הסערה בעיצומה: חשש מחסימת נתיבי איילון
הרשויות ממשיכות בהיערכות המיוחדת בעקבות הסערה החורפית. בתל-אביב חוששים מהצפת ציר הנסיעה המרכזי, בהרצליה מושבתת תחנת הרכבת, בחיפה מסייעים לדרי הרחוב והחקלאים בערבה מחזקים את מבני החממות מחשש לקריסה
הכוננות מול גנרל חורף נמשכת. אחרי יום גשום במיוחד שלווה בהצפות, תקלות בתנועת הרכבת ומפגעים נוספים, נערכות הרשויות בכל רחבי הארץ למתן מענה הולם מול פגעי מזג האוויר. הסערה שצפויה להימשך גם היום (יום ב') עלולה לגרום לחסימת ציר הנסיעה המרכזי בישראל - נתיבי איילון. "הצפת נחל איילון זה משהו שלא בשליטתנו, זה תרחיש קיצון. נחל איילון במצב סביר, אך בגשמים חזקים הוא עלול להיות מוצף", אמר המשנה למנכ"ל עיריית תל-אביב רובי זלוף.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet
רכבת ישראל התמודדה ביום הראשון של השבוע עם לא מעט תקלות שנגרמו בגלל הצפות. בהנהלת הרכבת החליטו לא לקחת סיכונים מיותרים ואת פניהם של באי התחנה בהרצליה קיבלה ההודעה: "בעקבות תנאי מזג האוויר הקשים והצפות באזור נסגרה זמנית התחנה". אורי קידר, אחד הנוסעים בתחנה, אמר: "כל היום יש שיבושים, איך יכול להיות שבכל פעם יש איזושהי תקלה? אף אחד לא יודע לענות על השאלות הפשוטות".
מיכל מהרצליה, נפגעת נוספת מהשיבושים בתחנה המקומית, אמרה כי "התקשרתי לתחנה בהרצליה ואמרו לי בטלפון שהתחנה עובדת והכול כרגיל. כשהגעתי היה אוטובוס חינם שלקח אותי לתחנת רכבת מרכז. הייתי אמורה להגיע מהרצליה לרחובות ברכבת ישירה. זה יצר לי איחור של שעה ושיבש את התוכניות. הכול בלגן בגלל לילה אחד של גשם".
בעיריית תל-אביב ביקשו מהתושבים ומהמגיעים לעיר לא להסתובב באזורי החופים והטיילת. המשנה למנכ"ל העירייה זלוף ציין עוד בנושא ההיערכות כי "ביקשנו מהתושבים לקשור היטב את חפציהם, בעיקר במרפסות ובגגות. אנחנו נערכים להצפות במקומות המועדים, יש לנו משאבות וביוביות ויש כוננות. יחידת ההומלסים שלנו פועלת בלילה עם שני כלי רכב שמספקים שמיכות ושתייה וננסה לקחת את מחוסרי הדיור למקומות מוגנים".
בשל מזג האוויר הסוער, העמידה עיריית חיפה בכוננות צוותים לשאיבת מים ברחובות שיוצפו או בבתי תושבים, לפי הצורך. בנוסף, תוגברו הצוותים לפינוי כבישים מסחף ומעצים שעלולים ליפול מהרוחות העזות. אתמול ירדו גשמים כבדים בחיפה אולם נרשמו גם הפוגות שאפשרו פעילות יעילה של מערכת הניקוז.
בעיריית חיפה ציינו כי עובדים סוציאליים יפעלו במהלך השבוע הקרוב בקרב דרי הרחוב וישכנעו אותם לעבור לדירה שמפעילה עבורם העירייה. בשל הסערה הצפויה גם בים, נסגרו אתמול רציף כרמל והרציפים המזרחיים בנמל חיפה. הפעילות ברציפים המערביים, המוגנים יותר, נמשכת כסדרה אולם מדבור בחלק קטן יחסית מהפעילות.
בנצרת עילית מקווים שביום רביעי יוכלו לראות מעט פתיתים לבנים. בעירייה נערכים גם למקרה שיהיה צורך בפינוי צירים. בינתיים מסתפקים בנצרת עילית בתגבור של המוקד העירוני ומחלקת הפיקוח. "מתבצע מעקב אחר בתי ספר וגנים וכל מקרה של הצפה או דליפה יטופל מיידית", אמרו בעירייה. כמו כן נמסר כי מערכות החימום הופעלו בכל מוסדות החינוך בעיר.
התחזקות הסערה עלולה לגרום לשיטפונות באזור הערבה ובחבל איילות בדרום. כבר היום החלו לנשב רוחות עזות באזור וחקלאי הערבה נערכו לחזק את מבני החממות. לפי הצפי, הרוח תלך ותתחזק ותגרום לסופות חול קשות ואובך כבד. אילון גדיאל, מנכ"ל מו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית, אמר כי "עקב אזהרות השירות המטאורולוגי לסופות גשם, רוחות והצפות, נזהרים חקלאי הערבה ומחזקים את מבני החממות. סביר להניח שרוחות שכאלו יפגעו בחממות ובגידולים החקלאיים. מדובר על רוחות חריגות בעוצמתן".
עמי שחם, מנכ"ל רשות ניקוז נחלים ערבה, אמר כי השיטפונות מביאים לעתים לנזקים בחממות החקלאיות, אך הם גם מקור המים של תושבי הערבה. אזור הערבה יבש וזוכה רק לכ-40 מ"מ גשם בשנה. שחם ציין כי לפי התחזיות, לצערו לא צפויים שיטפונות של ממש. "אני מקווה שלאורך ימי החורף יהיו שיטפונות ויתמלאו האקוויפרים", אמר שחם. "כרגע צפוי גשם בצד המזרחי של הערבה, לא באזור החקלאי של הערבה".
באזורים אחרים בדרום עמלו הרשויות המקומיות על השבת סדר החיים לתקנו. בחלק מערי הדרום התעוררו התושבים למראות של רחובות וכבישים מוצפים. תעלות הניקוז פונו מענפים ומחפצים. בערי הדרום שקרובות לחוף, יודעים שהעבודה הרבה שנעשתה לקראת החורף, אינה מספיקה בימים גשומים במיוחד. חיים איילון, תושב אשקלון, סיפר כי "הגעתי הבוקר באיחור של חצי שעה לעבודה. אני מקווה שמזג האוויר לא יפתיע אותנו לרעה".
75 ילדי מעון "בנימין אמר" בלוד נאלצו להעביר חמש שעות בבית הכנסת הסמוך, לאחר שמי הגשמים גרמו להצפה במקום. מנהלת המעון הזמינה חברת ניקיון ורק בשעה 12:30 חזרו הילדים למקום המוכר. במעון הפרטי הממוקם ברחוב אלי כהן 22, לומדים 75 ילדים בגילאי חצי שנה עד שלוש. הבוקר הגיעו המנהלת וצוות הגננות למעון וגילו כי הוא הוצף במי גשמים.
"הכול היה מים, חול ולכלוך", משחזרת המנהלת, "השטיחים, הג'ימבורי של הילדים. לא הייתה כל אפשרות להעביר פה את היום. סמוך אלינו ישנו בית כנסת, פניתי אליהם והם אפשרו לנו להשתמש בשלושה חדרים גדולים, שבמשך חמש שעות היוו את שלוש הכיתות שיש לנו במעון". כבר ב-7:00 בבוקר עמדו המנהלת וצוות הגננות בשער המעון והפנו את ההורים לבית הכנסת הסמוך.
במקביל, ההנהלה הזמינה חברת ניקיון כדי שניתן יהיה להחזיר את המקום לפעילות סדירה כמה שיותר מהר. "הם ניקו את הרצפה, את המשחקים ואת המתקנים בחצר. מערכת הניקוז של הרחוב הזה ישנה מאוד, והיא כנראה לא הצליחה לשאת את כמות הגשמים העזה. העירייה עובדת ברחוב הזה כבר זמן רב, אבל טרם סיימה את העבודות", אמרה המנהלת. לדבריה, הילדים, הסתגלו במהרה למקום הזמני. "הם היו רגועים, עשינו איתם פעילויות, שרנו ורקדנו, אבל זו עדיין לא הסביבה המוכרת להם והתנאים להם הם רגילים, וזו בעיה. אני חוששת להגיע מחר בבוקר ולמצוא את המעון באותו מצב".
בשעות הצהריים הגיעו ההורים לקחת את ילדיהם מהגן, והתגובות הקשות לא איחרו לבוא. "כשהגעתי לכאן הכול היה מוצף", מספר אחד האבות, "זו הבעיה של העיר הזו, מצב התשתיות פה ממש על הפנים. יום אחד של גשמים והכול מוצף. זה פשוט אבסורד, זה לא תקין ועומדים בפנינו עוד ימים גשומים".
אב אחר אמר כי "לא ייתכן שיירדו גשמים והגננות ייאלצו להעביר את הילדים למקום אחר". אם של אחד הילדים בגן החליטה לא לקחת סיכונים והוציאה אותו מוקדם יותר מהרגיל. "הייתי איתו במשך שעה בבית הכנסת, רציתי לראות איך הדברים מתנהלים ושהכול בסדר. אחר כך הלכתי, אבל לא הייתי שקטה כשידעתי שהם לא במעון ושהכול שם רטוב. מפני שהייתה לי אפשרות, העדפתי לקחת אותו ושהוא יהיה איתי בבית".
בעיריית לוד אמרו בתגובה כי "המעון, שהוא מעון בבעלות פרטית
ולא בבעלות העירייה, נמצא בנקודה נמוכה. הגשם המבורך שירד בשבת היה מעבר ליכולת קליטת מערכת הניקוז והגן הוצף. במהלך הבוקר דאג תאגיד המים לניקוז המים".
ומי שבינתיים ממשיכה ליהנות מגשמי הברכה היא כמובן הכנרת. נוספו למפלס האגם שלושה סנטימטרים במהלך היום, והמפלס עומד כעת על מינוס 211.79 מטרים מתחת לגובה פני הים. "גשמי הימים הקרובים צפויים להזניק את המפלס בעוד סנטימטרים, עם שיא הגשמים הצפויים מחר ומחרתיים. בשעות האחרונות מתחילה הזרימה להתחזק בנחלי שניר, החרמון והירדן - המתנקזים לכנרת. עד כה נראה שמדובר בחורף הגשום ביותר שחווינו בעשור האחרון", אמר דובר רשות המים אורי שור.