בי"ח מאיר: תינוק בן חודשיים מת ממוות בעריסה
התינוק הובהל לחדר המיון תוך כדי החייאה, ולאחר שעה נוספת של נסיונות החייאה נקבע מותו. עד כה לא נמצא גורם ולפיכך ההשערה היא כי אכן המדובר במוות בעריסה
טרגדיה בבית החולים מאיר בכפר-סבא: תינוק בן חודשיים פונה לחדר המיון, לאחר שאמו מצאה אותו ללא רוח חיים במיטתו. הפעוט שנולד לאחר הריון ולידה תקינים, לא סבל מבעיה רפואית מוכרת.
כשהאם באה להאכיל את התינוק סמוך לשעה שבע בבוקר (יום ה'), הבחינה כי הוא מוטל ללא נשימה וללא תגובה. היא הבהילה אותו למרפאה במקום מגורי המשפחה, שם החלו בהחייאה אינטנסיבית והזמינו ניידת טיפול נמרץ של מד"א.
צוות מגן דוד אדום פתח בהחייאה, הנשים אותו והחל בעיסויי לב תוך כדי פינויו לחדר המיון. כשהגיע הוא נמצא עם לחץ דם נמוך וללא דופק. צוות בית החולים המשיך בהחייאה מתקדמת, והתינוק קיבל תרופות רבות לתוך הווריד, תוך שהוא מונשם ועובר עיסויי לב, אולם לאחר כשעה נוספת של החייאה נקבע מותו.
מוות בעריסה: עלייה של 50% בחורף
בישראל מתים מדי שנה כ-45 תינוקות באורח פתאומי. 87% ממקרי המוות הפתאומי מתרחשים עד גיל חצי שנה. מחצית מהמקרים (50%) מתרחשים בחודשי החורף, מינואר עד מארס. עד היום לא ברור הגורם למקרי התמותה, אולם ידוע כי ניתן להפחית משמעותית את שכיחותם.
בין הסיבות לעלייה העונתית דווקא בחורף של המקרים הן חימום יתר כתוצאה מהלבשת התינוק בשכבות של בגדים. התינוק מווסת את טמפרטורת גופו דרך הראש והפנים, והשכבתו לישון על בטנו מכפילה את הסיכון לגרימת מוות בעריסה.
תינוקות ששוכבים על הבטן נוטים לחימום יתר ומתקשים לווסת את חום גופם. הם נושמים אוויר בעל ריכוז נמוך יותר של חמצן, ישנים שינה עמוקה יותר, זזים פחות, רגישים פחות לרעש, חווים ירידות בלחץ דם ומתקשים להתעורר. בנוסף, שמיכות, כובעים, קפוצ'ונים וחפצים בסביבת התינוק עלולים לכסות את פניו ולמנוע מעבר אוויר חופשי.
ההמלצות למניעת המוות בעריסה:
- יש להשכיב את התינוק לישון על הגב.
- מומלץ להוציא חפצים רכים כמו בובות, כריות, שמיכות פוך, מגן מיטה, חיתולים ושמיכות שאינם מהודקים היטב למיטת התינוק. אלו מסכנים את התינוק בחנק ועלולים לגרום למוות פתאומי.
- כאשר מכסים תינוק בשמיכה מומלץ להצמיד אותו לסוף המיטה, כאשר רגליו נוגעות ב"תחתית". מומלץ שהשמיכה תונח בגובה בתי השחי של התינוק. יש להדק אותה מתחת למזרון.
- מומלץ להלביש את התינוק בשכבה אחת יותר ממבוגר.
- מומלץ שראשו של התינוק ופניו יהיו חשופים בעת שינה.
- 22 מעלות היא הטמפרטורה המומלצת לחימום חדרו של התינוק או חללי הבית בהם הוא שוהה.
- מומלץ להשכיב את התינוק על מזרן קשיח במיטת תינוקות או בעריסה עם תו תקן של מכון התקנים. שינה בעריסה או במיטת תינוקות בחדר ההורים עד גיל חצי שנה הוכחה כמפחיתה סיכון. לעומת זאת, השכבת התינוק על מצעים רכים או במיטת מבוגרים, שלא עם הוריו, מעלה את הסיכון למוות עריסה פי חמישה.
- מומלץ להימנע משינה משותפת עם ההורים. במספר מקרים שארעו בשנים האחרונות חנקו הורים בשנתם את התינוק שישן עמם במיטה.
- מומלץ להימנע מעישון בזמן ההריון ולאחר הלידה בסביבת התינוק. מחקר עדכני מראה כי ניתן ליחס בין 24%-32% מהמקרים של מוות עריסה לחשיפת התינוק לעישון ההורים או לעישון בסביבה. על פי סקר מב"ת לרך כרבע מהתינוקות היהודים נחשפו לעישון בגיל חודשיים. שיעור החשיפה בקרב תינוקות יהודים שנפטרו ממוות בעריסה היה כ-61.5%. יותר מחצי מהתינוקות הערבים (52%) נחשפו לעישון. לשלושה תינוקות מתוך ארבעה שמתו מוות פתאומי היה הורה מעשן (75%).
- מחלות בדרכי הנשימה הם גורם סיכון נוסף למוות עריסה. מחקרים רבים מייחסים לעישון ההורים כגורם לתחלואה מוגברת בקרב ילדים. אם אחד ההורים מעשן, הסיכון היחסי של ילדיו הנחשפים לעישון לחלות באסתמה גבוה ב-20% לעומת ילדים להורה שאינו מעשן; הסיכון היחסי לקשיי נשימה גובר ב-24%, והסיכון היחסי לשיעול גדל ב-40%.
- מעבר ליתרונותיה הידועים, הנקה מהווה גורם מגן מפני מוות בעריסה. חלב אם עשיר בנוגדנים למחלות ויראליות ומסייע במניעת זיהומים במערכת הנשימה, שגם הם עלולים להוות גורם סיכון למוות פתאומי.
- שימוש במוצץ בזמן ההשכבה לישון מהווה כנראה גורם מגן. מומלץ להרגיל גם תינוקות יונקים להשתמש במוצץ כבר מגיל חודש. לתינוק עם מוצץ קל יותר להתעורר ולהגיב לתופעות מסכנות חיים.
- מומלץ ליידע בהנחיות את כל המטפלים בתינוק: בני משפחה, מטפלות בבית ובמעונות היום, ולהקפיד שימלאו אחר ההמלצות.
למידע עדכני נוסף בנושא מוות פתאומי של תינוקות, דרכי הטיפול בגורמי סיכון ושמירה על סביבת שינה בטוחה לתינוק, ותמיכה ניתן לפנות לקו החם שמפעילה העמותה הישראלית לחקר ומניעת מוות פתאומי בתינוקות שמספרו 02-6666833 או באמצעות מידע בנושא באתר משרד הבריאות ואתר עמותת עתיד