הסימנים שמצביעים על סופו של אסד
מהדיבורים הרועמים על הנשק הכימי ועד ההתקרבות בין רוסיה לטורקיה, פינוי אנשי או"ם והתגבשות הכוחות המורדים. נראה שהסימנים מובילים למה שחשה תושבת דמשק: "ככל שנהיה גרוע יותר, אנחנו יודעים שהמורדים ינצחו. המשטר מפחד"
אמנם אין זו הפעם הראשונה שקולות אלה נשמעים, אולם בשבועות האחרונים נראה שגוברת התכונה העולמית סביב כיסאו המתנדנד של נשיא סוריה בשאר אסד. התקדמות המורדים והתייצבותם, בתוספת הדיבורים הגוברים על נשק כימי והלחימה העזה בדמשק וסביבותיה יוצרים אווירה של סוף, או לפחות של צומת דרכים משמעותי. יש מומחים שאינם סבורים שהמורדים יפילו את אסד בזמן הקרוב, כמו שכתב האנליסט ג'וזף הולידיי, מהמכון לחקר המלחמה ל-CNN, אולם גם הוא מסכים: "למשטר אין הכוחות הדרושים להחזיק בכל סוריה, והשליטה שלו נשחקת באופן שיטתי בכל המדינה". הנה כמה מהסימנים הבולטים לשחיקה הזו.
כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
עוד על הנעשה בסוריה:
אונס במחסום, אומץ ברחוב. נשים בסוריה
מורדת סורית ל-ynet: "תתמכו בנו ותרוויחו"נשק כימי
הנשק הכימי של אסד תמיד היה שם והחשש שייעשה בו שימוש ליווה את ההתקוממות. אולם בשבוע האחרון גברו דיווחים שונים על הכנתו לשימוש. הנשיא ברק אובמה ומפקד נאט"ו אנדרס פוג רסמוסן שיגרו אזהרה ישירה וחד משמעית לאסד, לפיה העולם יתערב אם הנשק הלא-קונבנציונלי יופנה כלפי אזרחים. דמשק השיבה באמירה ברורה אף היא, שלפיה לא ייעשה שימוש בנשק כימי כלפי סורים. אולם הדיווחים לא פסקו. במקביל, דווח גם על לחימה גוברת באזור א-ספירה שבו מוחזק נשק כימי, ועל הפצצות של חיל האוויר שם.
גורמים רשמיים בארה"ב אמרו לכלי תקשורת שונים כי צבא סוריה הטעין את הכימיקלים שמרכיבים את גז העצבים הקטלני סארין לפצצות אוויריות וממתין להוראה מהנשיא בטרם הן יוטלו ממטוסי קרב נגד מטרות אזרחיות בסוריה. אף אחד מהדיווחים לא הציג ראיות כלשהן, וייתכן כי מדובר במתקפה תודעתית שמנהל המערב כדי למנוע מאסד אפילו לחשוב על האופציה. כך או כך, הדבר מעיד על התקרבות לנקודת הקצה.
פינוי האו"ם
בשל "המצב הביטחוני" הודיע האו"ם בשבוע שעבר על פינוי כל אנשי הסגל הלא חיוני שלו מהמדינה. כל המשלחות שהיו אמורות להגיע לסוריה בוטלו וכל פעילות הארגון במדינה הושעתה. זהו צעד אחד לפני פינוי מוחלט. ביום ראשון גם פונה שגריר רומניה מסוריה. בצעד מתואם לפני כמה חודשים גירשו רוב מדינות האיחוד האירופי את השגרירים הסורים. שגריריהן שלהן פונו ברובם או הושבו, אולם רומניה השאירה עד עכשיו שגריר בדמשק והיא עדיין מארחת את השגריר הסורי בבוקרשט.
המורדים לובשים צורה
לפני כחודש הצליחו ארגוני האופוזיציה השונים בסוריה ליצור גוף פוליטי מאוחד שאמור לייצג אותם כמעין ממשלה חלופית למשטרו של אסד. מדינות המפרץ היו הראשונות שהכירו בגוף, "המועצה הלאומית הסורית", בהנהגתו של אחמד אל-חטיב. צרפת הייתה למדינה המערבית הראשונה שהכירה במועצה כנציגת העם הסורי. ההתפתחות האחרונה, שאירעה בסוף השבוע, היא צבאית.
המורדים החמושים פועלים אמנם תחת "צבא סוריה החופשי" אך הם אינם צבא כלל אלא אוסף של קבוצות בעלות מטרות שונות, ששולטות באזורים שונים ללא תיאום רב. בסוף השבוע 500 נציגים של אותן קבוצות נפגשו בטורקיה ובחרו מועצה צבאית עליונה בת 30 חברים ומפקד עליון אחד, סלים אידריס, קצין לשעבר בצבא אסד שדרגתו מקבילה לתת-אלוף. שתי הקבוצות, שנחשבות הקיצוניות ביותר, לא הוזמנו לפגישה. הצעד, שנתפס כניסיון לגבש מבנה צבאי היררכי ומאוחד, עשוי להגביר את התמיכה החיצונית במורדים – ואת זרימת כלי הנשק לידיהם.
קולות מוושינגטון
לפני קצת יותר משבוע התפרסמה כתבה ב"ניו יורק טיימס" תחת הכותרת "ארה"ב שוקלת התערבות בוטה יותר בסכסוך בסוריה". בדיווח, שהובא מפי גורמים רשמיים בוושינגטון, הודגש כי טרם התקבלו החלטות כלשהן, אך ארה"ב שוקלת "כמה חלופות, בהן אספקת נשק ישירה למורדים". ייתכן כי מדובר בלוחמה פסיכולוגית בלבד, אך כך או כך הדבר מצביע על כך שארה"ב חשה שיומו של אסד קרוב מתמיד.
טורקיה, רוסיה, איראן
לאחר שכשלו מאמציה להביא לרגיעה ולרפורמה בתחילת ההתקוממות, פנתה טורקיה במהירות נגד אסד, וראש הממשלה רג'ב טאיפ ארדואן היה לאחד הדוברים הבולטים נגדו. מנגד התייצבו לצד אסד רוסיה ואיראן. אך ייתכן שהמאזן משתנה. בשבוע שעבר נפגש נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עם ארדואן באיסטנבול. השניים דנו בעיקר בקשריהם הכלכליים – רוסיה, ספקית הגז הגדולה של טורקיה, תסייע לה לבנות תחנת כוח גרעינית. אך הם עסקו גם בפירוט במשבר בסוריה. טורקיה גם זכתה לחיזוק מנאט"ו בדמות סוללות טילי פטריוט שיוצבו במדינה, כדי להגן עליה מטילים סורים. אף שמדובר במערכת הגנה בלבד, זהו מסר לדמשק שטורקיה לא ניצבת לבד מולה.
על פי דיווח בעיתון הלבנוני "אל-מוסתקבל", יו"ר הפרלמנט האיראני הציע לנשיא הסורי מקלט במדינתו, אך זה דחה את ההצעה. הוא שב על כוונתו לארח את אסד גם בשיחה עם נציגים עיראקים. עם זאת, הדיווח מופיע בעיתון שמתנגד לחיזבאללה ולאסד.
כל הדרכים מובילות לדמשק
חלקים נרחבים בסוריה כבר נפלו בידי המורדים והם הצהירו כי הם מתמקדים כעת במערכה על דמשק – מקום מושבו של השלטון. שלשום הכריזו המורדים ששדה התעופה הבינלאומי בדמשק הוא אזור קרב והזהירו מפני התקרבות אליו. בשבוע האחרון הופסקה למשך זמן קצוב התנועה האווירית בשדה ומטוס מצרי שהיה בדרכו לשם אף שב על עקבותיו. ראש שירות הביון הפדרלי של גרמניה, גרהרד שינדלר, אמר כי משטרו של אסד נמצא בשלבי גסיסה ולא ישרוד. "המורדים מאורגנים טוב יותר, ועל כן לחימתם במשטר אסד יעילה יותר", טען והוסיף שאין עדיין ניצחון מוחלט, אך המורדים משתלטים על יותר ויותר אזורים, ואילו אסד מתמקד בהגנה על דמשק ועל בסיסי צבא.
בסוף השבוע סיפרו תושבים בדמשק ל-CNN על תחושותיהם שהסוף קרוב. "המורדים מנצחים, אתם רואים?", אמרה לינה, מורה לשעבר בשנות ה-30 לחייה. "המשטר מרגיש מאוים, הם מפחדים, אפשר להרגיש את זה כאן, מתוח כל כך". היא דיווחה על מסוקים רבים בשמי דמשק, עומס תנועה ליד ארמון הנשיאות וריבוי מחסומים. "מספיק למצמץ ומחיר הדלק עולה", אמרה.
בשבועות האחרונים הצליחו המורדים להשתלט על כמה שדות נפט.
הם כבשו מטה מרכזי של חיל האוויר הסורי ושמו ידיהם על מצבור נשק גדול שהיה בו. לטענתם, הם הצליחו להפיל כמה כלי טיס צבאיים לראשונה באמצעות טילים.
דובר מטעם "צבא סוריה החופשי", אבו-קוטדה, אמר ל-CNN: "התחלנו בקרב האחרון של המלחמה". דבריו מהדהדים בדבריה של לינה: "ככל שנהיה גרוע יותר עכשיו, אנחנו יודעים שהמורדים ינצחו. אנחנו מקבלים בברכה את הקרב הזה. המשמעות היא שאנחנו נתעורר מהסיוט הזה".