שתף קטע נבחר

עכשיו זה מדעי: מריחואנה רפואית הופכת כאב לנסבל

חוקרים שביצעו סריקות מוחיות בנבדקים שצרכו מריחואנה רפואית להקלת כאבים גילו כי היא משפיעה על אזורי המוח הקשורים לתפיסת הכאב. התוצאה: הכאב אמנם לא נעלם, אבל הפך להרבה פחות מטריד

הוכחה מדעית למה שחולים רבים יודעים לספר: מחקר חדש שנערך באוניברסיטת אוקספורד מגלה כי נטילת כדורי קנאביס אינה מעלימה את הכאב לחלוטין, כפי שרבים חושבים, אלא הופכת אותו לנסבל הרבה יותר.

 

את המחקר, שפורסם בגיליון האחרון של כתב העת Pain, מימנו אוניברסיטת אוקספורד בשיתוף הקונסוליה הבריטית לחקר רפואי והמכון הבריטי למחקר רפואי.

 

החיים עם קנאביס:

  

ההשפעה - על התגובה לכאב

המחקר החדש כלל 12 גברים בריאים, חלקם קיבלו מריחואנה רפואית בטבליות במינון 15 מיליגרם של החומר הפעיל THC, והאחרים קיבלו טבליות פלצבו שאינן מכילות חומר פעיל.

 

הנבדקים נתבקשו למרוח משחה על עור הרגל. אצל חלקם המשחה לא הכילה חומר פעיל, ואצל אחרים היא הכילה צ'ילי הגורם לתחושת צריבה וכאב.

 

לאחר מכן עברו הנבדקים סריקות מוחיות באמצעות מכשיר תהודה מגנטית MRI, שהראו כי קיים שינוי בפעילות המוחית באזור האחראי על תפיסת כאב אצל נוטלי הקנאביס, בהשוואה לאלה שקיבלו טבליות פלצבו.

 

הסריקות גילו כי אצל אלה שסבלו מכאב, אזור תפיסת הכאב המוחי שהיה פעיל לפני נטילת הקנאביס הפחית את פעילותו לאחר נטילת התרופה.

 

"קנאביס משפיע בעיקר על התגובה האמוציונלית לכאב מאשר על הכאב עצמו", אמר ד"ר מייקל לי, ראש צוות החוקרים מאוניברסיטת אוקספורד. "הנבדקים לא דיווחו על כל שינוי בתחושת הצריבה, אולם הכאב הפריע להם פחות בעקבות הקנאביס".

 

לדברי ד"ר לי, לא כל מי שסובל מכאב מגיב לנטילת קנאביס. "התרופה אינה פועלת כמו תרופות רגילות לכאב שאנו מכירים ברפואה. חלק מגיבים לה היטב, אחרים כלל לא. ההדמיות המוחיות מראות כי היא פועלת בדרכים שונות אצל אנשים שונים, באפקט אחר של תפיסת הכאב".

 

משכך כאבים ומשפר תיאבון

צמח הקנאביס מכיל חומרים המכונים "קנבינואידים", המשפיעים על מערכות רבות בגוף, ואחד הפעילים שבהם הוא THC. הקנאביס מגודל בחממות מיוחדות בתנאים אורגניים. רוב החומר הפעיל מרוכז בפריחת נקבת הצמח, אשר נקטפת ועוברת של ייבוש.

 

השימוש בקנאביס רפואי ניתן למבוגרים לרוב באמצעות עישון, ולילדים חולים באמצעות ערבוב הצמח במזון (כמו עוגה) או בסירופ. החומרים הפעילים מתחילים להשפיע תוך דקות ספורות בעישון, ובתוך כשעה-שעתיים כשנצרך דרך המזון.

 

הקנאביס אמנם נקשר לשימוש בסמים, אולם בעולם הרפואה הוא הוכח במגוון פעילויותיו הרפואיות החיוביות ובהן שיכוך כאבים, הרגעה, כיוח ושיפור התיאבון - דבר החשוב במיוחד בחולי סרטן או חולים כרונים ההולכים ומאבדים ממשקלם. ביכולתו של הקנאביס גם למנוע בחילות והקאות, לעורר את חילוף החומרים ולעכב תהליכים דלקתיים.

 

לפני כשנה אישרה הממשלה את הסדרת האספקה של קנאביס רפואי למחקר. על פי ההחלטה, קיבל על עצמו משרד הבריאות לשמש מקור אספקה לקנאביס ולהוות "סוכנות ממשלתית" בכל הנוגע לתחום זה.

 

על פי נתונים בישראל, למעלה מ-6,500 חולים בעלי רשיון לשימוש בקנביס רפואי, אולם אלפים נוספים, בהם חולי סרטן, קטועי גפיים, סובלים מכאבים כרוניים, חולי טורט ואחרים עדיין ממתינים לאישור להשתמש בו.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קנאביס. ההשפעה אמוציונלית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים