בגלל הטבע: ייבחן תוואי הגדר בנחל רפאים
בית המשפט העליון הורה למדינה לבחון מחדש את תוואי הגדר המתוכננת בכפר בתיר שמדרום מערב לירושלים. זאת בעקבות עתירה שהוגשה בנושא, לפיה בנייתה תפגע באופן בלתי הפיך בנופי המקום, המועמד להכרזה כאתר מורשת עולמית
בג"ץ
הורה היום (ה') לבחון מחדש מקטע מתוואי גדר ההפרדה, הסמוך לכפר בתיר בנחל רפאים שמדרום מערב לירושלים, ולהגיש את המסקנות בתוך 90 יום. זאת בעקבות שתי עתירות שהוגשו נגד תוואי הגדר באזור, בטענה כי הדבר יפגע באופן בלתי הפיך בטראסות העתיקות שבו. "נוכח האופי הייחודי של האזור בו מדובר, ראוי כי תיערך חשיבה נוספת על ידי גורמי הביטחון", קבעו השופטים בהחלטתם.
עתירה אחת הוגשה על ידי תושבי הכפר באוקטובר האחרון, לפיה תוואי הגדר ימנע מהם גישה לשדות שהם מעבדים - דבר שנקבע בהסכם היסטורי ב-1949. עתירה נוספת הוגשה על ידי ארגון ידידי כדור הארץ והמזה"ת לפני כ-10 ימים, ובה נטען כי תוואי הגדר יפגע "באופן אנוש ובלתי הפיך" באתר טבע-נוף-תרבות, שמועמד להכרזה כאתר מורשת עולמי על ידי אונס"קו.
"נוף הטראסות של בתיר, מורדות נחל רפאים, הוא אזור שבו נשמר במלוא חיוניותו הנוף התרבותי-מסורתי של הרי ירושלים על מכלול מרכיביו", מסבירים בארגון ידידי כדור הארץ. "התנאים הייחודיים שהתקיימו במקום אפשרו את המשכיות העיבוד החקלאי במדרגות ההר, תוך שימוש בשיטות ההשקיה המסורתיות. נוף זה נמצא בסכנת הריסה בשל הגדר שרוצים לבנות על נוף הטראסות ממש, המשמר מורשת תרבותית-סביבתית וחקלאית בת 4,000 שנה ובעיקר מאפיינים ייחודים מתקופות בית ראשון ושני".
אתמול התקיים דיון בעתירות שאוחדו בבית המשפט העליון, בהרכב של שלושה שופטים שבראשו נשיא בית המשפט העליון, השופט אשר גרוניס. במהלך הדיון הודיעה רשות הטבע והגנים, אחת המשיבות לעתירה שאף הייתה שותפה לתכנון תוואי הגדר במקום, שהיא תומכת דווקא בעמדת ידידי כדור הארץ ומתנגדת כעת לתוואי במקום.
המדינה נגד עצמה
ברשות הטבע הגנים הציעו במקום זאת לבחון אפשרויות נוספות. "ראוי כיום לבצע הערכת מצב מחודשת ולבחון האם קיימות חלופות אחרות שאינן כרוכות בהקמת מכשול פיזי, וזאת לנוכח הפגיעה הסביבתית הנרחבת הצפויה להיגרם כתוצאה מהקמת הגדר", ציינה הרשות בתגובה שהגישה לעתירה.
מעבר לפגיעה בנוף התרבות החקלאית הקדומה של הרי ירושלים - בארגון וברשות הטבע והגנים מציינים גם חשש מפגיעה בבתי הגידול ובערכי הטבע, כמו גם מקטיעת רצף השטחים הפתוחים באזור ויצירת מחסום בליבו של המסדרון האקולוגי של החורש הים התיכוני במקום. "הקמת הגדר בשטח נשוא העתירה תנתק את הרי יהודה מהמשכם הדרומי הנמצא בגוש עציון", אומרים בארגון.
גדעון ברומברג, מנכ"ל ארגון ידידי כדור הארץ, אמר כי "משרד הביטחון כשל בהבאת אפילו מומחה אחד מטעמו שיגבה את טענותיו, לפיהן אין פגיעה בשטחי המורשת בבתיר; ועם זאת, טוען שהם עומדים באיזון הנכון בין צרכי ביטחון וערכי מורשת. אנו שמחים כי בית המשפט קרא למשרד הביטחון לשקול מחדש את אפשרויות האבטחה, כך שייווצר איזון אינטרסים שישלב גם הגנה על נוף הטראסות בבתיר ומציאת אלטרנטיבה חלופית לביטחון האזור מבלי להציב מכשול פיזי שיגרום להרס".
ארגון ידידי כדור הארץ המזה"ת הוא ארגון סביבה אזורי, במסגרתו פועלים ישראלים, ירדנים ופלסטינים למען שימור הסביבה. בשבוע שעבר ערך הארגון בבתיר קונצרט בהשתתפות הזמרת אחינועם ניני ותושבי האזור, יהודים ופלסטינים, למען שימור מורשת הטרסות במקום.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "בג"ץ מכיר בצורך הביטחוני של סגירה הרמטית בתוואי 'עוטף ירושלים' ובצורך בהקמת גדר ביטחון גם ב-6 הקילומטרים סמוך לכפר בתיר. בג"ץ צמצם את המחלוקת לקטע אחד של 500 מטרים שבו תוכננה להבנות חומה מתוך תוואי של 6 קילומטרים. מערכת הביטחון, בהתאם להחלטת בג"ץ תבצע חשיבה ברוח בית המשפט, ותציג את עמדתה לבג"ץ בהתאם.
"מערכת הביטחון שבה ומדגישה כי תוואי גדר הביטחון סמוך לכפר בתיר בדרום ירושלים הוא הפרצה האחרונה שנותרה בהגנה על תושבי ירושלים. התוואי תוכנן לצורך ביטחוני מובהק שהוכר בבג"ץ- מניעת כניסת מחבלים באופן חופשי לירושלים ולעורף ישראל, והגנה על מסילת הרכבת לבירה, העוברת ממש בסמוך לתוואי זה".