היועמ"ש: לדחות את הבקשה לפסילת חנין זועבי
"קיימות ראיות משמעותיות המתקרבות לגבול האסור", כתב היועץ יהודה וינשטיין על ח"כ חנין זועבי - אך המליץ לא לפסול את מועמדותה. הוא גם כתב שאין עילה לפסילת רשימתה בל"ד, וכן את מפלגות רע"מ-תע"ל ועוצמה לישראל
היועץ המשפטי לממשלה לא סבור שיש עילה לפסילת מועמדותה של חברת הכנסת הערבייה שהייתה על סיפון המרמרה: משרד המשפטים פרסם היום (ב') את עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, לגבי הבקשות לפסול כמה מפלגות מהתמודדות בבחירות לכנסת וכן לגבי בבקשה לפסול אישית את ח"כ חנין זועבי מבל"ד.
עוד עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
לגבי זועבי, כתב וינשטיין כי "על אף שבעניינה מדובר בהצטברות ראיות משמעותיות המתקרבות לגבול האסור, אין די ראיות שיביאו לפסילתה". גם לגבי הבקשות שהוגשו בעניינן של מפלגות בל"ד, רע"מ-תע"ל, עוצמה לישראל, ש"ס ויהדות התורה, קבע היועץ כי אין מספיק ראיות כדי לפסול אותן מהתמודדות.
בבקשה לפסילת זועבי, שהוגשה ליו"ר ועדת הבחירות, השופט אליקים רובינשטיין, נכתב כי "במשך שנות כהונתה בכנסת לא פסקה מלחתור תחת מדינת ישראל ולהסית נגד ממשלתה, מוסדותיה, חיילי צה"ל ומפקדיו בגלוי. היא לקחה חלק במשט המרמרה, שכלל תקיפת חיילי צה"ל, פציעתם וגרימת סיכון ממשי לחייהם". בבקשה נטען עוד כי במעשיה של זועבי היא שללה את קיומה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית - סעיף שמקנה אפשרות לפסול מועמד לכנסת.
בנוגע למפלגות הערביות בל"ד ורע"מ-תע"ל, כתב היועץ כי חלק מן הראיות המצורפות לבקשות אכן מצביעות על "קרבה מטרידה לרעיון של שלילת מדינת ישראל כמדינה יהודית, כמו גם על תמיכה במאבק מזוין של ארגון טרור". בנוגע לרע"מ-תע"ל כתב כי ראיות אלו חלשות ואינן מספיקות לפסילה, ביחס לבל"ד כתב כי הראיות אמנם "משמעותיות ומטרידות יותר, ודברים ומעשים המיוחסים לחלק מהמועמדים ברשימה הם קשים וצורמים ביותר, אבל אינן עולות לכדי המסה הקריטית, הנדרשת בפסיקת בית המשפט העליון לפסילת רשימה".
היועץ התייחס גם לבקשה לפסילת מפלגת הימין הקיצוני עוצמה לישראל וכתב כי המבקשים לא גיבשו תשתית ראייתית משכנעת. הוא אמנם הבהיר כי הראיות שהובאו במסגרת בקשת הפסילה בשל העילה של הסתה לגזענות הן "משמעותיות ומטרידות יותר" לעומת הבקשה לפסול את הרשימה על רקע העובדה שהיא לכאורה שוללת את קיומה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית, אבל גם במקרה זה לא הגיעו לכדי "מסה ראייתית קריטית". וינשטיין קבע גם כי הטענה לתמיכת המועמדים בתנועת כ"ך לא מספיקה לפסילתה נוכח היעדר ראיות מבוססות.
באשר לבקשת הפסילה של רשימות ש"ס ויהדות התורה קבע וינשטיין כי לא בוססה תשתית ראייתית משפטית ומשכנעת לטענה שהמפלגות הציגו לעצמן כיעד מרכזי לשלול את קיומה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית.
פסילתן של רשימות או מועמדים היא הליך די קבוע בוועדת הבחירות המרכזית. ועדת הבחירות מורכבת מנציגי כלל הסיעות בכנסת הנוכחית. לרוב, חברי הוועדה פוסלים כמה מועמדים בכל מערכת בחירות, ואז עניינם מגיע בערעור לבג"ץ, שם ההחלטה לרוב מתהפכת.
Read this article in English