך שהנער לא טופל, אף שנקבע כי קיימת בעניינו מסוכנות מינית נמשכת ואף שהוא הביע נכונות להשתלב בתוכנית טיפולית לפוגעים מינית. "ראוי כי רשויות בתי הסוהר ייערכו באופן המתאים להענקת טיפול שיקומי ומקצועי לאסירים הזקוקים לכך עוד בעת ריצוי עונשם בין כותלי הכלא, הן בשל האינטרס האישי והן בשל האינטרס הציבורי - על מנת להפחית את מסוכנותם מפני הציבור", כתבו.
בשב"ס אמרו כי "זה שנים ארוכות שפועלות בהצלחה קבוצות טיפול לקטינים פוגעים מינית בשב"ס". עם זאת, הסבירו כי "פתיחתה של קבוצה טיפולית מותנית במספר מינימום של משתתפים ובקריטריונים שונים להתאמתם (בהם מוכנות האסיר לשיקום, יתרת מאסר מספקת והכרה בבעיה). מאחר שתפיסת הטיפול הקבוצתי בעברייני מין היא המקובלת בעולם ומיושמת גם בשב"ס, ככל שהקטין הנדון יתאים ותתגבש קבוצת טיפול מתאימה - נוכל לשלבו בה".
"כל קטין כזה שמשתחרר ללא טיפול הוא פיגוע המוני שמחכה להתרחש", אמר ל-ynet ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד שמעריך כי בעשור האחרון עשרות נערים נותרו ללא טיפול. ד"ר קדמן הדגיש כי למרות מאבק שמנהלת המועצה זה שנים, עד היום לא הוסדר בחקיקה נושא הפיקוח והשיקום של עברייני מין קטינים. לדבריו, בגלל מאבקי סרק בין משרדי הממשלה הנוגעים בדבר ובתוכם, נדחית שוב ושוב חקיקת החוק לפיקוח ושיקום עברייני מין קטינים. "בעוד חובת המדינה לפקח על עברייני מין בוגרים ולהציע להם תוכניות שיקום הוסדרה בחוק מפורט,
לא נעשה עד כה דבר בעניין זה לגבי קטינים. יש בכך לא רק עוול וקיפוח של עברייני המין הקטינים, אלא הפקרת ילדים צעירים רבים שיהיו ועודם חשופים לעבריינות מינית חוזרת, מצד קטינים עברייני מין לא מפוקחים ולא משוקמים".
"רבים מהנערים שמגיעים לטיפול זוכים לשיקום חשוב. בשב"ס עושים עבודה מצוינת, הבעיה היא שהם לא מחויבים לה על פי חוק", מסכימה ד"ר טליה אתגר, ראש תחום פגיעות מיניות בעמותת "עלם", שמסייעת לנוער בסיכון. לדבריה, "למרות התקדמות בחקיקה לטיפול בקורבנות, אנחנו עדיין חסרים במקרים רבים את הטיפול בנערים פוגעים במימון של המדינה".
ד"ר אתגר, פסיכולוגית המתמחה בקטינים בעלי התנהגות מינית פוגעת שטיפלה בעבר בעברייני מין במסגרת השב"ס, סבורה שטיפול יחידני דווקא יכול לעבוד. "המחקרים מלמדים שילדים ונערים חוזרים לפגוע יותר בתקופת התבגרות, לכן הטיפול הוא קריטי. הדרך המקצועית הנכונה היא להתאים טיפול לאדם, כלומר לתפור טיפול על פי מידותיו וצרכיו של הפוגע".
Read this article in English