שתף קטע נבחר

 

בעל עסק, מחזיק בחוב אבוד? תזדכה עליו במס

מחזיקים בחוב אבוד עקב אי תשלום של לקוחות או ספקים? אתם יכולים לנצל את החובות הללו לצרכי מס. מדריך

בעלי עסקים רבים במשק מתקשים בגביית חובות מלקוחות וספקים. במקרים רבים החוב מוגדר כ"חוב אבוד" והם נאלצים לוותר עליו.

 

 

מציאות זו מחייבת התייחסות לשתי נקודות מעניינות - הראשונה היא כיצד העסק יכול לנצל את אותן חובות לצורכי מס? השניה היא, מהן השלכות המס ביחס לחוב שוויתרו על גבייתו ומחלו עליו?

 

מהו חוב אבוד?

"חוב אבוד", או "חוב רע" כפי שהוא מכונה בפקודת מס הכנסה, הוא חוב שאינו ניתן לגבייה או שסיכויי גבייתו שואפים לאפס. חוב אבוד שונה מ"חוב מסופק" שהוא חוב שקיים ספק לגבי יכולת בעל עסק לגבותו. בעיקרון, חוב אבוד מוכר כהוצאה לצורכי מס בשנה שבה הפך לחוב אבוד.

 

כאשר מדובר בחוב אבוד, יש צורך להוכיח כי נעשו מאמצים רבים על מנת לגבות את החוב. משום כך, יש לבצע מספר פעולות לגביית החובות, ובכלל זה - פניות חוזרות לחייב, פנייה לעורכי דין וכן הגשת תביעות. כמו כן, יש לשמור תיעוד מהפעולות שנעשו, כדי שניתן יהיה להוכיח כי נעשו המאמצים הנדרשים לגביית החוב.

 

במידה וקיים חוב שקיימים קשיים בגבייתו, יש לשקול שתי אפשרויות:

 

1. לפנות לחייב במטרה לגבש הסדר על גובה החוב עד תום שנת המס. בנוסף ליתרון בגבייה המיידית, יהיה ניתן להפחית את הסכום שלא שולם מההכנסה החייבת עוד בשנת המס.

 

2. במידה ולא ניתן להגיע להסדר, כדאי לפתוח בהליכי גביה לפני תום שנת המס על מנת שניתן יהיה להכיר לצורכי מס בחובות האבודים בשנת המס.

 

מה הדין אם החוב נמחל?

לעיתים קורה שבעל העסק אינו פועל לגביית החוב אלא מוחל הוא לחייב על החוב. החוק קובע בעיקרון, כי אדם אשר נמחל לו חוב או חלק ממנו, יראו את סכום החוב כהכנסתו. אלא, שבתי המשפט קבעו במספר פסקי דין, כי לא כל מחילה היא הכנסה.

 

כך לדוגמא, בית המשפט, בפסק הדין בעניין עטרת זהב, קבע כי חובות לספקים שלא נפרעו על פני זמן, ואשר פקיד השומה ראה בהם חובות שנמחלו, אינם מהווים חובות שנמחלו.

 

שאלה מעניינת בהקשר זה היא, מהו הדין כאשר בעל שליטה מוחל לחברה שבשליטתו, על החוב שלו? נראה כי מחילת בעל שליטה לחברה שלו, אינה נחשבת כהפסד הון. במקביל, המחילה לא אמורה להיחשב כהכנסה לחברה, אלא כתוספת להשקעת בעל המניות בהון החברה. הסיבה לכך היא שמחילה על חוב בין צדדים קשורים (כמו בין בעל שליטה לחברה שבשליטתו) אינה נחשבת מבחינה כלכלית כמקור להתעשרות.

 

מה העמדה של רשות המסים ביחס למחילת חובות?

מחילת חובות היא פעילות עסקית שגרתית, אלא שרשות המסים סבורה כי מחילת חוב בין צדדים קשורים, נעשית במקרים מסוימים במטרה לחסוך במסים. תכנון המס הוא פשוט: חברה האם מוותרת לחברה הבת שלה על חוב כספי, ולאחר מכן, חברת האם דורשת הכרה בהפסד בגין מחיקת החוב.

 

רשות המסים פרסמה בעבר רשימת תכנוני המס החייבים בדיווח. הרשימה כוללת, בין היתר, מכירת נכס לצד קשור בהפסד שקוזז נגד הכנסות חייבות, מחילת חוב בין צדדים קשורים ועוד.

 

לאור האפשרות לתכנון מס בלתי לגיטימי, נקבעה חובת דיווח על תכנון מס שכרוכה בו מחילת חוב, בכדי לאפשר לרשות המסים לבדוק את כשרותו.

 

הדיווח ייעשה רק כאשר מדובר במחילת חוב בסכום של מיליון שקל ומעלה אשר קוזז מהכנסות המוחל/נמחל, ובעקבות המחילה פחת סכום המס שהיה צריך להשתלם אילולא מחילת החוב. שימו לב, רשות המסים רק רוצה לקבל מידע על התכנון שנעשה - אין מדובר בהכרח בתכנון מס בעייתי.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מסים ומיסוי בינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קיזוז חובות
צילום: Index Open
אבי נוב
מומלצים