שתף קטע נבחר

 

מדגמים בדרום קוריאה: בת הרודן נבחרה לנשיאה

בשעה שצפון קוריאה מתגרה בשיגור טילים, השכנה מדרום הלכה לקלפי. לפי רשתות הטלוויזיה, פארק ג'ן-הייאה השמרנית, שאביה דיכא זכויות אדם, קיבלה 50.1% לעומת 48.9% שקיבל מי שנשלח לכלא על ידי אביה, מון ג'ה-אין מהשמאל. אם פארק תנצח, היא תהיה האשה הראשונה שתחזיק בתפקיד הנשיאה בארצה

האשה הראשונה לעמוד בראש הכלכלה הרביעית בגודלה באסה? המועמדת השמרנית פארק ג'ן-הייאה נבחרה לנשיאת דרום קוריאה בפער קטן ביותר. כך עולה ממדגמים שפרסמו היום (יום ד') כלי התקשורת במדינה. 

 

עוד חדשות בעולם :

כמו בסרטים: קשרו סדינים לחבל וברחו מהכלא

פוקס ניוז: לנזה זעם על אמו שהתכוונה לאשפזו

 

לפי ערוצי הטלוויזיה KBS, MBC ו-SBS, פארק, בתו של הרודן לשעבר פארק צ'ונג-הי, קיבלה 50.1 אחוזים מהקולות לעומת 48.9 אחוזים שקיבל יריבה מהשמאל מון ג'ה-אין, עורך דין ופעיל זכויות אדם לשעבר. עם זאת, כלי התקשורת הדרום קוריאניים סייגו את הנתונים שפרסמו ומסרו כי התוצאות הרשמיות יכולות להיות שונות. 

  

הבטיחה לא להעלות מסים. פארק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הבטיחה לא להעלות מסים. פארק(צילום: רויטרס)

 

נשיאה הבא של הכלכלה הרביעית בגודלה באסיה יצטרך להתמודד עם השכנה העוינת צפון קוריאה, שנשלטת על ידי המנהיג הצעיר וחסר הניסיון קים ג'ונג און, ועם כלכלה בהאטה.

 

האשה הראשונה לעמוד בראש המדינה?

מון הבטיח כי ירקוד את ריקוד הגנגנאם סטייל של בן ארצו הראפר PSY, שכבש את כל העולם, אם שיעור ההצבעה בבחירות יגיע ל-77 אחוזים. שיעור הצבעה שכזה יושג רק אם צעירים רבים יחליטו להגיע לקלפיות ולפי הסוקרים יכול להביא את מון ל"בית הכחול", מעונו הרשמי של נשיא דרום קוריאה.

 

אם פארק, רווקה בת 60, היא אכן המנצחת בבחירות הרי שהיא תהיה האשה הראשונה לעמוד בראש המדינה, שעדיין מנוהלת על ידי גברים בחליפות כהות. "אני סומכת עליה. היא תציל את המדינה", אמרה פארק היי-סוק בת ה-67, שהצביעה בקלפי בסיאול.

 

"אביה חילץ את המדינה", אמרה עקרת הבית ושיקפה בדבריה את ההערכה הרבה שמגלים המצביעים המבוגרים לפארק צ'ונג-הי, מי שהיה נשיאה של דרום קוריאה במשך 18 שנה אחרי הפיכה צבאית ב-1961. הערכה זאת מתורגמת כעת לבחירה בבתו.


"חי חיים של נסיכים". מון ג'ה-אין ורעייתו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"חי חיים של נסיכים". מון ג'ה-אין ורעייתו(צילום: AFP)

 

פארק התחייבה לדיאלוג עם צפון קוריאה הענייה, שרק בשבוע שעבר שיגרה לחלל לוויין על גבי טיל וחיזקה את החששות שהיא מפתחת טילים ארוכי טווח. המועמדת לנשיאות הבטיחה לנקוט קו נוקשה נגד תוכניות הגרעין והטילים של השכנה מצפון.

 

מון בעד סיוע ללא תנאי לצפון קוריאה

פארק התקבלה היום בתשואות רבות ואנשים קראו בשמה בשעה שהיא נכנסה לתחנת ההצבעה והאיצה בבוחרים "לפתוח עידן חדש".

 

מון הוא עורך דין ופעיל זכויות אדם לשעבר שהבטיח במהלך מערכת הבחירות סיוע ללא תנאי לצפון קוריאה. הוא גם הבטיח להחזיר את מדיניות העבר שקירבה בין שתי המדינות האויבות. הקשרים בין שתי המדינות החלו לעלות על שרטון אחרי שצפון קוריאה ירתה בתייר ששהה בשטח דרום קוריאה ב-2008 והם החמירו עם הטבעת אונייה דרום קוריאנית ב-2010, מקרה שבפיונגיאנג מכחישים אותו, ובהפגזה של אי דרום קוריאני באותה שנה.


המבוגרים תומכים בפארק. קלפי בסיאול (צילום: AP) (צילום: AP)
המבוגרים תומכים בפארק. קלפי בסיאול(צילום: AP)

 

המועמד לנשיאות מון הצביע בעיר בוסאן, שם הוא אמר שלבוחרים שהתפכחו מחמש שנות שלטון שמרני תחת הנהגתו של לי מיונג בק, שהוגבל על ידי החוקה לכהונה אחת, יש הזדמנות "לשנות את העולם בהצבעה שלהם".

 

זאת הכלכלה

יותר מ-40 מיליון בני אדם היו זכאים להצביע בבחירות לנשיאות דרום קוריאה. אף על פי שהמרוץ של פארק לנשיאות עורר ויכוח ציבורי סוער בגלל הזיכרונות המרים מתקופת שלטונו של אביה, ובעיית הגרעין הצפון קוריאני עדיין מרחפת באוויר, הנושא העיקרי בבחירות היה הכלכלה.

 

החברה הדרום קוריאנית הפכה בשנים האחרונות לפחות ופחות שוויונית בעוד חברות הענק הדרום קוריאניות סמסונג ויונדאי זוכות להצלחה עולמית. פארק דוגלת במדיניות רווחה נרחבת יותר מזו שדגלה בה בבחירות לפני חמש שנים, אז לא הצליחה לזכות במועמדות השמרנים לנשיאות. אולם, היא אמרה כי לא תעלה מסים או תוציא יותר כסף כדי להזניק את הכלכלה והבטיחה במקום זאת להתמקד בקיצוץ הוצאות הממשלה.


המועמד מהשמאל קרא להתקרבות לאויבת מצפון. מון ותומכיו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המועמד מהשמאל קרא להתקרבות לאויבת מצפון. מון ותומכיו(צילום: EPA)

מצביעים על רק משבר כלכלי (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מצביעים על רק משבר כלכלי(צילום: Gettyimages)
 

 

בניגוד לפארק, מון הציע להעלות מסים ל"סופר עשירים", להעלות את שכר היולדות ואף לבטל את הסכם הסחר החופשי השנוי במחלוקת עם ארצות הברית.

 

אביה של פארק עלה לשלטון אחרי הפיכה צבאית ב-1961. אמה נפצעה קשה מירי בשנת 1974. חמש שנים מאוחר יותר נרצח אביה בידי ראש המודיעין הדרום קוריאני. בדרום קוריאה נותנים לפארק צ'ונג-הי קרדיט על הפיכת ארצו בת 50 מיליון תושביה ממצב של עוני לכוח כלכלי גדול באסיה - במחיר של דיכוי זכויות אדם ודמוקרטיה.

 

מון, שנאסר בשנת 1975 כשהיה סטודנט שפעל למען זכויות אדם, הותקף במערכת הבחירות על ידי פארק בטענה שהוא "חי חיים של נסיכים". הניסיון הפוליטי היחיד שלו היה בתפקיד עוזר של הנשיא לשעבר רו מו היון, שהיה שותפו במשרד עורכי דין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
עברה לאג'נדה חברתית יותר. פארק
צילום: AFP
הוגבל לכהונה אחת. הנשיא לי
צילום: רויטרס
בסיאול צריכים להתמודד עם מנהיג צעיר וחסר ניסיון. קים הבן
צילום: AP
מומלצים