לפני הטבח: מכירת הנשק בקונטיקט שברה שיאים
תוך 4 שנים זינק ב-57% מספר מחזיקי האקדח ברישיון, כמו אמו של מבצע הטבח בבית הספר אדם לנזה. וזה עוד במדינה עם חוק נשק מחמירים. מוכר נשק באוקטובר: "לו היו לי יותר אקדחים, הייתי מוכר אותם". והרשויות? מתמקדות בנשק לא חוקי
עבור המצדדים בהחמרת ההגבלות על נשיאת נשק חם בארצות הברית, כנראה הטבח הנורא שאירע בעיירה ניוטאון בקונטיקט ממחיש בצורה הטובה ביותר את המציאות הקשה במדינה. לא חבר כנופיה חמוש בנשק גנוב רצח אמש (יום ו') 20 ילדים בבית הספר היסודי, אלא בן של מורה, שהחזיקה באקדחים ברישיון.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
ידוע שמאז ספטמבר 2008 הכלכלה האמריקנית מדשדשת, אבל בתחום אחד לא נרשמה בתקופה האחרונה האטה כלל, במיוחד בקונטיקט: מכירת האקדחים. רשת WTNH דיווחה לפני כמעט חודשיים שמספר בעלי הנשק החם במדינה הגיע לשיא חדש. ועוד מדובר במדינה עם חוקי נשק מהמחמירים בארצות הברית.
צפו בכתבה על הזינוק במכירת האקדחים בקונטיקט:
המספרים פשוטים: ב-2007 היו במדינה 64 אלף נושאי נשק חוקיים עם רישיון ותעודה, ב-2011 הגיע מספרם ל-101 אלף - עלייה חדה של 57%. לפי כל התחזיות, השיא הזה יישבר השנה.
טבח בבית הספר - הדיווחים האחרונים:
- הטבח בבי"ס: ארה"ב מפחדת לדבר על פיקוח נשק
לא ידוע מתי השיגה ננסי לנזה, אמו של הרוצח אדם לנזה, את האקדחים שבהם השתמש בנה כדי לירות למוות ב-26 בני אדם, בהם 20 ילדים, אך ידוע שהיה לה רישיון להחזיק בהם. ככל הנראה, היא הייתה אספנית. בנה השתמש באקדח אחד מתוצרת "זיג זאוור", באחד מתוצרת "גלוק", ובמכונית שבה נסע בנה נמצא גם רובה סער, שלא ברור אם היה למי מהם רישיון להשתמש בו.
"ברוב המקרים, אני יכול למכור יותר אקדחים, לו רק יכולתי להשיג אותם", סיפר סקוט הופמן, בעלים של אחת מחנויות הנשק הגדולות בארצות הברית. לדבריו, העסקים שלו יותר מהכפילו את עצמם תוך ארבע שנים. כיום הוא מוכר 25 אלף אקדחים מדי שנה. הסיבה לגידול החד, הוא מסביר בפשטות - פחד.
"אנשים מפחדים. כשהכלכלה לא הולכת בכיוון הנכון, כלומר כשהאבטלה עולה, אז לאנשים אין איפה לעבוד, ואנשים נואשים עושים מעשים נואשים. ואנשים רוצים את היכולת להגן על עצמם", הסביר מוכר הנשק באוקטובר האחרון.
המרוויחות העיקריות מהמצב הזה הן יצרניות הנשק. "סטרם רוגר" (Sturm Ruger) היא חברת הנשק הרביעית בגודלה בארצות הברית. ברבעון הראשון של 2012 הם הפסיקו לקבל הזמנות, משום שלא יכלו לייצר אקדחים במהירות מספיקה כדי לעמוד בהן.
הממשל מתמקד בכנופיות בערים
כמובן, מעבר לשוק החוקי של הנשק ולנושאיו המורשים, יש זליגה של האקדחים גם למישור הפלילי. כך למשל ב-8 בנובמבר נהג המשאית אליוט פרז, שהיה אמור לאסוף ארגזי אקדחים ממפעל הנשק "סמית אנד ווסון" למחסן בעיר סטרטפורד, גנב עוד שלושה ארגזים עם 111 אקדחים.
אחד מאותם האקדחים הגיע לאדם בעיר ברידג'פורט בשם קאשון בראון, שכונה "השודד במעיל השחור", ששלף את אחד מהאקדחים הגנובים במקרי שוד בכמה ערים בסביבה.
באופן אירוני, ממשל אובמה התמקד דווקא בקונטיקט ביוזמה מצומצמת להגבלת נשיאת נשק שפורסמה לפני פחות מחודש. אולם, התוכנית החדשה שהושקה התמקדה בפושעים חוזרים, נועדה ליצור חלופות לחברי כנופיות פוטנציאליים ואמורה לגייס את השכונות נגד האלימות. היא לא התמקדה כלל בנושאי נשק מורשים.
באותם ימים של סוף נובמבר הייתה יוזמה אחרת, יוזמה מקומית בבירת קונטיקט, הרטפורד. לפי התוכנית, יינתנו שוברי קנייה למי שיחזיר נשק שאין לו רישיון להחזיק בו. גם שם המטרה הייתה להוציא נשק בלתי חוקי מתוך השכונות בערים הגדולות. אף אחד לא חשב על הנשק החוקי שנמצא בפרברים.