שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס

הטבח בבי"ס: ארה"ב מפחדת לדבר על פיקוח נשק

לרבים בארה"ב נמאס ממקרי הטבח הפוקדים את המדינה מדי כמה שנים, ובראשם נעמד ראש עיריית ניו יורק שתקף: "הנשיא שלח תנחומים למשפחות, אבל המדינה צריכה שישלח הצעת חוק". מנגד עומדים הלובי החזק בוושינגטון והחוקה האמריקנית

נשיא ארצות הברית ברק אובמה הגיב אמש (יום ו') בקול חנוק מבכי לטבח בקונטיקט ואמר שארה"ב סבלה "יותר מדי טרגדיות כאלה בשנים האחרונות", ו-"שתידרש פעולה בלי קשר לפוליטיקה". אך מתי יגיע יום הפעולה? הוא לא הגיע אחרי הטבח בקולורדו השנה (12 הרוגים), הוא לא הגיע בטבח באוניברסיטת וירג'יניה טק ב-2007 (32 הרוגים) והוא לא הגיע קודם לכן בטבח בקולומביין (13 הרוגים). 

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

דובר הבית הלבן ג'יי קרני אמר כי בשל הנסיבות הטרגיות, רצח של 26 בני אדם בהם 20 ילדים, אין זה הזמן המתאים לדבר על פיקוח על נשק בארה"ב. אלא שאנשי תקשורת ופוליטיקאים דווקא חושבים שסוגיה זו היא הדבר היחיד שצריך לדבר עליו.

 

צפו בנשיא אובמה מתייחס לטבח בקול חנוק מדמעות    (צילום: רויטרס)

צפו בנשיא אובמה מתייחס לטבח בקול חנוק מדמעות    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"עם כל הקטל כתוצאה מאלימות של נשק במדינה שלנו, כמעט בלתי אפשרי להאמין שטבח המוני בגן ילדים יכול לקרות, אבל הגענו לכך. אפילו ילדי גן שלומדים את האל"ף-בי"ת אינם בטוחים", אמר ראש העיר ניו יורק מייקל בלומברג בתגובה לטבח הנפשע בקונטיקט, וקרא לנשיא אובמה להניח בפני הקונגרס הצעת חוק לפיקוח על נשק.

 

טבח בבית הספר - הדיווחים האחרונים:

 

"אחרי הטבח בקולומביין שמענו שמוקדם מדי לדבר על חוקי נשק. שמענו זאת אחרי וירג'יניה טק, אחרי טוסון ואורורה ואוק קריק. ועכשיו אנחנו שומעים זאת שוב. על כל יום שאנחנו מחכים, נהרגים עוד 34 בני אדם מרובים. היום, רובם היו ילדים מתחת לגיל 5. הנשיא אובמה שלח בצדק את תנחומיו מעומק הלב למשפחות בניוטאון. אבל המדינה צריכה שהוא ישלח לקונגרס הצעת חוק לתיקון הבעיה", הטיח ראש העיר בנשיא האמריקני.

 

"אפילו ילדי גן שלומדים את האל"ף-בי"ת אינם בטוחים", האשים ראש עיריית ניו יורק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"אפילו ילדי גן שלומדים את האל"ף-בי"ת אינם בטוחים", האשים ראש עיריית ניו יורק(צילום: EPA)

 

בלומברג המשיך בדבריו הקשים: "קריאה ל'פעולה משמעותית' איננה מספיקה. אנו זקוקים לפעולה מיידית. שמענו את כל הרטוריקה בעבר. מה שלא ראינו היא מנהיגות - לא מהבית הלבן ולא מהקונגרס. המציאות הזאת חייבת להסתיים היום. זו טרגדיה לאומית, והיא מצריכה תגובה לאומית. אני משתתף בצער המשפחות שנפגעו, והנחישות שלי לעצור את הטירוף הזה חזקה מאי פעם".

 

דבריו של ראש העיר המיליארדר בדבר הצורך בפיקוח על נשק אינם מפתיעים איש, במיוחד באמריקה. במעצמה הגדולה ביותר בעולם, יכול אדם לקום בבוקר ולקנות נשק כמעט בלא מפריע - ממש באותה הקלות שבה הוא מצחצח שיניים, מתדלק את מכוניתו, או קונה עגבניות ומלפפונים בשוק או בסופרמרקט השכונתי.


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

  

אחד הדברים העצובים ביותר בסיקור של טבח נוסף בארה"ב הוא הריטואל הקבוע שמלווה אותו. אנשי התקשורת עטים לזירת הירי, מצלמים ומראיינים. עדי הראייה מתייפחים מבכי, המומים, שבורים, לא מאמינים למה שקרה, ומספרים את סיפורם האישי. אחר כך מגיע הזמן לספר את סיפורו של הרוצח התורן. במקרה של הטבח בקונטיקט מדובר בסיפורו של אדם לנזה. ואז, אחרי שדיברו על האיש שלחץ על ההדק עוברים הלאה ושבים לחיי השגרה - עד הפעם הבאה.

 

פיטר ס. גודמן כתב ב-"הפינגטון פוסט" אחרי הטבח בקונטיקט: "זהו טירוף. מטורף שאנחנו ממשיכים לאפשר לשפיכות הדמים הזאת להימשך, בעוד לובי הנשק ממשיך לקנות את הפוליטיקאים שלנו ולהבטיח שחוקי הנשק לעולם לא ישתנו".

 

הנשק, הלובי והתיקון השני לחוקה

ארגון הנשק הלאומי (NRA) הוא הלובי החזק ביותר באמריקה, ומרבית הפוליטיקאים אינם מוכנים להרגיז אותו. "המנהיגים הפוליטים שלנו פוחדים מלובי הנשק", אמר לא פעם טום מאוזר, שנהפך ללוחם למען פיקוח על הנשק אחרי שבנו בן ה-15 דניאל נרצח בטבח בעיירה ליטלטון שבקולורדו ב-1999, אז שני תלמידים לשעבר נכנסו אז לבית הספר התיכון "קולומביין" וירו בתלמידים ובמורים.

 

עצרת זיכרון באוניברסיטת "וירג'יניה טק", ארכיון (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
עצרת זיכרון באוניברסיטת "וירג'יניה טק", ארכיון(צילום: איי פי)

 

אנשי שמאל תומכים בביטול התיקון השני לחוקה, המגן על זכותם של אזרחי ארה"ב לשאת נשק, בנימוק שהנשק שניתן להשגה בקלות בלתי נסבלת גורם מדי כמה חודשים לאירוע ירי במקום ציבורי ולמוות סתמי של אזרחים חפים מפשע. אבל לובי הנשק טוען שאין קשר בין הדברים, ושהחזקת נשק בידי אזרחים מונעת מקרי רצח נוספים. הדוגמה הבולטת שלהם היא מאירופה דווקא: העובדה שנורבגיה מגבילה שימוש בנשק, לא מנעה טבח של עשרות בני אדם על ידי אנדרס ברינג ברייויק בשנה שעברה.

 

התיקון השני לחוקה נחקק בשנת 1791. אמריקה הייתה אז כפרית בעיקרה, ואנשים שחיו בחוות מבודדות נזקקו לנשק לצורכי הגנה עצמית. אבל מאז שנות ה-50 וה-60 של המאה העשרים, עם הנדידה הגדולה לערים, הפך התיקון לחוקה המתיר נשיאת נשק מקור לדאגה עבור תושבים רבים בערים, ויותר ויותר כלי נשק עשו את דרכם לעבריינים.

 

רציחתם של מרטין לותר קינג ורוברט קנדי בשנת 1968 הביאה את הנושא הטעון לגבעת הקפיטול. בקונגרס נחקקו חוקים בנושא, אבל התיקון השני לחוקה לא בוטל.

 

הקונגרס האמריקני - אין רוב לעוד הגבלות על נשיאת נשק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הקונגרס האמריקני - אין רוב לעוד הגבלות על נשיאת נשק(צילום: רויטרס)

 

בעשרות השנים האחרונות הצליח ה-NRA להפוך את הזכות לשאת נשק לכלי פוליטי קטלני, בכך שתמך במועמדים לנשיאות, לקונגרס ולמשרות במדינות השונות שתמכו בתיקון השני לחוקה. רבים מאמינים שאל גור הפסיד במרוץ לנשיאות בשנת 2000 לג'ורג' בוש הבן, בין השאר בגלל תמיכתו בחקיקה המגבילה שימוש בנשק.

ב-2008 הקציב ה-NRA לא פחות מ-40 מיליון דולר כדי לגרום לתבוסתו של אובמה בבחירות, אך כשל במשימתו.

 

לאורך השנים נחקקו במדינות הליברליות יותר כמו ניו יורק ומסצ'וסטס חוקים המחמירים את הנהלים הקשורים במכירת נשק ואילו במדינות שמרניות יותר כמו טקסס ובאזורים הכפריים של אמריקה הנהלים נותרו רופפים למדי.

 

כיום ניתן לקנות ברחבי ארה"ב ללא בעיה אקדחים ורובי ציד, אולם הנושא מורכב מעט יותר בכל הקשור לנשק אוטומטי למחצה. בחמש מדינות אסורה מכירתו לחלוטין: ניו יורק, ניו ג'רזי, קונטיקט, מסצ'וסטס וקליפורניה. בעבר נחקק חוק לאיסור מכירת נשק תקיפה אוטומטי, שתוקפו פג בשנת 2004. בקונגרס הנוכחי שבו רוב רפובליקני אין רוב להארכת תוקף האיסור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאמריקנים נמאס מהריטואל הקבוע
צילום: AP
צילום: EPA
רוצים לראות מנהיגות. הנשיא אובמה
צילום: EPA
הורים שנאספו ליד ביה"ס בניוטאון
צילום: רויטרס
מומלצים