לחץ על הממשלה להקפיא את שכר הח"כים
יו"ר ועדת הכספים משה גפני ויו"ר העבודה שלי יחימוביץ' קראו היום לממשלה להקפיא את עדכון השכר האוטומטי של הבכירים ברשויות השלטון. בפברואר אישרה הכנסת פה אחד את התוספת, שתעמוד על כאלף שקלים בחודש לח"כים, שרים, ראש הממשלה, הנשיא, הנגיד והשופטים
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני פנה היום (ב') לממשלה ולחץ עליה להקפיא את שכר הבכירים ברשויות השלטון ולמנוע את עדכונו בכאלף שקלים לחודש, החל מהחודש הבא. במקביל, יו"ר העבודה, ח"כ שלי יחימוביץ, פנתה ליו"ר ועדת הכנסת ח"כ יריב לוין, וביקשה ממנו לכנס את ועדת הכנסת כדי לדון בהקפאת שכר הח"כים. בקשה דומה היא הפנתה לגפני כדי למנוע את עדכון שכר השרים.
- מיכאל איתן מציג: כך נראה תלוש משכורת של שר נתניהו חושף את התלוש: מרוויח 15 אלף שקל נטו
- השוואה בינלאומית: ח"כים ישראלים מרוויחים יותר
כבר לפני כחודש גפני שיגר בעניין זה מכתב למזכיר הממשלה צבי האוזר בו הוא ביקש להביאו לתשומת לב הממשלה כדי שתשקול בכובד ראש את ההקפאה נוכח הגירעון הגדול בתקציב המדינה.
עדכון שכרם של נשיא המדינה, ראש הממשלה, השרים, סגני השרים והשופטים הוא אוטומטי. אלא אם תתערב הממשלה, גפני ייאלץ בחודש הבא לפרסם את שיעור השכר המעודכן של בכירים אלה. עד כה טרם התקבלה תגובתו של מזכיר הממשלה לפניית גפני.
השכר של ראש הממשלה והשרים צמוד למדד ומתעדכן ב-15 בינואר (הפעם יהיה זה בשיעור צפוי של כ-1.4%). שכר הנשיא, הח"כים והשופטים צמוד לשכר הממוצע שמתעדכן סמוך למועד זה (בשיעור צפוי של כ-3%). עדכון שכר הח"כים הוא בסמכות ועדת הכנסת. לשכר השרים צמוד גם השכר של נגיד בנק ישראל, מבקר המדינה ומנכ"לי המשרדים.
לדברי יחימוביץ', "השרים וחברי הכנסת לא נמשחו למלוכה. נבחרי ציבור צריכים לשמש דוגמה ומופת ולא לחיות במציאות מנותקת. בעוד ששכרם מתעדכן באופן אוטומטי, שכר רוב העובדים במשק נשאר נמוך מאוד ונשחק בהתמדה ואילו הוצאות המשפחה ממשיכות להרקיע שחקים".
גפני ציין בפנייתו למזכיר הממשלה כי "בשנים עברו, כאשר המשק היה נתון במשבר כלכלי, הממשלה יזמה מהלך של אי עדכון שכר נושאי המשרה הבכירים ברשויות השלטון לגבי אותה תקופה, כולל שכר השופטים. כך נעשה בשנים 2002 ו-2009, שבה הוחלט בנוסף לאי עדכון השכר גם על הפחתת השכר בשיעור 5% לגבי ראש הממשלה והשרים".
גפני מוסיף ומדגיש כי "החלטת אי עדכון בתקופה של משבר כלכלי מעידה על סולידריות של נושאי המשרה, המהווים דוגמה לכלל המשק, ומשקפת הן הכרה שלהם במצב בו מצוי המשק והן נשיאה בעול". הוא סבור כי צעד זה מתחייב גם הפעם "לנוכח הגירעון התקציבי עליו מתריע שר האוצר וכיוון שהצפי לגבי תקציב 2013 יכלול גזירות רבות וקיצוצים כואבים לכלל אזרחי המדינה ולמשק כולו".
התוספות הצפויות אם שכר הבכירים לא יוקפא ינועו בין 500 שקל למנכ"ל לכ-1,500 שקל לנשיא המדינה. שכר השופטים יעודכן בסכומים גבוהים יותר על פי דרגותיהם והוותק שלהם שנהנים מחישוב נפרד. כך לדוגמה, אם העדכון יצא לפועל, יעלה שכר הנשיא לכ-53,500 שקל, שכר ראש הממשלה לכ-46,600 שקל, שכר השרים, הנגיד פישר ומבקר המדינה לכ-41,900 שקל, ושכר הח"כים והמנכ"לים לכ-38,300 שקל.
לא מכבר הציע יו"ר ועדת הכספים להקים צוות שיבחן את עדכון שכר הבכירים בשיעור אחיד וממוצע (במקום למדד או לשכר הממוצע). עד כה הצוות לא קם. ניסיון של האוצר לצמצם את ממדי שכר השופטים בהצמדתו למדד במקום לשכר הממוצע נתקל בהתנגדות תקיפה של השופטים, גם להצעת הפשרה - ולא יצא לפועל.