שתף קטע נבחר
 

כמה צריך סורי לשלם עבור כיכר לחם?

תושבי העיר חלב, שנחשבה עד לקיץ לבירה הכלכלית של סוריה, נדרשים לשלם 7 דולר עבור כיכר לחם, ו-70% מהם אינם יכולים לעמוד במחיר. משבר הלחם מורגש היטב גם אצל השכנה לבנון, עקב הברחות של לחם לסוריה

בשבוע שעבר נהרגו עשרות סורים בעיירה ליד העיר חמה בעת שהמתינו בתור לרכוש לחם . ואכן אט אט נראה כי עבור חלק מהאזרחים הסורים, שאינם מעורבים בלחימה, המלחמה הנוכחית היא המלחמה להשגת לחם, שהפך מוצר מותרות עבור סורים רבים. לפעמים המחיר הוא החיים, אך גם אלה ששורדים מגלים כי הלחם הוא מעבר להישג ידם.

 

 

700 לירות לכיכר לחם

נכון להיום, מגיע מחיר כיכר לחם לכ-100 לירות סוריות בדמשק, קרי דולר אמריקאי אחד. ברם, באזורים המרוחקים יותר בהם הלחימה נמשכת ללא הפסק המחירים גבוהים עוד יותר. כך למשל בעיר חלב מחיר כיכר לחם מגיע לכ-700 לירות סוריות (7 דולר). בחומס מחיר הכיכר מגיע לכ-500 לירות (כ-5 דולר).

 

התקפה אווירית על מאפייה במחוז חמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התקפה אווירית על מאפייה במחוז חמה(צילום: רויטרס)

 

חלב שעד ליולי האחרון נחשבה לבירה הכלכלית של סוריה כוללת כ-6 מיליון תושבים (כולל האזורים הכפריים) ולכן דורשת בכל יום 1,200 טון לחם. לפי הערכות של גורמי אופוזיציה בעיר, כ-70% מהתושבים המקומיים לא יכולים להרשות לעצמם לרכוש לחם על בסיס יומי. לא בכדי, כשהגיע באחרונה סיוע של מיליון דולר מקטאר להנהגת האופוזיציה המקומית בחלב הופנה כל הסכום לרכישת לחם. הדבר בא על חשבון המשכורות של לוחמי האופוזיציה.

 

הברחות מלבנון

משבר הלחם בסוריה מורגש היטב גם אצל השכנה לבנון. מסתבר כי ישנם סוחרים המנצלים את המצב ומבריחים בכל יום כמויות גדולות של לחם מלבנון לסוריה דרך בקעת הלבנון וצפון לבנון. מדובר בעסק משתלם שכן מחיר הלחם בסוריה גבוה פי 7 ממחירו בלבנון.

 

צפו: מחסור בלחם ובפיתות בסוריה 

צילום: רויטרס

צילום: רויטרס

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הברחת הלחם הלבנוני לתוך השטח הסורי יוצרת מצוקה בשוק המקומי. באחרונה דרשו בעלי המאפיות בלבנון להגדיל את כמות הקמח המסובסד על ידי הממשלה מ-18 אלף טון ל-20 אלף טון. בעלי המאפיות ציינו כי הביקוש המקומי ללחם עלה בלבנון בצורה ניכרת נוכח הזרם הבלתי פוסק של עשרות אלפי פליטים סורים ופלסטינים משטחי הלחימה. בעלי המאפיות גם דורשים העלאה של המחיר, ומציעים מספר חלופות ובכלל זה הקטנת משקל כיכר הלחם העומד כיום על 900 גרם (בשנת 2007 כבר הופחת משקל הלחם בלבנון).

 

אבל אם נחזור לסוריה, ניתן לראות כי לא רק הלחם הפך למוצר נכסף עבור הסורים. מבחינת הסורים, חגיגות השנה החדשה יהיו הרבה פחות מתוקות.

 

סוחרי מוצרי המתיקה בדמשק מדווחים כי הביקוש למוצרים אלה ירד לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה בכ-50%. הסיבה לכך נעוצה בעלייה מטאורית של 60%-70% במחירים, בשל התייקרות חומרי הגלם. כך למשל, מחירי אבקת הסוכר עלו מ-55 לירות ל-85 לירות בעוד שמחיר שק קמח הוכפל מ-1,900 לירות ללמעלה מ-4,000 לירות (כ-400 דולר).

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים