"תוך עשור החיסכון הפנסיוני יגיע ל-2.5 טרליון שקל"
לדברי הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון באוצר, עודד שריג: "זה סכום שגדול על ישראל ולכן יהיה צריך להוציא את הכסף הזה לחו"ל". עם זאת הוא מדגיש: "במצב הריביות הנוכחי, כשאנשים יפרשו הם יראו את משכורתם צונחת ב-60% ממה שהיא היום"
"אנשים לא הפנימו את המשמעות של עלייה בתוחלת החיים. במציאות של ריביות משתנות כשאנשים יפרשו הם יראו את המשכורת שלהם צונחת ב-60% ממה שהיא היום. האומדנים שלנו מדברים על בין 40-60 אחוז". כך אמר היום (ב') פרופ' עודד שריג הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון באוצר.
עתירה לבג"צ: רוצים לנהל בעצמנו את קופת הגמל
דמי ניהול קופות הגמל והפנסיה יופחתו משמעותית
הפנסיה עלולה להישחק ב-30%: אולי תקנו דירה?
שריג, שדיבר בכנס כלכלי בתל אביב, נשאל לגבי גיל הפרישה הנכון ואמר "יש מגוון פתרונות בעולם. יש מדינות שבהן אין גיל פרישה כל עוד אתה יכול לעבוד. יש מספיק הוכחות שאנשים שעובדים חיים טוב יותר וחיים גם יותר, גם אם הם בני 70. "אדם בן 70 לא צריך לסלול כבישים, אבל אם הוא יכול ללמד בבי"ס, יש לו מה להעניק".
לדברי שריג גם גיל הפרישה לנשים צריך לעלות וזאת לאור העובדה שהשכר שלהם נמוך יותר והן צריכות עוד שנות עבודה. "גיל הפרישה צריך להיבחן על פי מספר פרמטרים. אין להפלות בין נשים לגברים בגיל הפרישה. לחייב נשים לפרוש בגיל צעיר יותר כשהשכר שלהם נמוך יותר זה לא הוגן. ומה שנעשה בכנסת זה לא טוב (הקביעה כי גיל הפרישה לנשים לא ישתנה – א.ר.)".
שריג נשאל אלו מאמצים נעשים מצד החקיקה לעודד את החיסכון לקראת פרישה והשיב "ההחלטה בעניין הטבות המס זה החלטה של הממשלה. נכון שאנחנו חושבים על חלופות שונות .אני מקווה שאחרי שתהיה ממשלה חדשה נבחן מה אפשרי. ישראל נמצאת בתקופה כלכלית לא פשוטה ולכל מהלך כזה יש משמעות כלכלית".
לדברי יהודה בן אסייג, מנכ"ל מנורה מבטחים פנסיה, במציאות כזו יש יתרונות יחודיים לקרנות הפנסיה. "היתה בקשה של הפיקוח לעדכן את התחשיבים לפיהם מחשבים את הפנסיה. בסימולציות שעשינו לעמיתים שמצטרפים עכשיו, גילינו שהקצבה תהיה גבוהה יותר מאשר אלו שפורשים עכשיו".
איך זה קורה? ההפקדות לקרן הפנסיה כוללות פרמיית ריסק - תשלום היורד מההפקדות, ונועד לספק ביטוח במקרה נכות או פטירה. מתברר כי בשנים האחרונות יש פחות מקרי נכויות, אנשים פחות נוטים לצאת לתקופות של אי כושר עבודה ולכן הכסף המיועד עבור אותם מקרים נשאר בחיסכון. "אותם גורמים שגרמו להארכת תוחלת החיים גרמו גם להפחתת הריסק. זה יכול לקרות רק בקרן פנסיה. לא בחברת ביטוח כי בביטוח הכסף הזה הולך לכיס אחר".
שריג התייחס לקביעת עדיפות מכשיר החיסכון הפנסיוני וציין כי "המטרה שלנו היא לא לייצר מכשיר אחד דומיננטי אלא לקדם את כל המוצרים. אנחנו עדיין לא שם ולכן אולי קרן פנסיה כיום כרובד ראשוני, עדיפה".
איך מצליחים לצבור חיסכון?
לדברי שלומי ברכה, מנכ"ל פסגות גמל, מחקרים שנעשו ב-170 השנים האחרונות הראו כי כל שנה תוחלת החיים מתארכת בשלושה חודשים. "מי שהיום בן 40 תוחלת חייו תהיה 92. זה אומר שגם מי שהוא בן 65 צריך לנהל לו השקעות לטווח ארוך. בשוק הישראלי כמות המכשירים להשקעה לטווח ארוך היא קטנה מאוד. צריך לכוון לפרוייקטים של תשתיות. כגון כביש 6. לממן משהו ל-35 שנה. זו הדרך היחידה שאפשר להשיג תשואה גבוה בסיכון יחסית נמוך".
ברכה ציין כי תחום המניות אינו מהווה תחליף שכן "במדינת ישראל אין תרבות של השקעה במניות, זה נתפס יותר כקזינו. בקופות של הצעירים ביותר אנחנו לא נראה 60 אחוז מניות, אלא את התמהיל של הקופות הכלליות, סביב ה-30% כי הצעירים שיראו את זה יבקשו משהו יותר סולידי".
בן אסייג הוסיף, "זו אחת המשימות הקשות ביותר שעומדות לפנינו היום. אני נאלץ להשקיע היום בכל מיני השקעות בארה"ב או באיזה פרוייקט מסויים באירופה ואני שואל את מערך ההשקעות שלנו, אין משהו יותר קרוב אלינו שאפשר להשקיע בו? קשה להפקיד סכומי כסף גדולים בארץ. המדינה צריכה לייצר השקעות כאלו."
שריג התייחס גם הוא לתחום השקעות והיכולת ליצור תשואה עבור החוסכים ואמר, "יש היום יותר מטרליון שקל בחיסכון הפנסיוני. בתוך עשור יהיה 2.5 טרליון, זה סכום שגדול על ישראל. זה המצב. ולכן יהיה צריך להוציא את הכסף הזה לחו"ל וזה לא רע.
"אני חושב שיש נכסים ארוכי טווח, אך בישראל יש מסורת שלא להשקיע בהם וזה מניות. המוסדיים מנהלים השקעות בצורה טובה. אני לא הולך להגיד להם איפה להשקיע כי זו החלטה שלהם. אני הולך למנוע מהם לקחת סיכונים עודפים".