רעב קטלני: שקיות הניילון גרמו למותו של יעל
ברשות הטבע והגנים לכדו בתום מרדף ממושך יעל מבוגר עם פגיעת ראש במצפה רמון. בביה"ח הווטרינרי של האוני' העברית נאלצו להמיתו עקב מצבו הקשה. בנתיחה לאחר המוות התגלה בקיבתו גוש ענק של שקיות ניילון. "אנשים שמאכילים יעלים בפיצות ושאריות מזון מסכנים את חייהם", מזהירים ברשות
תופעת האכלת היעלים במצפה רמון גובה מחיר יקר מחיות הבר, שהתרגלו למצוא מקורות מזון זמינים בקרב תושבי היישוב והמטיילים החולפים בדרכם לאילת.
בשבועות האחרונים הגיעו אל נדב טאובה, פקח מצפה רמון ברשות הטבע והגנים, דיווחים רבים על יעל בוגר שנצפה משוטט בשטח היישוב כשראשו נוטה לצד והוא נראה במצב ירוד.
מרדף אחרי היעל
"תושבים סיפרו לי על יעל שהולך עם צוואר עקום, ראש מוטה הצידה ועם פצע גדול בחלקו האחורי. הוא נצפה בטיילת במצפה רמון, מטייל בתוך השכונות והרחובות", מספר טאובה ל-ynet. הוא החל לנסות לאתר את היעל ביישוב כדי לבחון את מצבו.
במצפה רמון חיים עשרות יעלים נוביים באורח קבע והם חולקים את זמנם ביישוב ובמצוקים סביב. וטרינר הרשות, ד"ר רוני קינג, הגיע לאחר מספר ימים כדי לנסות להרדים את היעל במטרה לבדוק אותו, אך לאחר שעות רבות של חיפושים, לא הצליחו למצוא את היעל ביישוב.
"זו לא הפעם הראשונה שאנו נתקלים בבעיות נוירולוגיות ביעלים. אשתקד היה לנו מקרה עם יעלה שסבלה מבעיה דומה וסבלה מתולעת שנפוצה בכלבים וטורפים, דבר שגרם לה לנזק מוחי שטופל בסופו של דבר והיא שבה לטבע", מסביר קינג.
במהלך מבצע "עמוד ענן" קינג הגיע פעם נוספת למבצע חיפושים ולכידה. רק לאחר שעות רבות הצליחו לאתר את היעל, אך הוא ברח שוב לאזור המצוקים ולא ניתן היה להגיע אליו.
"נוצר מצב שהגיעו אלי עשרות שיחות ביום מתושבים ומטיילים שהיו מודאגים ממצבו של היעל, אך גם דיווחים על תושבים שהשליכו עליו אבנים וניסו לסלקו משכונות המגורים, אפילו כלבים הציקו לו", מגלה טאובה.
"שמתי לב שמרבית השיחות הגיעו משכונה אחת במצפה רמון וביקשתי באופן חריג מהתושבים שישימו לו מזון כדי שיישאר שם ולא יברח כדי שנוכל ללכוד אותו".
ביום שישי שעבר הגיע שוב וטרינר הרשות ואיתרו את היעל שוכב על האדמה בסמוך לבתים. "היתה לידו ערימה גדולה של סופגניות וזה רק ממחיש את סוג המזון שהיעלים מקבלים כאן", מציין נדב. וטרינר הרשות ירה לעברו חצי הרדמה והיעל הובל בארגז מיוחד לאזור המרכז לטיפול רפואי.
מאכילים בלי חשבון: שאריות מזון, פיצה וסופגניות
לדברי טאובה, תופעת האכלת היעלים החמירה בשנים האחרונות במצפה רמון והוא מציין כי הכוונה הטובה של התושבים לדאוג ליעלים פוגעת בחיות. "כשאנשים רואים את היעל בטבע הם חוששים שהם לא מסוגלים לאכול את הצמחייה הקוצנית בשטח ורוצים לעזור להם", הוא מסביר.
"היעלים הפכו בעצם לכלבים עם קרניים, הם מבססים את קיומם על נגישות למזון של האדם. שותים מים מצינורות השקייה, הופכים פחי אשפה ואוכלים מהם".
לדבריו, "בחלק מהשכונות ביישוב, נפתחו תחנות האכלה פיראטיות שם שמים להם מזון שאמור להיות מושלך לאשפה, אך נזרק לרחוב".
היעלים זוכים לא רק למזון מקומי, אלא גם הפכו ליעד האכלה בקרב מטיילים רבים שנוסעים לאילת וחולפים ליד מצפה רמון. למרות שילוטי ההסברה במקום הקוראים להימנע מהאכלת היעלים, נראה כי התופעה נמשכת באין מפריע.
"יש משפחה קבועה של יעלים שהתרגלה לקבל מזון ממטיילים שמאכילים אותם מהיד ועל הדרך גם מצטלמים איתם", הוא מסביר. "כבר ראיתי פעם אחת משפחה שקנתה מגש פיצה שלם בפיצריה בשביל היעלים, כי חששו שהם לא מסתדרים עם אכילת צמחייה קוצנית ופשוט ישבו להאכיל את היעלים בפיצה".
הרופאים גילו גוש שקיות ניילון ענק בקיבה
קינג יחד עם הווטרינר ד"ר צחי אייזנברג, העניקו ליעל טיפול ראשוני והביא אותו במהלך סוף השבוע לטיפול בבית החולים האוניברסיטאי בבית דגן. "יעל בוגר ובריא אמור לשקול כ-60 קילוגרם, אך במקרה נוכחי היעל החולה שקל 48 קילוגרם, היה במצב ירוד, רזה ובלי גרם של שומן בגוף", מספר קינג.
בבית החולים ערכו ליעל סדרת מקיפה של בדיקות על ידי צוות המומחים בבית החולים, החל מבדיקות הדמייה במכשיר הסי.טי, שלל בדיקות רדיולוגיות ונוירולוגיות במטרה לאתר את מקור הבעיה.
"היתרונות הגדולים של בית החולים במקרה זה הוא היכולת לעשות סיעור מוחות בין מחלקתי כדי לתת תמונה יותר מקיפה ובבדיקות השונות נראה כי היה תוכן רב בקיבה. לאור מצבו הירוד וגילו המתקדם, הפרוגנוזה לא היתה טובה", כך נמסר מדוברות בית החולים.
"במצבו הנוכחי לא היה לו סיכוי לשרוד בטבע לתקופה ארוכה והוא למעשה גווע באיטיות ברעב, המזון עבר בקיבה אך לא התעכל", אומר ד"ר קינג ומציין כי
כי הוחלט לגאול את היעל מייסוריו והוא הורדם למוות.
רק לאחר נתיחה לאחר המוות במכון הפתולוגי במשרד החקלאות, נדהמו הרופאים לגלות גוש בקיבה של היעל במשקל של 4.5 קילוגרם שהכיל נוזלים וחתיכות של שקיות ניילון. "מצאנו בעבר שאריות של שקיות ניילון וחבלים בקיבות של יעלים, אבל לא באופן כה דרמטי", הוא מפרט. "הציבור חייב להיות מודע שהאכלת היעלים מסכנת את החיות".