פגרים בבוץ: מאבק להצלת תאואים ממושב חניאל
פעילים למען בע"ח ועמותת "תנו לחיות לחיות" טוענים כי משרד החקלאות מתעלם מפניותיהם בחודשים האחרונים בנוגע להזנחה קשה ותמותה של עגלים ותאואים ב"משק כפיר" במושב חניאל. "הם רעבים, רזים, בסכנת חיים וזקוקים לחילוץ מיידי". משרד החקלאות: ידוע על ליקויים חמורים והוחלט לפנות את החיות
עמותת "תנו לחיות לחיות" ופעילים למען בעלי חיים תוקפים את משרד החקלאות וטוענים כי התעלם במשך חודשים ממצבם הקשה של עדרי תאו ופרות ב"משק כפיר" במושב חניאל, וכתוצאה מכך מתו בעלי חיים רבים מרעב והזנחה, למרות תלונות רבות שנשלחו אליו בנושא.
אתי אלטמן, דוברת עמותת "תנו לחיות לחיות" מספרת כי לפני תשעה חודשים הגיעו דיווחים לעמותה מפעילים למען בעלי חיים שהגיעו למקום והזדעזעו מאופי הטיפול בחיות המשק.
לדבריה, היא שלחה מספר פניות מאז חודש מרס למנהל השרותים הווטרינרים, ד"ר נדב גלאון והתריעה על מצב בעלי החיים במקום, אך ללא הועיל.
"פגרים מוטלים בשטח, תאואים רעבים וטובעים בבוץ"
אלטמן מציינת כי במשק ישנו עדר של כ-20 תאואים במצב גופני ירוד, ללא מזון ומים בכמות מספקת, והם זקוקים לחילוץ מיידי. בסמוך ישנה רפת של פרות שמרביתן מתבוססות במפלסי בוץ וצואה גבוהים.
"בשטח המכלאה ישנם פגרי תאואים השקועים בבוץ הסמיך, פגרים אחרים מוטלים מחוץ למכלאה ולא נקברו על פי התקנות, חלקם נאכלו על ידי חיות בר".
"בתקופה מאז שנשלחה תלונתי הראשונה בנושא כבר מתו עשרות בעלי חיים בסבל רב, ברעב ובצמא ולאחר שכל גופם שקע בבוץ – מוות שניתן היה למנוע אילו רק היה נערך מעקב ראוי לשמו אחר מצבם", היא אומרת. "רק כשאני מציפה את הנושא יום אחרי יום ושולחת תמונות קשות מהשטח, ומערבת תקשורת, משרד החקלאות נזכר לפעול".
פגר של תאו בשטח המכלאה המוצפת אתמול (חמישי)
החשש: העדר לא ישרוד את הסערות והגשמים
בימים האחרונים הגיעו למקום פעילים למען בעלי חיים כדי לתעד את הנעשה במשק. הם דיווחו ל-ynet כי חזו בתאואים המתקשים להתמודד עם כמויות הבוץ במכלאה שחלקה הוצפה במים נוכח הגשמים המרובים, ותיעדו אבוסים וכלי שוקת למים במצב ירוד.
"בעלי החיים שם ללא קורת גג מפני הגשמים, רעבים ורזים", הם אומרים ל-ynet וביקשו שלא לחשוף את זהותם. "החשש שלנו מתחילת השבוע היה כי מזג האוויר יחריף, דבר שיביא למוות נוסף של חלק מבעלי החיים".
אתמול (חמישי) בשעות הלילה הגיעה קבוצה של פעילים למקום וניסתה לחלץ שני תאואים שנקברו לדבריהם בבוץ, אך אחד מהם לא שרד והשני התגלה ללא רוח חיים לפנות בוקר. "החיות היו ללא מזון ונאלצנו בלית ברירה לפתוח את שער המכלאה כדי לאפשר להן להגיע לעשבייה בשטח. לצערנו, משרד החקלאות מונע מאיתנו להביא להן מזון שנתרם לנו כדי להאכילם ומסרבים לפנות את החיות מהמשק למקום חלופי".
לדברי הפעילים, עד כה מתו תשעה תאואים עקב אוזלת יד של הרשויות. בעמותת "תנו לחיות לחיות" מותחים ביקורת קשה כנגד משרד החקלאות וקוראים להעברת סמכויות אכיפת חוק צער בעלי חיים לאלתר למשרד להגנת הסביבה, "מאחר שקיים ניגוד אינטרסים מובהק בין האינטרסים של החקלאים ובין חוק צער בעלי חיים שתפקידו להגן על בעלי החיים".
לטענת הפעילים, שני תאואים מתו ביומיים האחרונים במשק
מ' החקלאות: ליקויים חמורים במקום, החיות יפונו
במשרד החקלאות מודים כי הם מודעים לחומרת המצב במשק וטוענים כי השירותים הווטרינריים ביצעו "בשנה האחרונה ביקורים וביקורות תכופות במשק, כדי לבחון את מצב בעלי החיים שבמקום.
לבעל המשק הוגשה תוכנית לשיקום ולשיפור תנאי החזקת בעלי החיים.תוכנית השיקום נועדה להסביר למחזיק כיצד לטפל בבעלי חיים שברשותו, כיוון שברבים מהמקרים הליקויים נובעים מחוסר ידע או ניסיון, והעדפה היא למנוע טלטול מיותר של בעלי החיים, ולהעדיף חינוך והסברה לטיפול ראוי בבעלי החיים".
לדברי המשרד, בעל המשק התבקש להעביר לידיהם דו"חות לגבי ההתקדמות הליך השיקום ובביקורת אחרונה שנערכה לפני מספר ימים, התגלה כי "ליקויים רבים טרם טופלו או שטופלו באופן חלקי ביותר. עוד עלה מהביקורת האחרונה כי מצבם של בעלי החיים גרוע אף יותר מזה שנמצא בביקורנו הקודם. למותר לציין, כי חלב מהמשק אינו משווק לציבור לאור מצב הפרות במקום".
במשרד מודים: "המצב הגופני של רבות מהבהמות ירוד"
במשרד החקלאות אף פירטו רשימת ליקויים חמורים שלדבריהם התגלו במקום: "מרבץ בעלי החיים מכוסה בוץ ברוב המתחמים. בחלקם עומק הזבל כגובה רגלי הבהמות, צפיפות הפרות גדולה מהמומלץ, המצב הגופני של רבות מהבהמות ירוד.
הבופאלו והפרות מוזנות במזון ירוד באיכות נמוכה, בחלק מהמתחמים אין אבוסים מתאימים, מספר השקתות אינו מספק ביחס למספר הבהמות שבמתחם, בחלק מהמתחמים גובה הזבל כגובה שפת השוקת, זבל גולש לתוכה והמים מזוהמים, חלק מהפרות סובלות מדלקות, רבות מהבופאלו ומהפרות זקוקות לטילוף דחוף".
במשרד מוסיפים כי במקום ישנה הזנחה ניכרת בכל הנוגע לטיפול הסביבתי. "הביצה למרבץ הבופאלו מהווה מאגר לקינון מעופפים שונים. חורבות הסככה שהתמוטטה במהלך 2012 לא פונו והן מהוות מוקד להתרבות מזיקים שונים".
במשרד החקלאות מסבירים כי המשרד "אינו מסתפק בהצהרת כוונות לשיפור המצב, על כן הוחלט בשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות לפנות את בעלי חיים במקביל לנקיטת הליכי אכיפה נגד בעל המשק".
למרות פניית ynet עדיין לא התקבלה תגובה מנציגי "משק כפיר".