טכנולוגיות מים ואנרגיה חלופית: מנוע צמיחה
הפתרונות לביקוש הגובר למים ולאנרגיה חלופית בעולם נמצאים כאן בארץ. מאות חברות ישראליות פועלות בתחום וישראל נחשבת למובילה עולמית
בשנים האחרונות אנו עדים לשינוי תפיסה משמעותי בכל רחבי העולם. ההבנה לפיה המשאבים הטבעיים של כדור הארץ מוגבלים, מתחילה לחלחל ומדינות רבות מיישמות תוכניות שימור, התייעלות, חיסכון וגיוון מקורות. השינוי נוגע בעיקר לסקטור הקלינטק הכולל בתוכו את תחומי המים, האנרגיה המתחדשת, ההתייעלות האנרגטית, החקלאות והסביבה. במקביל, ישנה הבנה רחבה שלפעילות של בני האדם יש השפעה מכרעת על כדור הארץ ויש לנקוט צעדים רחבי היקף בכדי לשמור על הסביבה שבה אנו חיים.
שינוי תפיסה זה מוביל להזדמנויות עסקיות רבות, ומדינה שתדע
לענות על האתגרים הקיימים בתחום, תיצור לעצמה יתרון משמעותי בתחרות הקיימת למציאת פתרונות כלכליים וברי קיימא.
למדינת ישראל היסטוריה ארוכת שנים בהתמודדות עם מחסור במשאבי טבע. ישראל אינה משופעת במים ובמקורות אנרגיה ועל כן, עם השנים, השכילה המדינה באמצעות האקדמיה והתעשייה לפתח פתרונות יוצאי דופן בכדי להתמודד עם מחסור זה. בשילוב עם הרקע הטכנולוגי החזק שקיים בישראל, פותחו לאורך השנים טכנולוגיות יוצאות דופן שיודעות לענות על האתגרים החדשים, שרלוונטיים לא רק למדינת ישראל אלא לעולם כולו.
בשנת 2006 זיהה המטה לקידום השקעות במשרד התמ"ת את הצורך העולמי ההולך וגובר מחד ואת הפוטנציאל של החברות הישראליות מאידך, ויחד עם גורמים פרטיים וממשלתיים נוספים בנה את התוכנית הלאומית לקידום טכנולוגיות מים – Israel NewTech, שקיבלה תוקף של החלטת ממשלה.
לומדים מהניסיון הישראלי
עדי יפת-בארי, מנהלת תחום מים ב-Israel NewTech במטה לקידום השקעות במשרד התמ"ת, מסבירה מדוע ישראל מובילה בתחום. "מאז ומתמיד היו חסרים בישראל משאבי מים", היא אומרת. "לאורך השנים התפתח בישראל ידע רב בתחומי התכנון, הניהול, ההנדסה והטכנולוגיות. כיום ישראל נחשבת בצדק רב כמובילה עולמית בכל מה שקשור בניהול משק מים לאומי ועירוני, מחזור מים, השקייה, התפלה ועוד". בשנים האחרונות, עם העלייה ברמת החיים במדינות העולם, במיוחד בהודו וסין, נוצר ביקוש גובר למים, ודרישה גוברת לפתרונות טכנולוגים. "העולם צמא למים ולטכנולוגיות מים, ובישראל ניתן למצוא פתרונות יעילים וחסכוניים", היא מוסיפה.
הנתונים מצביעים על כך שתחומים אלו מהווים את אחד מגורמי הצמיחה של המשק הישראלי, ומטרתה העיקרית של תוכנית Israel NewTech היא קידום חברות הקלינטק הישראליות בשוק העולמי. התוכנית, שאושרה לאחרונה על-ידי הממשלה בפעם השלישית, הינה תוכנית דינאמית וגמישה אשר מקשרת בין כל הגורמים המעורבים - תעשייה, ממשלה, אקדמיה, השוק המקומי ובעיקר חיבור לשוק העולמי. הקשר עם חברות ולקוחות ברחבי העולם נעשה דרך מערך הנספחים
המסחריים של משרד התמ"ת ובשנים האחרונות אנו עדים לגידול מתמיד ביצוא של תעשיות אלה הודות לעבודת התוכנית והנספחים המסחריים.
אחד הכלים המשמעותיים של התוכנית, לדברי יפת-בארי, הוא הטמעה של טכנולוגיות מים חדשניות בתאגידי מים בארץ. "הממשלה מסבסדת הטמעת טכנולוגיות בתאגידי המים. החברה הטכנולוגית חוברת לתאגיד עירוני ויחד הם מגישים בקשה לסבסוד הטמעת הטכנולוגיה של החברה בתאגיד. יש כבר למעלה 20 פרויקטים כאלה והיד עוד נטויה", היא אמרה. לנציגים מחו"ל, שמגיעים לישראל בכדי להתעניין בטכנולוגיות הישראליות, מהוות התקנות אלו הוכחת התכנות של הטכנולוגיה והצגה מוחשית של טכנולוגיה חדשנית בפעולה.
כדוגמה לפעילות הקידום שמבצעת התוכנית, התקיים לפני מספר שבועות בדלהי שבהודו סמינר שבו נפגשו נציגי תוכנית Israel NewTech במשרד התמ"ת, נציגי רשות המים, תאגיד הגיחון, הנספחות המסחרית בהודו וחברות טכנולוגיה ישראליות בתחום המים עם אנשי סקטור המים העירוני של הודו. המשלחת הישראלית הציגה את התפיסות הישראליות בתחום כולל פתרונות טכנולוגיים שהציגו החברות הישראליות. המשלחת יצאה להודו כחלק מיישום הסכם שיתוף הפעולה בין משרד התמ"ת למשרד לפיתוח עירוני ההודי, שנחתם בתחילת השנה. ניסיון העבר מלמד שמפגשים כאלו, שמגדילים את החשיפה של החברות הישראליות בשוק העולמי, משמשים היטב את החברות ומובילים בהמשך לעסקאות.
תערוכת ווטק שמתקיימת בישראל אחת לשנתיים בתל אביב הינה אחת מתערוכות המים המובילות בעולם, אליה מגיעים חברות ומשקיעים זרים מכל רחבי הגלובוס. לתערוכת ווטק האחרונה שהתקיימה בנובמבר 2011, הגיעו למעלה מ- 27,000 מבקרים מ-104 מדינות שונות. תערוכת ווטק הקרובה תתקיים באוקטובר 2013. יפת בארי מוסיפה "בשונה מתחום ההייטק למשל, תחום המים, שהוא תחום תשתיתי ושמרני מאוד, מאופיין במעורבות גדולה של המדינה. על לכן ישנה חשיבות רבה לעזרה של המדינה בפיתוח התעשייה. תערוכת ווטק הינה במה נהדרת בשבילנו לחזק את המותג שנקרא ישראל".
בשנת 2008, כהמשך להחלטה מ-2006, החליטה המדינה לצרף את תחום האנרגיה המתחדשת לתכונית Israel NewTech. בנוסף למשאבי המים, ישראל היא מדינה דלה במקורות אנרגיה אך מתקדמת בתחומי האנרגיה המתחדשת, ומכאן ההיגיון שבשילוב התחום בתוכנית.
חייבים לחשוב גלובלי
אופיר גור, מנהל תחום אנרגיה חלופית ותחליפי דלקים ב-Israel NewTech במטה לקידום השקעות במשרד התמ"ת, מציין כי יש ניסיון לשחזר את ההצלחה בתחום המים גם לתחום האנרגיה. "אנחנו נמצאים בשיתוף פעולה עם משרדים שונים ומכון היצוא, שם יושבים אנשי התוכנית כדי לקדם את התעשייה הישראלית, בין היתר על-ידי ארגון משלחות לחו"ל והבאת חברות בינלאומיות לארץ". הוא מזכיר את כנס אילת-איילות לאנרגיה מתחדשת, שנערך בסוף החודש שעבר. "הבאנו גם גורמים זרים לארץ. בנינו להם לו"ז וקבענו פגישות. אנחנו מנסים לדחוף כלפי חוץ – השוק בארץ קטן וכדי להצליח חייבים לחשוב גלובלי".
יפת-בארי וגור מציינים כי הנספחים המסחריים של משרד התמ"ת פועלים רבות לקידום תעשיית הקלינטק הישראלית. לדבריהם, הנספחים מחפשים לקוחות פוטנציאלים לטכנולוגיה הישראלית בארצות-הברית, אירופה, סין, הודו ובמדינות ואזורים נוספים בעולם. גור אמר כי למשל בסין והודו קיים ביקוש גבוה לפתרונות אנרגיה חלופית בשל זיהום האוויר הגבוה. "אלו יעדים מאוד חשובים שאנו מנסים לחדור אליהם", הוא אמר. "אנחנו שומעים מהחברות מה מעניין אותן ובונים תוכניות עבודה מותאמות. הרעיון הוא לבנות את התוכניות בשיתוף פעולה מלא עם התעשייה".
החברות הישראליות, בסיוע משרד התמ"ת, מציגות את הטכנולוגיות שלהן בתערוכות בעולם. בתערוכת אינטרסולאר, שהתקיימה בחודש מרס בגרמניה, ארגנו אנשי Israel NewTech ומכון היצוא משלחת וביתן גדול של חברות ישראליות ובעזרת הנספחות המסחרית במינכן אורגנו פגישות עם לקוחות פוטנציאליים. בשנה הבאה ישתתפו חברות ישראליות בכנס ברוטרדם, הנחשב לגדול והחשוב בעולם בתחום הדלקים הביולוגיים. "בכנס מתוכננת נציגות ישראלית משמעותית" מבטיח גור. "אנו נארגן
פגישות עם חברות וגורמים מכל העולם". בנוסף מארגנים בניוטק אשר במטה לקידום השקעות משלחות לכנס בנושא תחליפי דלקים, שיתקיים בחודש מרס הקרוב בניו-יורק ולכנס בנושא גז שייערך חודשיים לאחר מכן ביוסטון.
"ישראל היא אחת המדינות המתקדמות בעולם בכל הקשור לקלינטק", הוא אמר. גור הזכיר את הפרסום של ארגון ה-Cleantech Group, לפיו שמונה מתוך 100 החברות החדשניות ביותר בתחום הן ישראליות. הוא אמר כי זו לא הפעם הראשונה שחברות ישראליות נמצאות בצמרת העולמית ובשנים האחרונות היו כל שנה בין שש לשמונה חברות ברשימה המכובדת. "זה דבר נמשך וכאן טמונה ההצלחה האמיתית. ישראל היא למעשה מעצמת חדשנות בתחום הקלינטק", הוסיף גור. "יש פרויקטים של חברות ישראליות בתחומי המים והאנרגיה המתחדשת בכל העולם. מדובר בתעודת כבוד לתעשייה הישראלית".